Till lunch på midsommarafton åt vi som sagt den traditionella matjesillen. En sann doft av sommar, enligt mig! Inte svårt att göra, smaker som gifter sig väl, och riktigt riktigt gott.
Matjesill med färskpotatis och hackat ägg (4 portioner)
3 burkar matjesill (á 200 g)
färskpotatis (ca 1 1/2 kg)
några dillkvistar
10 ägg
2 medelstora rödlök
150 g smör
Till servering: gräddfil och klippt gräslök.
Koka äggen (precis hårdkokta), och potatisen (jag kokar upp vatten och potatis, och tillsätter salt och dill när det börjat koka).
Grovhacka matjesillen och finhacka rödlöken.
Bryn smöret tills det får en nötig karaktär (var noga med att hålla det under uppsikt och inte ha för hög värme).
När potatisen är klar blandar du den med matjehacket, fördela i botten av ett stort uppläggningsfat (alternativt montera direkt på tallriken). Dela äggen, jag använder en äggdelare och delar på båda hållen så att jag får ägghack. Lägg ägghacket ovanpå potatis/matjen. Fördela rödlöken. Ringla därefter över det brynta smöret, klipp över lite färsk dill efter tycke och smak.
Servera med gräddfil och gräslök (jag brukar strö lite salt och svartpeppar över också).