Spark i baken

Mål, delmål och belöningar

På TV4 Nyhetsmorgon pratade de idag om att sikta mot ett mål och hur hjärnan fungerar när det kommer till belöningar och motivation. Och det är egentligen ingen nyhet, särskilt i sportsammanhang pratas det ofta om mål och delmål. Men det är ändå bra att lyfta upp.

Ett mål är bra då det visar i vilken riktning du vill ta dig. Men det som betonades imorse av hjärnforskaren som var på plats var hur otroligt viktiga delmålen är för att känna att man är duktig och det går framåt. Vi kan inte hela tiden ha moroten dinglandes framför oss, vi måste få ta en tugga av den ibland. Exempelvis, orkar vi springa en sträcka som vi tidigare inte har orkat blir hjärnan glad och vill uppleva känslan på nytt. Då får vi ny motivation att orka fortsätta kämpa för att på nytt få ett lyckorus.

Därför: sätt mål och dela sedan upp det i delmål som gör resan mot målet lättare att hantera. Och när du når ett delmål eller mål, belöna dig på något sätt för att ännu mer förstärka känslan av succé och lycka. Exempelvis – köp ett nytt träningsplagg. Då blir du även påmind om din prestation som du har åstadkommit nästa gång du är ute och tränar i de nya kläderna.

Ikväll börjar ”Framgång i sikte” på kanal 12. En svensk dokumentärserie om fem personer som siktar mot olika idrottsliga mål med bland annat min bloggkollega Oscar Jöback som coach. Jag ska definitivt titta!

isikte

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.