Carros kök

Malmös nationalrätt: Falafel!

Lyckan!! Under min studietid i Malmö (närmre 8 år) har jag hunnit äta oändliga mängder F A L A F E L. Malmös nationalrätt. Något jag längtat efter vid varje Skånetur, mitt stora MÅSTE. Jag har testat falafel på olika ställen i Stockholm (dock inte it-stället Falafelbaren, på Söder), överallt med besvikelse som resultat. Smuliga, smaklösa. Ingenstans har det känts som ”hemmavid”. Men nu….

Plötsligt fanns det bara där. Receptet. Hos Landleys kök. Glutenfritt. 

Ni vet den där känslan när man dessutom inser att man har alla ingredienser hemma. Och tillbehör (snabbvariant, färdiga tortillas, grönsaker i form av avokado, gurka, tomat, paprika, geanatäpple lite soltorkade tomater, couscous för att mata på lite och så vitlökssåsen nedan). Inget behövde handlas. Kikärtorna stod mer eller mindre i skåpet och ropade på mig!

Testa detta! Till och med Oliver gav tummen upp! (Läs: spottade inte ut och kräktes, utan åt faktiskt två stycken. Kalla.)

Falafel (ca 35 st)

2 x 380 g ekologiska kikärtor

3 msk mandelmjöl

1 tsk maizena

2 ägg

1 liten pressad vitlöksklyfta 

salt, malen koriander, malen spiskummin

Smaksätt med finhackad färsk koriander och färsk persilja om du vill. 

Spola av de konserverade kikärtorna. Häll alla ingredienser i en bunke. Kör sönder med stavmixer. Om smeten känns för lös, tillsätt lite mer mandelmjöl (mina ägg var stora, så jag fick ta extra).
Värm rapsolja och en klick smör i stekpanna, forma bollar och stek!

(Jag eftervärmde dem även i ugnen).

Vitlökssås

1 dl créme fraiche

en liten klick majonäs

en liten pressad vitlöksklyfta

(Du kan ha i en liten gnutta fanta också, för mer ”kebabsås-känsla)

vitpeppar, salt

(Med på bilden är även resterna av helgens guacamole.)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.