Va konstigt de känns att de redan är fredag imorgon! I mitt huvud känns det som onsdag idag och torsdag imorgon. Inte så konstigt egentligen när man tänker efter då de var röd dag i måndags och vardagen började först i förrgår. Men hur som så är de ju faktiskt fredag imorgon så här kommer ett helgtips på en helt underbar cheesecake att kanske göra till helgen? 🙂
Botten:
14 st digestivekex
0,5 dl socker
1 krm salt
100 g smör
Cheesecakefyllning:
200 g mörk choklad (70%)
3 ägg
300 g philadelphiaost
1,5 dl socker
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
havssalt efter tycke och smak
Maräng:
4 äggvitor
2,25 dl socker
0,75 dl vatten
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt sedan det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Häll i blandningen i en bakform, 23 cm i diameter, Se till så kexblandningen är 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna något. Mixa ihop philadelphiaosten, ägg, socker och fröna från vaniljstången. Häll ner den smälta chokladen och grädden. Strö tillsist ner havssaltet. Häll i fyllningen i formen och sätt in i ugnen i ca 50-55 minuter.
Maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll ner en tunn stråla från sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen svalnat. När marängen sedan är kall, spritsa över den kalla cheesecaken och bränn av topparna med en gasbrännare.
Ser helt fantastiskt gott ut!