Hej!
Nu äntligen kan ni äntligen komma in hit på nya bloggen via min domän www.hannasbageri.se! Det går fortfarande att komma hit via www.blogg.loppi.se/hannasbageri men det är kanske lite enklare för er att använda min domän 🙂
Här ska ni få receptet på en dessert som passar perfekt nu i jultider! Är det något jag förknippar julen med så är det bl.a. äpplen. Äpplen över lag är ju så himla gott i desserter och förra året provade jag på att göra just denna desserten; vaniljpannacotta med karamelliserade äpplen. Jag älskar pannacotta och här har vi egentligen en klassisk vaniljpannacotta som endast är toppad med karamelliserade äpplen men äpplena gör att den klassiska desserten höjs till en juldessert. Otroligt gott är det tillsammans och äpplena får en så härlig konsistens när dem karamelliseras med smör, råsocker och kanel. Extra plus att det är en dessert som går så snabbt att göra och går att förbereda under dagen! Kan vara skönt när man har så mycket annat att fixa och tänka på inför alla julmiddagar 🙂
För 4 portioner:
Pannacotta:
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång
0,5 dl socker
1,5 blad geltin
Karameliserade äpplen:
400 g skalade äpplen
50 g smör
0,75 dl råsocker
0,5 tsk kanel
Skär upp vaniljstången och skrapa ut fröna. Värm upp grädden, socker, vaniljstången och vaniljfröna i en kastrull och låt gelatinbladen ligga i blöt under tiden. När gräddblaningen kokat upp, plocka upp gelatinbladen, lägg ner dem i gräddblandingen och rör om tills de lösts upp. Häll upp serveringsglas och ställ kallt i några timmar innan servering.
Strax innan servering är det dags att börja med äpplena och börja med att skala och hacka dem i små bitar. Stek äpplena, råsockret, smör och kanel i en stekpanna på svag värme tills äpplena blivit mjuka och blandningen fått en seg konsistens. Tar ca 10 minuter, lite beroende på hur stora äppelbitar man har. Plocka ut din pannacotta och fördela äpplena på toppen och lägg gärna på en kanelstång om ni har för synens skull!
♥