Carros kök

Vaktparadsvecka, semester-nedräkning och midsommar!

Hej där! 

Förlåt min bortovaro… Jag har jobbat hela veckan lång, med ett litet avbräck på midsommarafton. Varvat med varma, svettiga vaktparader har jag planerat midsommarmaten tillsammans med Aja. Så detta inlägg blir ett hopplock av hela veckan, i såväl bild som text faktiskt!

Det är ofattbart påfrestande för kroppen att gå vaktparader. Framförallt iklädd kask och paradskor.. Solen bränner såpass att skoputsen smälter, och därför spenderas varje morgons förberedelsetid med sko- och uniformsvård (vissa svettas så mycket att saltränder bildas på uniformstyget, detta måste tvättas bort med en fuktig trasa, inför varje framträdande, och ibland kan man även behöva fixa ett pressveck eller två!). Här nedan ser ni mitt reservpar (paradskor), det ordinarie paret är hos skomakare för omsulning. Den högra skon är putsad, och den vänstra mattare i glansen (oputsad och ”bränd”). Där i kokas mina fossingar dag ut och dag in. :-S

Denna veckan har jag laddat fullt med resorb för att inte riskera svimning, uttorkning och vätskebrist. Sådana här perioder måste man vara extremt lyhörd på kroppens reaktioner, det är ett skapligt träningspass med parad och fig, och vätskebalansen måste justeras därefter! Vi var några stycken som vaknat med sendrag om nätterna, ett tydligt tecken på vätskebrist…!


(Efter en vaktparad, kaskmärke i pannan och uppknäppt ”lättad klädsel” i bussen från vaktparaden.)

Eftermiddagarna har spenderats med att rasta hunden, se till så att han fått svalka sig i Mälaren när det behövts, baka rabarberbiskvier (till midsommaraftons dessert), handla vår del av maten och preppa skaldjurstårtan.


Man vill ju gärna få med såväl sill som skaldjur, grillat och de obligatoriska jordgubbarna i menyn på midsommarafton. 🙂 Så här såg min skiss ut:


Rabarbersorbeten, biskvierna och lax-räkor och avokadotårtan samt smulpajssmulorna förberedde jag i förväg. Allt för att minska ner arbetsbördan på själva midsommar. Man vill ju gärna hinna umgås också!

(Alla recept kommer i separata inlägg lite senare.)

På midsommarafton åkte vi ut till Ekerö, hem till Aja och familjen. Vi kom fram en stund efter lunch, lagom till kransbindning och lunchfix! 🙂 Snabb prepp, i form av finhackning av lök, matje och sen satte Aja och jag igång med kransarna, medan papporna fick ombesörja ägg- och potatiskok (ölutskänkning och servera barnen korv med bröd!).

Juno var så glad över att få sätta på sig dagens första krans. Jag fixade hennes och Ajas, medan Aja band min, Williams och Lilys.


Lagom tills kransarna var klara var även ”vuxenmaten” klar.


Det här är riktiga sommarsmaker för mig!! Hackad matjesill, blandat med kokt färskpotatis, finhackad rödlök, hackat ägg, dill, brynt smör och gräddfil och gräslök vid sidan av. M U M S!!

Tyvärr säckade Oliver ihop lagom till lunch. En ny sådan där konstig febersvacka. 🙁 Som vanligt har han ingen förkylning, inte ont i halsen, men får huvudvärk och feber. Helt oförklarligt! Gav honom ipren, och sen fick han vila. Lagom tills vi vuxna ätit upp vaknade han till liv och ville ha både lunch, dricka och därefter leka igen. Blir inte klok på det här! Så det får bli ett nytt besök på vårdcentralen imorgon, måndag…

 Efter att ha fått i honom lite käk förberedde jag och Aja aftonens förrätt. En tårta ska ju dekoreras, det är ju halva grejen! 🙂


Sen rörde jag ihop chokladmoussen (den vita) till kvällens dessert, och mixade samman limesockret också.

Därefter joinade jag de andra ute vid poolen, där vi satt och snackade, tog lite bilder, skrattade, och lekte med barnen.

Vi dukade om ute och satt sen ute hela kvällen. Molnigt, men varmt och skönt.


(Fler bilder hittar du inne hos Aja.)

Sen drog vi igång grillen, det var mycket som skulle grillas (och jag tog inte en enda bild! Så dåligt!!). Det var i varjefall paprika, majs, gräslöksost-fyllda och baconlindade champinjoner, persikor, kyckling, oxfilé, fläskfilé och fläskkarré! Till det blev det pommes och bea. Vi åt laxtårtan under tiden som varmrätten hölls varm på grillen.

Sen kom mitt stora prövoprojekt! Tidigt i maj drömde jag en askonstig dröm, att jag serverade hela Womsa-gänget middag hemma hos Aja (och tydligen även brunch därefter). Jag kommer i detalj ihåg vad jag lagade, vilket är helt sinnessjukt för den här desserten har jag aldrig tänkt tanken på att prova! 🙂

Sedan dess har jag inte kunnat släppa tanken på den, Och nu tog jag chansen att sätta den i verket!

En tredelad dessert. Vit chokladmousse med jordgubbar (i drömmen i höga glas, stående på avlång tallrik), en kula rabarberglass (blev sorbet till midsommar) med smulpajs-crumble och jordgubbssås ( på tallriken), och en liten rabarberbiskvi vid sidan.

Har aldrig gjort tredelad dessert med sådant här ”tema”. Det var grymt kul, och det är definitivt inte sista gången!! 🙂

Nu har jag bara en vecka kvar till föräldraledighet och därefter semester. Woopwoop!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.