När jag bakar tycker jag det är extra roligt att baka med just säsongens råvaror, då de smakar som allra bäst! Nu när vi gått in i september är t.ex. äpplena som allra godast och då blir man ju extra sugen på att göra äppelpaj, äppelmos, äppelkaka m.m. Kakan här ovan är en sådan som passar som klippt och skuret att göra nu! Och visst är det något speciellt med kombinationen av kardemumma och äpplen? Jag älskar det och det är nog därför jag tycker så mycket om just denna kaka. Det är en saftig kardemummakaka med äpplen som är smaksatta med lite ingefära. Otroligt gott! 🙂
2 ägg
150 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl gräddfil
1,5 dl socker
1 tsk mald kardemumma
1 tsk stött kardemumma
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Smör & ströbröd till formen
Fyllning:
0,5 tsk mald ingefära
1 tsk socker
1 stort äpple
Florsocker till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker smidigt. Tillsätt 1 ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna för sig och häll ner i smeten. Blanda ihop och vispa inte! Tillsätt till sist gräddfilen. Häll upp i en smörad och bröad springform (20 cm).
Skala och skär upp äpplet i klyftor. Blanda ihop socker, ingefära och äppelklyftorna i en skål. Stick ner äppelklyftorna i smeten och sätt in i mitten av ugnen. Grädda i ca 30 minuter.
Låt svalna och pudra över lite florsocker.
Klart! Lycka till ♥
MMM vad gott! kardemumma påminner om mammas nybakta bullar på landet som barn.
Idag är det budgetlyx inredningstips på bloggen:)
Ha en kanon vecka!
LOVE Maria på Inredningsvis
Åh vad kul att ha hittat hit, så mycket härliga recept o bilder! Undrar om du testat baka med bönor någon gång? Är lite inne på det själv, skulle vara kul med lite inspo 🙂
Välkommen hit! 🙂 Nej det har jag inte men det låter spännande! Kanske något jag borde prova 🙂
Vad smarrigt!!