Idag blir fredagstipset en riktig dröm för er chokladälskare. Den här chokladkakan går inte av för hackor och blir så god med det sega och krispiga kokostoscan. Detta är en variant på de klassiska choklad och kokosrutorna som Leila Lindholm har bakat och där jag bara ändrat om ytterst lite i receptet.
Chokladkaka:
175 g rumsvarmt smör
2,75 dl socker
1,5 dl kakao
0,5 dl sirap
1/2 krm salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Kokostosca:
200 g riven kokos
1,5 dl sirap
0,75 dl vispgrädde
2 dl socker
75 g smör
Chokladkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och smör pösigt. Häll ner kakao, salt och sirap och rör om. Häll ner 1 ägg i taget under omrörning. Sikta ner vetemjöl och bakpulver under omrörning. Smöra en form (22 cm) och häll ner smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min.
Kokostosca: Under tiden kakan är i ugnen kan du börja med toscan. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, socker och grädde och låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt kokosflingorna, rör om och tag bort från plattan när de börjar koka. Häll över toscan på chokladkakan och sätt in i ugnen igen i ca 10 minuter tills toscan fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna och skär sedan upp i tårtbitar!
Lycka till!! ?