Ajvar. Något jag ätit väldigt lite i mitt liv. Fram tills nu! T är förtjust i pljeskavica med ajvar och har vid flera tillfällen pratat om att vi borde laga det. Jag tror aldrig att jag ätit ajvar, förrän min kompis Chris delade en bild, på instagram, där hon visade alla rätter hon lagade för veckan som skulle komma. Bl.a. Fyllda biffar i ajvarsås. Sagt och gjort, jag gjorde min egen variant!
Kycklingjärpar i Ajvarsås
500 g kycklingfärs
fetaost efter tycke (jag tog en halv tetra av märket Zeta, tycker den är krämig och god!)
ca 10 soltorkade inlagda tomater
Knorr köttkrydda, svartpeppar
en burk ajvar
3-5 dl grädde
Smör att steka i
Blanda färsen med fetaost, tomat och kryddor. (Kycklingfärsen går ju inte att provsmaka om man inte steker den, så jag brukar gå på doft. Luktar det kryddigt?)
Forma lite större järpar med hjälp av en matsked. Stek i gjutjärnspanna tills de fått rejält med färg. Lyft över i traktörpanna eller kastrull, häll på ajvar och grädde. Låt koka ihop. Kolla för säkerhets skull att den största järpen är genomstekt/kokt, när köttet är ”vitt” (ej rosa!) är det klart!
Servera med antingen pommes eller couscous och en god sallad!