Carros kök

Äppel- extravaganza

I lördags var vi som sagt hos svägerskan för födelsedagsfirande. Jag hade lagt ner extra krut på att få till en riktigt lyxig dessert. Jag gillar konceptet, som vissa restauranger kör med, att man får en flerdelad dessert med olika konsistenser som passar bra ihop.

Första gången jag stötte på det var när vi var på Gotland, i tjänsten, 2013. Efter avslutad ceremoni, i Fårö kyrka, spenderade vi kvällen i Visby, där vi bokat bord på Bolaget. Ljuvlig 3- rätters, som kröntes med en tredelad dessert framtagen för att serveras med ett litet glas champagne. Om jag inte minns fel så innehöll desserten en macaron, browniesmulor och en liten crème brûlée.

Började i sedvanlig ordning att fundera på vilka smaker jag skulle vilja sätta som tema. valen stod mellan choklad eller äpple. Som överskriften lyder föll valet på äpple, helt enkelt pga det i Skåne var äppelmarknad hela förra helgen (i Kivik).

Det blev en vanilj- och citronpannacotta med äppeltopping, en äppelros (enligt Angelicas recept, men lite tilltwistat) och till slut äppel- och nougatrulle med limekesella.

Vaniljpannacottan med topping förberedde jag redan på fredagen.

Vanilj- och citronpannacotta med äppeltopping

6 portioner

Pannacotta:
2 st gelatinblad
1 st vaniljstång
5 dl vispgrädde
0.75 dl strösocker
några droppar citronarom
eller 0.5 st citron finrivet skal
Äppeltopping:
1 dl vatten
0.5 dl strösocker
1 st kanelstång
ca 400 g (ca 4 st) syrliga och goda äpplen

Lägg gelatinbladen i blöt.

Snitta upp vaniljstången och gröp ur de svarta små fröna med en tesked.


Häll upp grädde och strösocker i en kastrull. Lägg i både vaniljstången och de urgröpta svarta fröna. Tillsätt citronarom eller rivet skal av citron.

Låt koka upp och puttra några minuter.

Ta av kastrullen från plattan (det är superviktigt!) och vispa sedan ner gelatinbladen som du först kramar ur vattnet ur. Gelatinbladen smälter av den varma grädden, vispa tills allt smält och det blivit en jämn blandning. Ta bort vaniljstången.

Häll upp i portionsskålar. Låt gärna svalna lite först i rumstemperatur och ställ sedan in i kylskåp. Täck gärna över med något. (Är det kallt utomhus kan man ställa ut dem direkt, övertäckta.)

Mät upp vatten och socker i en kastrull och lägg i kanelstång.

Skala äpplena och skär i mindre bitar. Lägg i hälften av äppelbitarna och låt koka till äppelmos ca 10-15 min. (Om det skulle bli torrt kan man tillsätta lite mer vatten.)

Skär under tiden andra hälften av äppelbitarna i ännu mindre bitar, ca 1 cm tärningar.

Tillsätt äppeltärningarna till äppelmoset. Låt koka ca 5 min.

Lägg äppeltoppingen ovanpå pannacottan.

Servera direkt eller ställ in i kylskåp fram till servering. Pudra gärna över lite kanel vid serveringen.

Äppelrosen hittar ni som sagt hos Angelica, den enda skillnaden jag gjorde var att jag tillsatte vaniljpulver och skorpmjöl i fyllningen, för att få en liten ”crunchfeeling”.


Äpple- och nougatrullen var nog den jag själv tyckte allra bäst om. Oerhört lätt att göra, schysst balans mellan smakerna och ljuvligt krispig!

Äpple- och nougatrulle med limekesella

4 portioner
3 äpplen
1 limefrukt
100 g nougat, (Odense)
2 stora ark filodeg (klipp i 4 lika delar)
1 ägg, till pensling
1 dl kesella
1 msk strösocker
1 limefrukt, rivet skal

Sätt ugnen på 200°. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tärningar.
Riv skalet från limefrukten och spara det till limekesellan, skär ut fina filéer av limen (skinnfria) och dela i små bitar.

Skär nougat i tärningar. Blanda äpple, lime och nougat i en bunke.

Lägg ut 1/4 filodegsark, i taget, på en torr arbetsbänk med ett av arkets hörn mot dig. Placera 2 matskedar av äppelfyllningen i mitten på arket. Pensla hörnen med vispat ägg. Vik det hörn du har mot dig över fyllningen först och sedan sidohörnen så att det liknar ett kuvert. Rulla därefter ihop rullen mot det hörn som är kvar. Upprepa proceduren med resten av vårrullearken.

Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla rullarna med vispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills de är gyllene i färgen.
Rör ihop kesella, strösocker och limeraspet i en bunke.
Servera nygräddade med en klick kesella!

 

Desserten fick full pott av samtliga middagsgäster. 🙂

Om jag får rekommendera något särskilt så är det nougatrullarna. Har man bara ingredienserna hemma så går de supersnabbt att göra, och känns oerhört lyxiga!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.