Förra året annonserade jag på en Köp-Byt- och Säljsida (Järfälla) och ställde frågan om någon hade päron, äpplen eller plommon i överflöd som de ville bli av med.
Detta resulterade i drygt 10 kg plommon, som jag fick plocka hemma hos en väldigt trevlig själ (jag tog Bobo med mig, gick dit, fyllde en Haglöf-rygga och kånkade hem allt!).
Väl hemma sköljde, halverade, kärnade ur och paketerade jag alla plommon och stoppade in dem i frysen.
Under året har de används i smoothies, tinats och följt med annan frukt ner i juice-centrifugen, blivit plommonkakor och glaze.
Idag var det dags igen. Denna gången testade jag en plommonkaka i långpanna! Perfekt att (återigen!) paketerade och frysa in för oväntat besök. 🙂
Plommonkaka i långpanna
ca 28 st
175 g smör, rumstemp
3 dl strösocker
3 ägg
150 g mald mandel
2½ dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
3 dl filmjölk
Fyllning och garnering
ca ½ kg plommon
mandelspån
pärlsocker
Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med filmjölken. Bred ut smeten i en långpanna (ca 25×40 cm) med bakpapper.
Fyllning och garnering: Kärna ur plommonen och skär i klyftor. Strö över mandelflarn och pärlsocker.
In i ugnen (175 grader), nedre delen, i 35-40 min. Låt svalna, skär sedan i rutor.