Hej!
Vilken fantastiskt fint väder denna tisdag bjuder på. Strålande sol och inte ett moln på himmeln. Solen var så stark imorse när jag tog min dagliga morgonpromenad att jag nästan hade behövt solglasögon. Älskar detta väder i kombination med riktigt kall luft, man mår så bra!
Nu tänkte jag att ni skulle få receptet på desserten jag gjorde till överraskningsfesten i helgen. Vill först och främst be om ursäkt för urusla bilder men de fanns tyvärr ingen tid till att ta finare bilder så jag fick försöka knäppa av några kort som hastigast. Till varmrätt var min mamma så snäll och gjorde en fantastiskt god exotisk gryta till alla. Den blev så populär att många av killarna tog tre portioner var så det var en himla tur att vi hade gjort ordentligt med mat. Gryta är perfekt att göra när det är till så pass många (i det här fallet 25 pers) då det går att förbereda dagen innan. På samma sätt tänkte jag med desserten att det skulle vara något som gick att förbereda dagen innan. Samma dag som festen skulle vara hade jag mycket annat att fixa med så därför valde jag att göra frysta cheesecakes i två olika smaker. Smakerna jag valde var smaker som jag visste att Viktor älskar så det blev lime och blåbär! Blåbärscheesecaken gjorde jag på våra egenplockade blåbär vilket blev så gott. Dessa fick stå i frysen över natten och under dagen och behövde bara plockas fram en knapp halvtimme innan servering. Smidigare kunde det inte bli och framförallt gott också 🙂
Blåbärscheesecake:
Ca 8-10 portioner
4 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
450 g philadelphiaost
3,5 dl vispgrädde
Ca 12 digistivekex (beroende på hur tjock botten du vill ha)
Ca 3 dl blåbär + blåbär till garnering
Smula/krossa digistivekexen och fyll botten på en form. Välj storlek på formen efter hur hög du vill att cheesecaken ska vara. Jag rekommenderar 24 cm. Separera äggulor från äggvitor och lägg dem i varsin skål. Häll ner sockret i skålen med äggulorna. Vispa pösigt. Mosa osten med vaniljsockret och rör samman med socker och ägg blandningen till en jämn smet. Vispa grädden i en tredje skål och rör sedan ner lite i taget i ägg och ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör ner lite i taget i smeten. Mosa tillsist blåbären och häll ner dessa i smeten och rör om. Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten. Ta ut ca 20 minuter före servering och garnera med blåbär.
Limecheesecake:
Ca 8-10 portioner
4 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
450 g philadelphiaost
3,5 dl vispgrädde
Ca 12 digistivekex (beroende på hur tjock botten du vill ha)
Skal och saft från 2-3 lime
Smula/krossa digistivekexen och fyll botten på en form. Välj storlek på formen efter hur hög du vill att cheesecaken ska vara. Jag rekommenderar 24 cm. Separera äggulor från äggvitor och lägg dem i varsin skål. Häll ner sockret i skålen med äggulorna. Vispa pösigt. Mosa osten med vaniljsockret och rör samman med socker och ägg blandningen till en jämn smet. Vispa grädden i en tredje skål och rör sedan ner lite i taget i ägg och ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör ner lite i taget i smeten. Häll ner det rivna limeskalet och saften. Smaka dig lite fram i hur pass kraftig limesmak du vill ha. Häll smeten i formen och ställ in i frysen över natten. Ta ut ca 20 minuter före servering och garnera med klyftor av lime.