Idag är det rulltårtans dag! Detta underbara bakverk som är så gott och roligt att baka. Älskar ju att baka när man kan experimentera hej vilt med fyllningar och smaker och rulltårta tillåter en verkligen att göra det. Däremot upptäckte jag nu när jag gick genom mitt arkiv att jag lagt upp väldigt få recept på just rulltårtor. Inte mer än två faktiskt och det är denna drömtårta med flädersmörkräm och Ferrero Rocher rulltårtan som jag delade med mig av för några dagar sedan. Då vet jag vad jag ska baka mer av framöver 😉
Här kommer i varje fall receptet på min drömtårta som har en somrig tvist med en flädersmörkräm istället för en vanlig klassisk smörkräm. Passa på att göra denna nu innan sommaren helt tar slut för i år 🙂
Rulltårta:
3 ägg
1,5 dl socker
1 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Flädersmörkräm:
100 g rumsvarmt smör
4,5 dl florsocker
5 msk koncentrerad flädersaft
1 tsk pressad citron
1 liten nypa salt
2 msk philadelphiaost
Rulltårta: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker ordentligt vitt, luftigt och pösigt (ca 5 minuter). Blanda alla torra ingredienser för sig och sikta ner under omrörning. Tillsätt till sist mjölken. Häll upp smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämt och sätt in i mitten av ugnen i 5-6 minuter. Ta ut rulltårtan, strö över lite socker. Lägg därefter på ett nytt bakplåtspapper, därefter plåt och vänd på kakan. Låt kakan svalna innan du drar av bakplåtspappret och lägger på fyllningen.
Flädersmörkräm: Vispa smör och hälften av florsockret till en len och jämn massa. Tillsätt salt, philadelphiaost, citronsaft och flädersaft under omrörning. Vänd tillsist ner resten av florsockret. Skulle det vara så att smörkrämen skär sig kan ni hälla upp 1 dl i en skål och värma i micron och sedan hälla ner detta långsamt i resten av smörkrämen under snabbt vispande.
När kakan svalnat, bred ut krämen över kakan och rulla ihop. Låt rulltårtan stå kallt ett tag innan ni skär upp den.