Carros kök

Kalas utan gluten!

Så kom kalas-dagen. Eftersom Oliver fyller år mitt i semestertider, och sällan är på förskolan, så har vi hittills ”bara” haft vänner med deras barn på födelsedagskalas. I år blir det dubbla kalas, nummer två kör vi i september/oktober när förskolan kommit igång igen.

Sommarkalaset ägde rum 2 dagar efter födelsedagen i år. Hela lördagen spenderade jag i köket för att baka och fixa. Jag älskar att baka, även om min sambo ibland tycker att jag vänder onödigt mycket ut och in på mig själv för att få ihop tårtor och kakor med kort varsel. 

För Oliver är favoritkakan biskvier. Och jag tror nog att T håller med, så länge jag bakar mina chokladbiskvier med havssalt. 😉 Varje år försöker jag byta ut och testa en ny smak. Denna gången sparade jag tid genom att ha bakat en extra stor laddning av rabarberbiskvierna vi åt på midsommar (det var en avsiktlig planering i början av sommaren, och biskvier håller sig kanonbra i frysen!).

Så på lördagen behövde jag ”bara” svänga ihop chokladbiskvierna, och choklad-doppa rabarberbiskvierna. Tur det, för jag hade mycket nog med årets tårtor!

Chokladdopp medför kladdig tallrik! 


När jag gör biskvier, som jag berättat tidigare, så använder jag Carros recept. Bottnarna är glutenfria, och smakerna lätta att variera! Till chokladbiskvierna brukar jag använda en riktigt mörk choklad med smak av havssalt, och så tillsätter jag extra Maldon-salt efter smak.
Tårtorna skulle också bakas glutenfritt. Eftersom jag älskar att baka själv så ser jag gärna att ALLA barn på kalaset kan äta av det som bakats, så slipper de känna sig osäkra på vad de stoppar i munnen. Det ger alla, såväl barn som vuxna, ett större lugn vid kalastillfället, enligt min mening.

Oliver hade fått önska två smaker, det föll sig ganska naturligt att det blev jordgubb och choklad. Han älskar ju båda! Vår kille är ingen ”sockerkaks-kille”, så prinsesstårtor och ”vanliga” tårtor håller han inte särskilt högt. Därför föll valet i år på två olika moussetårtor, delvis hämtade ur recept från Louise’s spis. Då bottnarna i hennes recept inte var glutenfria så ändrade jag lite. 


Denna Mjölkchokladmoussetårta modulerades om. Jag använde Louises recept på mousse, men bytte bottnen mot  denna Brownie signerad Roy Fares (utan glasyren). Tårtan i sig blir mäktig som tusan, men hasselnötsmjölet i brownien gifter sig grymt bra med moussen!

(Jag ska villigt erkänna att det var ett skott från höften, utan provbak innan!)


Brownie-bottnen innan den åkte in i ugnen.


Med chokladmousse-krämen på plats!

Denna Jordgubbsmousse-cheesecake fick agera modell, och inspiration för tårta nummer två.


Jag gick till väga på ungefär samma sätt som med chokladtårtan, mousse och bavaroise utifrån Louises recept, men bottnen byttes ut mot en mandel- och marängbotten.
Den gjordes på detta vis:

Mandel- och marängbotten

4 äggvitor

1 dl strösocker

2 1/2 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop äggvitorna och sockret pösigt, tills du kan vända upp och ner på skålen utan kladdrisk. Blanda ihop torrvarorna för sig. Vänd ner mjölblandningen i marängsmeten, bred ut det i en kakform med löstagbar kant (jag fäste ett bakplåtspapper i bottnen, smörade formen och strödde över mandelmjöl innan jag hällde i smeten). Grädda längst ner i ugnen, 175 grader, i 15-20 min. OBS! Håll kakan under uppsikt, men glänta inte på luckan! Då sjunker den ihop!

Sedan lät jag bottnen svalna innan jag kompletterade med Louises recept (först vaniljbavaroise och därefter jordgubbsmoussen, enligt receptet).

Tårtorna blev kanon, och föll såväl barn som vuxna i smaken. 

Eftersom vi hade en del långväga gäster (Strängnäs, Tyresö och Ekerö) så fixade vi även middag.

Kyckling/bacon/quinoa-sallad (glutenfritt, tjohoo!!), med allsköns gottigheter som fetaost, granatäpple, salladslök, gurka, tomater, babyspenat och ruccola.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.