Carros kök

Skaldjurssoppa

Hej där!

Ligger i sängen efter en lång dag med en massa promenerande. Egentligen började det redan igår, med att T och jag tog Bobo på en riktig långrunda på morgonen (i ösregn). T hade lämnat gummistövlarna hemma, så vi traskade Hörby runt på jakt efter lågskaftade regn-skodon. Självklart var det Lantmännens som till slut levererade! 😉


Väl hemma blev det en sen frukost, innan vi satte igång med lunchen. Ett riktigt långkok av soppa, basen kokade jag i måndags kväll: en fond på kräftskal!


Detta försöker jag alltid att göra när vi äritkräfyor, går utmärkt att frysa in i tärningar till goda såser,  soppor eller grytor! 

Kräftfond

Skalet efter 1 kg kräftor

2 scharlottenlök 

1 morot

2 buljongtärningar (jag fick dryga ut med det, även om jag vet att det är liiite av en hädelse! ?), umami + vatten

lite rapsolja

Fräs skalet i olja några minuter, tillsätt strimlad scharlottenlök och morot. Fräs ett tag, tills löken blivit mjuk och glansig. Tillsätt buljongtärningar och vätska, låt koka ca 30 min. Sila av skalresterna och reducera vätskan till hälften.


Så igår startade jag med att göra en stor laddning krutonger, av gamla brödrester, att ha som tillbehör till soppan. Bröd, örter (persilja och lite färsk timjan), vitlök, smör och olivolja.

Sen var det dags för soppan.

Skaldjurssoppa (beräknat till lunch för 5 vuxna)

1 fänkål

2 morötter 

3-4 scharlottenlök

8-10 små plommontomater på kvist

rapsolja

tomatpuré

en nypa cayennepeppar

paprikapulver

kräftfonden

extra fiskfond

vatten

ca 5 dl vitt vin

ca 5 dl grädde

konjak

salt, peppar

sparris och handpillade stora räkor

Fräs grönsakerna mjuka i olja. Tillsätt kryddorna och tomatpurén och fräs ytterligare några minuter. Häll på kräftfonden, det vita vinet, lite extra fiskfond och en skvätt vatten. Låt koka ca 20-30 min.

Tillsätt grädden och kanske en dl konjak. Låt koka upp (ibland blir det en skvätt portvin också, men det hade jag inte att tillgå igår). Smaka av med salt och peppar (det är knappt att salt är nödvändigt, se upp så att det inte blir för mycket).

Mixa slät med stavmixer, och eftersom man redan tillsatt grädden så blir soppan sådär göttigt skummig. 🙂

Servera med nyfräst sparris, handpillade räkor och krutonger.

Mustig, mäktig och prick hur god som helst!!


Sen slog vi till med ett besök på Hörby marknad, gick en vända så att Oliver fick spana lite, och fundera över eventuella inköp, och vilka karuseller han  skulle vilja åka. 

Mormor, morfar, morbror Micke och moster Cilla spelade med Frosta big band på Nya torg till kvällen. Oliver lyssnade, klappade, dansade och klättrade i klätterställningen med alla andra barn. 🙂


Sen drog vi oss hemåt för familjemiddag. Farmor och farfar hade tagit sig hit ifrån Dalby. Vi försöker alltid att träffa dem när vi är nere. De börjar bli gamla och skröpliga nu.. Känns sorgligt att se hur mycket sämre farmor blir för varje gång. Farfar är pigg som en mört fortfarande, men det märks att det tar mycket på honom att sköta farmor.. ?

Idag blev det en ny långpromenad med Bobo före frukost, lätt bästa starten på dagen! En tur till Karnas backe, en runda där (med obligatoriskt dopp i bäcken) och sedan hem. 

Snabb frukka och sedan ner till Hörby marknad, främst för att stilla lillemans karusellbehov.


Imorgon tar vi en tur till Malmö. Det blir häng med morbror i Folkets Park, och på kvällen ska vi fira densamme som fyller år på lördag. Det ryktas om middag på innergården. 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.