Carros kök

Sötpotatissoppa

Ute faller regnet. I knäet har jag en trött Losan. På bordet står en tallrik sötpotatissoppa, rester från en av veckans middagar. Det blir ofta så, att vi äter rester till lunch på helgerna. Skönt att slippa tänka, slippa laga.

Jag lade ut en bild på soppan tidigare i veckan, och då efterfrågades recept. Jag har hittat det i kokboken ”Veckans favoriter, middag på bara 30 minuter”. Så här kommer det:

Sötpotatissoppa med getost och pumpakärnor

4 portioner

1 klyftas gul lök

2 skivade vitlöksklyftor

1 msk olivolja

800 g skalad tärnad sötpotatis

1 1/2 liter vatten

3 msk höns- eller grönsaksfond (alt 3 buljongtärningar)

150 g getost

1/2 citron, saft

1/2 tsk cayennepeppar

salt

50 g pumpakärnor

3 msk olivolja

2 msk mynta

Hetta upp olja i en rymlig kastrull och stek lök och vitlök i några minuter utan att de tar färg. Lägg i sötpotatisen och slå på vatten och fond. Koka tills potatisen mjuknat, ca 15 minuter.

Tillsätt 3/4 av getosten, citronsaft och cayennepeppar. (Här brukar jag byta ut hälften av getosten mot vanlig créme cheese, för husfridens skull. 😉 Mixa med en stavmixer till slät soppa. Smaka av med salt.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna 2-3 minuter. Rör om hela tiden, det bränns lätt!

Mixa eller mortla ihop olivolja med mynta. Toppa soppan med resten av getosten, ringla över myntablad och strö över de rostade pumpakärnorna.

Denna gången hade vi smörstekt blomkål, skivad mozzarella och rostade pumpafrön till. Det går alldeles utmärkt att toppa med stekt halloumi, knaperstekt bacon eller vitlökskrutonger om man önskar det.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.