Matsvinn, detta slöseri! Slänga gamla rester av ris, gryn, couscous och pasta för att den bara legat i kylen. Visst känns det onödigt?
När jag kikat igenom mitt instagram-konto inser jag att där ofta hamnat bilder på just omvandlade rester. Det känns faktiskt väldigt bra! Jag slänger nämligen betydligt mindre mat nu än för 1 1/2 år sedan.
Förra veckan gjorde jag kyckling med couscous. Kokade en för stor laddning couscous. Visste inte riktigt vad jag skulle göra med det men funderade på något som skulle påminna om falafel.
Jag freestylade, så receptet är lite på måfå, och nästa gång kommer jag att tillsätta soltorkade tomater också.
Couscousbollar
Ca 2,5 dl färdigkokt couscous
1/3 finhackad rödlök
15 finhackade svarta oliver
1/3 förpackning av Arlas fetaost på tetra (mjuk och krämig)
2 finrivna vitlöksklyftor
2 ägg (ett till ”paneringen”)
Lite pankomjöl
Majsstärkelse
Chili- och vitlöksolja
Salt, svartpeppar, chili explosion
Rapsolja eller annan ”ej smaksatt” olja för fritering/stekning
Se till att couscousen är finfördelad (inga stora klumpar!). Blanda i oliver och rödlök. Mosa fetaosten och blanda i den.
Riv vitlöken i en separat skål, blanda i oljan och kryddorna, blanda till en lös ”pasta”, fördela bland couscousen. Knäck i ett ägg, tillsätt ungefär 1/2 dl panko. Blanda väl. Smaka ev av med extra salt.
Rulla bollar av smeten, vänd varje boll i ett uppvispat ägg och därefter i majsstärkelsen. Hetta upp oljan och fritera (alternativt stek) bollarna.
Som sagt, nästa gång blir det med finhackade soltorkade tomater också!