Carros kök

Rabarbervecka

Hej på er!

Förra helgen insåg jag att mina rabarber för tillfället bara skulle räcka till en ynka paj till. Då jag fullkomligt älskar rabarber gjorde jag snabbt en inventering i frysen, jag visste ju att jag fått med mig allehanda påsar med frusna bär/rabarber upp ifrån mamma i Skåne förra sommaren.

Kvar i frysen fanns: en påse rabarber, en rejäl påse röda vinbär, en påse jordgubbar, en låda blåbär (från svärmor), och ca 4 påsar halverade plommon (som jag fick palla i en trädgård efter förfrågan på facebook, 10 kg fick jag med mig och det syntes inte att jag plockat ?).

Bestämde mig för att annonsera på nytt, denna gången efter rabarber. Och tänk va, jag fick napp! Så i tisdags åkte jag iväg och rensade en stor planta rabarber. Tog med mig allt hem och gjorde en lista över vad jag ville göra av det.


Den här saften testade jag, (http://systrarnaeisenman.ellematovin.se/rabarbersaft/) helt gudomlig!!

Och sen preparerade jag rabarbervatten till denna drink, som är fantastiskt läskande. Rabarbervattnet fryser jag sedan in, så håller det hela sommaren! Bara att skopa upp en sked till ett glas av drinken.


I onsdags jobbade jag vidare med såväl vinbär som rabarber.. Två sorters sorbet blev det.


Rabarbersorbet

600 g rabarber

2 dl socker

2 1/2 dl socker

2 tsk saft från apelsin

2 tsk saft från citron

1 äggvita

Skala och skär rabarbern i småbitar. Koka upp socker och vatten och tillsätt därefter rabarbern. Koka upp och låt sjuda under lock i 6-7 minuter, tills rabarbern mjuknat. Låt svalna.

Mixa slätt med stavmixer till puré. Sila bort skalrester. När purén svalnat tillsätter du apelsin- och citronsaften.

Vispa äggvitan fast (bunken ska gå att vända upp och ner). Och rör sedan ner det i purén.

Jag har ingen glassmaskin, så jag hällde upp allt i en glassbunke och ställde in den i frysen för att sedan röra runt en gång i timmen. Ca 4 gånger.


Jag hade nästan 1 kg röda vinbär, och bestämde mig för att göra sorbet på allt (mina föräldrar har rejält med röda vinbär, så jag tänkte plocka på mig nya på semestern!). Jag tredubblade nedanstående recept.

Röd vinbärssorbet

300 gram vinbär

1 dl vatten

1 dl strösocker

2 msk saft från citron

1 äggvita

Koka upp socker och vatten. Tillsätt vinbären, låt koka i 6-7 minuter (mina var orensade, så jag fick sila av ordentligt). Smaka av med citronsaften och låt svalna.

Vispa upp äggvitan under tiden (fast, bunken ska gå att vända upp och ner).

Rör ner i vinbärspurén.

Jag hällde upp allt i en glassbunke och ställde in den i frysen för att sedan röra runt en gång i timmen. Ca 4 gånger.


På torsdagen blev det krusbärscurd. Vi är bortskämda med snälla vänner som var påväg att kassera sina krusbärsbuskar förra sommaren, men som valde att behålla dem eftersom jag så gärna länsade buskarna när de inte ville ha. 😉

Krusbärscurd

450 G krusbär

1 dl vatten

1 dl strösocker

50 G smör

3 msk maisena

2 äggulor

Koka upp krusbär och vatten tills bären kokat sönder. Sila bort kärnor och skal.

Tillsätt sockret och smöret och gör ett nytt uppkok. Tag av kastrullen från plattan och låt svalna.

Sikta ner maisenan medan du rör i kastrullen. Ställ till ska kastrullen på plattan och rör ner äggulorna. Rör HELA TIDEN tills curden tjocknat, den ska sjuda och absolut INTE koka!

Häll upp i glasburk med lock, håller ca 2 v i kylen (jag chansar och fryser min, för att kunna ha på pavlova till Olivers födelsedag!).

Även saften tappades upp på flaskor.

(Den mörka hinnan överst i flaskorna är vaniljpulver som jag tillsatte, det flyter upp efter ett tag.)

Idag blev det grande finale. 40 små smulpajer i portionsformar. Superbra att ha i frysen vid oväntat besök!

Receptet är detta från Tommy Myllymäki. http://www.koket.se/mitt-kok/tommy-myllymaki/appelsmulpaj-med-flingsalt/


Och så en omgång kräm:

Rabarberkräm

500 G rabarber

1 1/2 dl strösocker

4 dl vatten

2 msk potatismjöl

Skala och skär rabarbern i små bitar. Koka upp vatten och socker, tillsätt därefter rabarbern. Låt koka 4-5 min. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Rör ner redningen, i en fin stråle, i kastrullen samtidigt som du rör. Låt krämen koka upp under omrörning.

Nu har jag bara plommonglaze, plommonkaka och rabarberbiskvier kvar att göra. Men det dröjer nog några dagar innan jag donar med det. 😉

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.