Carros kök

Sjukdomar och turer till Närakuten

Evigheternas eviga sjukstuga. Ungefär så känns det. Lo har haft 11 feberdagar på 3 veckor, och vad värre är.. Det smittade av sig på lillasyster!

När det var dags för Bvc-hembesöket första veckan tog vi emot med en febersjuk liten tös med en så snorig näsa att nästan inget hjälpte. ”Åk in direkt!” var beskedet vi fick. Som tur var hade vi mormor och morfar på besök den veckan (höstlov!), och de hade tagit med sig de två äldre till Junibacken för en heldag. Så Tomas och jag kunde, mer eller mindre, ge oss av direkt. Mot Haga Närakut (KS).

Väl där fick vi ett fantastiskt bemötande. Men tyvärr också beskedet att samtlig personal sagt upp sig i protest mot att Barn-närakuten skulle slås ihop med motsvarande för vuxen (!!!).

Lillfis blev grundligt undersökt, vi fick stanna länge för observation (för som läkaren sa ”en så här liten ska inte vara sjuk!!”). Efter två inhalationer piggnade hon till, och vi fick åka hem med orden ”blir hon sämre, åk in till Astrid Lindgrens barnakut, är hon oförändrad imorgon- kom in för nya inhalationer!”.

Hon blev feberfri inom 24 h. Tack och lov!

Så gick de stora barnen tillbaks till förskola/skola.. Och Lo fick höstblåsor! Feber igen, samtidigt som lillasyster fortsatt snora. Men så för 3 dagar sedan började hon rossla, och hela hon bubblar vid in och utandning. Och med det kom det kaskadkräk. Slemmigt sådant.

Så jag ringde BVC igår. Bollade fram och tillbaks hur vi skulle göra. Jag hade ju en ”sjuk” (ingen feber, men ont av höstblåsorna) Lo hemma. Vi kom fram till att eftersom lillasyster varit förkyld i 1 1/2 v nu, så behövde hon in på ny läkarkoll för att utesluta RS. Men att jag inte skulle behöva ta med mig Höstblåsan till Närakuten, utan avvakta tills T kommit hem från jobbet.

17.15 åkte vi in. För att inse att Barn- närakuten såklart bommat igen den 8/11! Vi fick förvisso ett bra bemötande på den vuxna motparten, men med färre undersökningsrum och mestadels personal med kompetens inom vuxenvård.. Ja, jag kände mig tveksam!

Sjukdomsförlopp och vård för barn ÄR annorlunda, och jag förstår INTE hur politikerna tänkt när man lägger ner samtliga Barnnärakuter i Stockholm!! Man ökar bara trycket, med ”små åkommor” på barnakuten, och väntetiderna blir långa på de få närakuter som finns kvar.

De hade två baby/barnrum (provisoriska) inrättade på vuxennärakuten. Men det var inte all personal som hade koll på var de skulle göra av oss. Och vi fick, tillsammans med andra bebisar/barn slussas runt mellan rummen beroende på vad som skulle göras.. På barnnärakuten, förra gången, fick vi rum direkt (en regel de har för barn under 6 månader, för att de inte ska behöva vistas i väntrummet och bli ännu sjukare!).

Jag ska villigt erkänna att vi hade en ruggig tur igår. Den barnläkare som undersökte lillasyster sist vi var inne, samt en av sjuksköterskorna, jobbade igår. De kände igen oss, och var redan insatta i sjukdomsförloppet.

Vi fick en snabb undersökning och konstaterat att det höra ett vagt bubbel i lungorna, men det har inte krupit ner dit än. Syresättningen var bra, och likaså andningsfrekvensen. Men behov av nya inhalationer fanns (de fick jag däremot ombesörja på egen hand denna gången).

Nu håller vi tummarna för att luftrören är tillräckligt vidgade efter gårdagens inhalationer, så att hon orkar jobba bort slemmet på egen hand, innan det blir värre!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.