Carros kök

Rabarber-suprise

Så hände det äntligen! Jag fick en anledning att infria min dessertdröm: rabarber-suprise!

Eftersom alla midsommar-firande skulle ha möjlighet att äta allt så var jag extra noggrann med att hålla den glutenfri.

Till att börja med så använde jag rabarbersorbeten från detta inlägg: http://womsa.se/carroskok/2016/06/10/rabarbervecka/

Till den gjorde jag en jordgubbssås, en snabb historia som går väldigt snabbt att göra: 

Ca 100 g skivade jordgubbar

Lite strösocker

Lite vaniljsocker

Koka sönder jordgubbarna, tillsätt socker och vaniljsocker efter tycke och smak (jag ville ha den lite sötare, eftersom sorbeten var ganska syrlig). Mixa med stavmixer. Klart!

Jag hade även förberett en ”crumble”, bestående av glutenfria smulpajssmulor

Jag använde Tommy Myllymäkis smulpajsrecept, men bytte till glutenfria alternativ enligt nedan:

125 g saltat smör (jag tog ytterligare 50 gram för att få smulorna att hålla ihop lite mer, eftersom jag inte skulle göra paj.)

1,5 dl strösocker

1 dl glutenfria havregryn

2 dl kokosmjöl

2 tsk flingsalt.

Blanda ihop till en smulig massa.

Fördela i en djup plåt, grädda i ugn på 200-225 grader. Rör om då och då för att få en gyllene färg över alla smulor, passa noga så att det inte bränner.

Sorbet, jordgubbssås  och crumble serverades tillsammans.

Några dagar i förväg hade jag även gjort rabarberbiskvier. Jag använder mig av suveräna Carros grundrecept för biskvier. Helt enkelt för att jag tycker att de här bottnarna blir så himla bra! De är dessutom glutenfria, top notch!

Rabarberbiskvier

Bottnar

150 g sötmandel

2 dl strösocker

2 st äggvitor

Smörkräm

300 g smör

3 dl florsocker

1 st äggula

Ca 200 g frusna rabarber

Dekoration

Vitchoklad
Rosta sötmandeln i ugnen, 175 grader. Mixa den fint. Blanda med sockret och tillsätt en äggvita åt gången (konsistensen ska vara ganska så fast).


Sen orkar jag aldrig dra fram spritsgrejer, så jag brukar göra så toppiga bollar som jag ställer ut på en plåt med bakplåtspapper (tänk på att ha lite säkerhetsavstånd, det flyter ut lite). Jag brukar få ut ungefär 45 st/kaksmet (jag föredrar små biskvier, då kan man äta fler!!). Grädda i ugnen, tills de är gyllenbruna, ungefär 10 min. Dom ska fortfarande kännas lite klistriga och sega i mitten. Dra av pappret från bottnarna, om de inte lossnar tipsar Carro om att man kan blöta ner baksidan av pappret, så lossnar de lättare. Låt svalna.


Till smörkrämen behöver smöret vispas pösigt, tillsätt därefter äggulan och sikta i florsockret.

Koka upp rabarbern snabbt i en kastrull. Sila av och låt svalna.

(Såhär i efterhand känner jag att jag borde haft i en aning mer rabarber, men det är för att jag älskar när syran väger upp mot den vita chokladen!)

Blanda rabarbern i smörkrämen när den svalnat.

Fyll bottnarna med smörkräm, och ställ kallt (mina åker alltid i frysen så att det blir lättare när man sedan ska doppa dem). 


Smält sedan den vita chokladen över vattenbad. Doppa biskvierna och kyl igen!


Jag förvarar mina i frysen, tinar i ett nafs och är lika goda som när de är nygjorda!
Och så sista delen i desserten. Vit chokladmousse med skivade jordgubbar.

4 portioner

2 dl vispgrädde

150 g vit choklad

1 ägg

1 dl naturell kvarg

Vispa grädden. Smält chokladen över vattenbad, den ska bara precis bli färdigsmält. Vispa upp ägget och tillsätt den smälta chokladen, under kraftig omrörning. Rör i kvargen och till slut den vispade grädden.

Häll upp i serveringsglas och ställ kallt i minst 1 timme.

(Gör den helst samma dag, den är godare då.)


Extra på tallriken: jordgubbe vänd i limesocker (limezest och strösocker som mixas samman).

Kanske tidernas fulaste uppläggning. Barnen hade bråttom att få hugga in på godsakerna, sorbeten var påväg att smälta och samtidigt kom det fler gäster. 😀 Men jisses vad gott det blev!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.