Här kommer receptet på prinsesstårtan som jag bjöd på igår! Egentligen hade jag velat ha grön marsipan men det fanns inte att köpa här så jag fick nöja mig med en vanlig vit. Valde att inte färga den med grön karamellfärg då den förmodligen mest hade blivit flammig och inte fått den gröna färgen jag var ute efter. Det fick duga så här helt enkelt. Men god var den! Inte mycket som slår en klassisk prinsesstårta eller vad säger ni? :))
Till ca 8 bitar:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
3,5 äggulor
0,75 dl socker
0,75 dl maizena
25 g smör
Fyllning 2:
Hallonsylt
Fyllning 3:
5 dl vispgrädde
Topping:
Marsipan (Köp gärna ett färdigt lock så slipper ni kavla ut)
Florsocker
Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Häll smeten i två smörade och bröade formar (18 cm) och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna ordentligt och skär sedan upp i 4 lika tjocka tårtbottnar men du skall endast använda 3.
Vaniljkräm: Häll upp mjölken i en kastrull. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna. Ta bort från plattan och låt stå och dra i 15 minuter. Vispa äggulor, maizena och socker ordentligt vitt och pösigt. Ta sedan upp vaniljstången och häll ner mjölk och vaniljvätskan i äggblandningen under omrörning. Häll därefter ner smeten i kastrullen igen och låt sjuda. Den får absolut inte börja koka! Vispa hela tiden tills den tjocknar, viktigt att man inte släpper vispen en endaste sekund under detta moment. När den börja tjockna måste man vispa på ännu kraftigare Viktigt också att plattan inte är på för hög värme. När den blivit så tjock som man vill ha den måste man ta bort den direkt från plattan och hälla ner i en ren skål. Rör ner smöret så krämen blir slät. Låt svalna.
Vispa grädden
Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Spritsa en kant med grädde. Fyll därefter på med ett lager vaniljkräm. Lägg på ytterligare en tårtbotten, spritsa en kant med vispgrädde och fyll på med ett lager hallonsylt. Lägg på en till tårtbotten. Lägg på ett tjockt lager med vispgrädde och spackla även sidorna. Lägg över marsipanen och släta ut den. Sikta över lite florsocker och eventuellt någon marsipanros.
Lycka till! ?
Min favoritbakelse är ju faktiskt prinsesstårtan, ändå har jag aldrig försökt mig på att göra en själv. Måste ta tag i det bums. Tack för receptet, den ser riktigt smarrig ut! 🙂
Hej Rebecka! 🙂 Jag håller med, man borde göra det lite oftare då det inte är så svårt egentligen. Lycka till! Kramar
Hej, tack för fina recept! Hur får man grädden så där riktigt fluffig?
Hej! Vad kul att du gillar mina recept 🙂 Jag vispar den hårt, precis på gränsen till att den blir grynig. Kram