Hannas Bageri

Kolarutor

DSC_3260 DSC_3265 DSC_3267 DSC_3269 DSC_3272 DSC_3281 DSC_3298

Tänk att det är första advent om exakt en vecka! Nästa vecka ska jag sätta igång med julbaket ordentligt men redan här kommer ett recept på några kakor som passar utmärkt till jul. Magiskt goda kolarutor som jag fått inspiration från tidningen Hembakat. De består av en frasig botten av havrekaka, därefter ett lager med en seg kola och som pricken över i:et ett lager med mörk choklad. Ja ni hör ju bara hur gott de låter!! 🙂 Dessa är utan tvekan en ny favorit här hemma nu och i jul kommer jag servera dessa som julgodis istället för kakor. Istället för att skära dem i stora rutor kan man skära dem i lite mindre så blir som små godisbitar. Tror de kommer bli mycket uppskattat 🙂

Botten:

75 g smör

0,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

2 dl havregryn

0,5 tsk bakpulver

Kola:

50 g smör

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl vispgrädde

Garnering:

175 g mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till botten. Rör om tills du får en smulig massa. Platta ut degen i en form (20*20) och sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna.

Börja därefter med kolan. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap och vispgrädde. Låt blandningen koka upp och därefter sjuda tills kolan bli lagom seg, tar ca 20 minuter. När den når temperaturen 125 grader är kolan klar! Har du ingen temperatur kan du använda dig av kulprovet.

Häll över kolan på havrebotten och låt kakan stå i kylen och stelna lite.

Smält chokladen över ett vattenbad och bred ut över kakan. Ställ in i kylen igen och låt stelna. Skär sedan upp i rutor med en vass kniv.

Kram 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ann-Sofi

    Verkar smarrigt – en kaka som jag tror kan bli mycket populär. Kul. Och vilken fin blogg du har, med mycket inspiration. Tack för att du delar med dig