Hannas Bageri

Rabarber & vanilj tårta

DSC_5763 DSC_5767 DSC_5771 DSC_5777 DSC_5779 DSC_5786 DSC_5793 DSC_5794

Här kommer tårtan som jag bakade till pappas födelsedag igår! Han önskade sig en klassisk gräddtårta med några goda fyllningar och eftersom jag vet om att han älskar rabarber gjorde jag en rabarberkompott och även en vaniljkräm som fyllningar. Otroligt gott ihop blev det! Sedan spacklades tårtan med vispad grädde och toppades med färska jordgubbar. Jag förberedde tårtan dagen innan också så den skulle bli extra saftig. Om jag får säga det själv så blev denna tårtan klockren, en riktig sommartårta som ni måste prova! 🙂

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

Rabarberkompott:

500 g rabarber

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm:

5 dl mjölk

1 vaniljstång

7 äggulor

1,5 dl socker

1,5 dl maizena

50 g smör

Garnering:

5 dl vispgrädde

Färska jordgubbar

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Häll smeten i två smörade och bröade formar (18 cm) och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna ordentligt och skär sedan upp i 4 lika tjocka tårtbottnar.

Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Blanda rabarbern med socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt småkoka utan lock i 20 minuter. Rör om då och då. Låt kompotten kallna.

Vaniljkräm: Häll upp mjölken i en kastrull. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna. Ta bort från plattan och låt stå och dra i 15 minuter. Vispa äggulor, maizena och socker ordentligt vitt och pösigt. Ta sedan upp vaniljstången och häll ner mjölk och vaniljvätskan i äggblandningen under omrörning. Häll därefter ner smeten i kastrullen igen och låt sjuda. Den får absolut inte börja koka! Vispa hela tiden tills den tjocknar, viktigt att man inte släpper vispen en endaste sekund under detta moment. När den börja tjockna måste man vispa på ännu kraftigare Viktigt också att plattan inte är på för hög värme. När den blivit så tjock som man vill ha den måste man ta bort den direkt från plattan och hälla ner i en ren skål. Rör ner smöret så krämen blir slät. Låt svalna.

Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager med rabarberkompott. Lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på ett lager med vaniljkräm. Lägg på en till tårtbotten och ytterligare ett lager med rabarberkompott. Lägg sen över den sista tårtbottnen. Spackla tårtan med vispad grädde och toppa med färska jordgubbar.

Lycka till! 🙂

DSC_5782

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Rukhaya

    Hej,
    Om man ska använda formar som är 24 cm istället för 18, hur stor sats ska man göra av tårtbotten smeten och fyllningarna ?
    Tack på förhand
    Rukhaya

    1. hannasbageri

      Hej! 🙂
      Då skulle jag göra 1,5 sats av tårtbotten. Fyllningarna hade gjort som det står i receptet, de bör räcka 🙂
      Kram

    1. hannasbageri

      Hej Sabina! 🙂 Svårt att säga, jag förberedde tårtan dagen innan den skulle ätas med att göra tårtbottnarna och fyllningarna samt monterade ihop den. Samma dag som den skulle ätas sen spacklade jag den med grädde och toppade med jordgubbar. Tidsmässigt för att göra fyllningarna, tårtbotten, montera ihop den och sen garnera den skulle jag säga tar ca 2 timmar. Sen måste du lägga till lite tid på att fyllningarna måste hinna svalna innan du monterar ihop tårtan. Lycka till! 🙂 Kram