En dessert som jag gjorde i somras var citron granité. Otroligt läskande och gott. Känns som det kanske inte är rätt tillfälle att göra denna dessert nu när sommaren börja lida mot sitt slut men skulle det komma någon veckas värmebölja igen kan jag rekommendera dig att göra detta!
Till 8 pers behöver du:
2,5 dl socker
8 dl vatten
1+4 citroner
(Det går jättebra att ha i någon form av alkohol också, ex. citronvodka eller vitt vin. Jag hade dock inte med det denna gång)
Skölj 1 citron noga i ljummet vatten. Skär av skalet med en potatisskalare utan att det vita följer med. Skär skalet i små bitar. Halvera 4 citroner, pressa ut saften (mät till 2 1/2 dl). Gröp ut fruktköttet med en vass kniv. Värm vatten och socker så att sockret löses upp. Tillsätt citronskal och saft. Ställ granitén i frysen och rör om då och då, det får inte bli en hård isbit. Frys ca 2 timmar till en iskall soppliknande vätska med iskristaller. Skeda upp granitén i de urgröpta citronhalvorna eller i glas och servera genast.
Sååå gott 🙂