Carros kök

Halloweenfest och adventsfika

Detta inlägg innehåller diverse arbetsprover från goodiebags.

Just det, ni läste rätt. En hel månad försent fick den upprörda 5-åringen äntligen hoppa i årets ”nyinköpta” Halloween-dräkt och fira lite.


Eftersom vi spenderade årets Halloween-afton på ett hotell i Linköping (på vägen hem med dubbla bilar, en nyförlöst kvinna och en 4-dagars bebis) så blev Oliver lovad en Halloween-fest i efterhand. Igår slog vi till, och kombinerade det med en adventsfika för alla vuxna!

Hela veckan har jag spenderat med att bit för bit, och dag för dag, förbereda allting. 

Pyntat, bakat och förberett eventuell bjudmiddag (man vet ju aldrig hur många som hänger kvar efteråt!). Full rulle mellan amningarna med andra ord! 😉





Halloween-fikan gjorde jag helt glutenfri, så att alla barn skulle kunna äta samma kakor. Jag satsade på säkra barn-kort: maränger, chokladbollar och en kladdkaka!




Inga extraordinära recept. Marängerna skulle föreställa spöken, och jag borde förmodligen ha vispat smeten ännu hårdare för att lyckas riktigt bra med spritsningen. Men de blev himla goda, frasig yta och härligt sega i mitten! Några droppar chokladsås fick bli ögon och mun.

Chokladbollarna var också väldigt basic, rullades i chokladströssel och glutenfria ballerinakex blev till vingar på bollarna. Egentligen vore det bäst med någon form av pingvinstång till ögon (för att få allt ätbart), men de är inte glutenfria så därför ”limmade” jag fast ögon, från pyssellådan med chokladsås istället. Vips så hade vi chokladfladdermöss.

Till kladdkakan använde jag mitt vanliga kladdkaksrecept, men bytte vetemjölet mot 50/50 mandelmjöl och hasselnötsmjöl. Jag hade köpt glitterglasyr, på tub, och ritade spindelnät och spindlar ovanpå.


Vi dukade upp adventsfika i allrummet, på tv-bänken. Till årets Blossa16 serverades pepparkakor med ädelost, svärmors och svägerskans hemmabakta lussebullar, mjuk pepparkaka och after eight-pannacotta (ett recept jag hittade hos Jenny).




Peggys mjuka pepparkaka

3 msk smör

3 dl strösocker

1/2 msk malen kanel

1/2 msk malen kardemumma

1 tsk malen nejlika

4 msk lingonsylt

3 dl filmjölk

4 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bikarbonat

smör och skorpmjöl till bakformen

Smält smöret och blanda med socker, kanel, kardemumma, nejlika, lingonsylt och filmjölk.

Blanda vetemjöl och bikarbonat.

Blanda ihop alla ingredienser och grädda i smord, bröad form i 45 min i 200 grader.


Vi passade även på att testa årets julkaffe från Zoegas, som jag fick i en goodiebag vid förra veckans Womsaevent. (Jag som är uppväxt med Skånerost gillade denna skarpt!)

Vi blev 5 barn och 6 vuxna kvar till middag. För att slippa panik-laga något samma dag så hade jag långkokat en riktigt fin köttfärssås på älgkalvsfärs. Tyvärr antecknade jag aldrig någon mängd på ingredienserna, men tänkte ändå dela med mig av det receptet!

Köttfärssås på älgkalvsfärs

1 kg älgfärs

3-4 schalottenlökar

1/2 vitlök solo

en rejäl skvätt rödvin

1 burk krossade tomater

viltfond

chilisås

stekta champinjoner

små plommontomater

salt, svartpeppar

en liten skvätt flytande honung


Till det kokade vi färsk pasta, stekte tunt skivad zucchini i chili- och vitlöksolja med salt och peppar, samt en sallad på stekt grönkål, gurka, avokado och granatäpple.

En riktigt härlig, och lång dag i fina vänners sällskap!

Idag har vi bara skrotat i soffan hela dagen. Precis vad vi behövde, denna första advent!


Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.