Jag gjorde ett provbak idag. Inför påskmiddagarna efterrätt, tema ”choklad”. En brownie med chokladtryffel uppe på. Behöver inte baka om den, den blev försvinnande god!
Valnötsbrownie med chokladtryffel
200 g smör
200 g mörk choklad
1 1/2 dl valnötter
4 ägg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (55%)
Några nypor flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en form, 20×30 cm. Smält smöret i en kastrull, bryt i chokladen i bitar och låt det smälta med fettet, rör om.
Hacka valnötterna. Vispa ägg, socker, salt och vaniljsocker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver för sig.
Rör ner chokladblandningen, valnötterna och mjölblandningen i äggsmeten. Häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Under tiden kakan gräddas, koka upp grädden. Bryt chokladen i en skål, när grädden kokat upp häller du den över chokladen och rör runt till allt blandats väl. Här tillsatte jag havssalt efter smak. Låt stå i rumstemperatur.
Ta ut kakan i ugnen och låt svalna innan du tar upp den ur formen. Lägg den med ovansidan neråt, bred ut chokladtryffeln. Ställ svalt tills tryffeln stelnat en aning. Skär i bitar och njut!