Hannas Bageri

Pepparkaksbakelser

DSC_5022 DSC_5038 DSC_5041 DSC_5060 DSC_5066 DSC_5070

Hej lill-lördag!

Nu är vi hemma i Köpenhamn igen men redan om en dryg vecka ska vi åka iväg på en ny resa. Vart får ni se då 😉

Ni har väl inte missat att det är pepparkakans dag idag? Jag vågar nog säga att jag är uppvuxen på världens godaste pepparkakor som min farmor alltid gjorde varje år. När hon dog för några år sedan trodde jag att receptet försvunnit någonstans men när jag nu var uppe i Stockholm visa det sig att min kusin hade receptet och gissa om jag blev lycklig!? Nu ska jag baka dessa pepparkakor varje år istället men jag tvivlar på om jag kommer kunna göra dem lika goda som hon gjorde men jag ska göra mitt bästa!

Något som jag också tycker är så kul med pepparkakor är att man kan göra så mycket med dem. Bara fantasin som sätter stopp. Här är några små söta pepparkaksbakelser som jag väljer att kalla dem och de består av en mjuk pepparkaka och en sötsyrlig lingonfrosting.

Mjuk pepparkaka:

4 ägg

200 g smör

4 dl vetemjöl

3,5 dl socker

3 msk pepparkakskrydda alt. 1,25 msk kanel, 1 msk ingefära, 0,75 msk nejlika

3 dl gräddfil

2 tsk bikarbonat

Glasyr:

1 paket philadelphia (180 g)

2 dl vispgrädde

2 dl florsocker

1/4 saft från lingon

Garnering:

Färska eller frysta lingon

Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper. Smält smöret, blanda ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bikarbonat och pepparkakskryddor noga i en bunke och tillsätt sedan i äggblandningen. Häll i smöret under omrörning och därefter gräddfilen. Var noga med att inte blanda för mycket och för hårt! Häll smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

Börja med glasyren medan pepparkakan är i ugnen. Vispa grädden rätt så hårt. Blanda philadelphiaosten och florsocker till en mjuk massa och tillsätt sedan grädden i denna. Häll i saften från lingonen och rör om. Spritsa denna över pepparkakan när denna svalnat och garnera med så mycket lingon ni vill på toppen.

Låt gärna stå någon timme i kylen innan servering.

Hoppas ni kommer gilla dem 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.