Är det något jag förknippar med hösten så är det just dessa två smaker; äpple och kanel i alla dess former. Äppelmos, äppelpaj, gröt med äpplen & kanel, äppelbröd, äppelkaka, kanelbullar m.m. Det finns så mycket gott man kan göra och här kommer ett recept på mina absoluta favorit muffins!! Så himla saftiga och smaken är helt underbar med de karamelliserade äpplena och den krispiga crunchen på toppen. Om man vill lyxa till det kan man alltid göra en god vaniljsås till också och servera tillsammans med muffinsen. Jag personligen tackar aldrig nej till vaniljsås så fort jag får chansen till de 🙂
Till ca 12 st:
Muffins:
100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 krm salt
Crumble:
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
75 g smör
Fyllning:
3 äpplen
2 msk socker
2 msk kanel
1-2 msk smör
Börja med att karamellisera äpplena. Stek dem tillsammans med smör, sockret och kanel tills dem börjar bli mjuka. Låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop ingredienserna till crumblen.
Börja därefter med muffinsen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda ut med mjölken. Häll ner i äggblandningen och rör om. Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta sedan ner dessa. Vänd till sist ner de karamelliserade äpplena och rör om försiktigt så de inte mosas. Fyll amerikanska muffinsformar till 2/3. Lägg gärna formarna på en muffinsplåt så de håller formen bättre. Strö över lite crumble och sätt in i mitten av ugnen i ca 11-15 minuter.