Spark i baken

Varannan tugga vi äter är svensk mat

Idag lanseras en ny app och kampanj från Sveriges bönder och Lantbrukarnas riksförbund för att få fler att äta svensk mat – och att inte luras och tro att man handlar svenskt trots att man inte gör det. Endast varannan tugga vi äter är svensk mat. Att äta sådant vi producerar i Sverige är bra då bland annat långa transporter minskar och vi främjar naturen och de svenska producenterna. Vi är väldigt medvetna som konsumenter idag, och allt fler vill veta varifrån köttet man äter kommer. Det tycker jag är en positiv utveckling.

Alex Schulman var moderator på en pressträff nu på lunchen (tack för trevligt lunchsällskap Jenny – och tack Anna för att du hjälpte mig hitta rätt) där appen presenterades samt ett webb-teve-program med olika kändisar som får pröva på bondelivet. Läs mer på Bonde på köpet. Med appen kan du scanna en produkt i matvaruaffären och få reda på om den är svensk eller inte utan att behöva läsa det finstilta i innehållsdeklarationen. För det är inte alltid så enkelt. Alex visade exempel på ”Ockelbo-ost” som inte var från Sverige, familjen Dafgårds produkter innehåller kött från andra länder och Arboga-pastejen är tillverkad utomlands.

Med oss hem fick vi en goodiebag som till min stora glädje innehöll flera spännande produkter från Ingelsta kalkon. Det är ett av mina favoritmärken när det kommer till svenska produkter, köper gärna deras kalkonskinka till jul eller deras goda kalkonbullar.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Nellie

    Det är ju absolut ett steg i rätt riktning. Ska spana in appen. Jag har fått höra att ekologiskt odlat är bättre än icke ekologiskt fast det är närproducerat, men här går nog åsikterna isär. Svårt att veta vad som är bättre än det anda.

  2. Viktoria

    Fast så kan man ju inte alltid säga ”det är bättre om det är producerat i Sverige”? Tex om jag köper varor här i Helsingborg som är producerat i Danmark så är det mycket bättre i transportsynpunkt än tex norra Sverige? Dessutom är inte ”allt” bättre att odla i Sverige då allt inte är gjort för vårt klimat. Visst stödjer man svenska bönder/odlare men de som försöker sig på produkter som inte finns naturligt i Sverige som vin (druvor), kaffe och andra plantor/grönsaker kräver oftast mer besprutningsmedel och energi i tex form av uppvärmning etc. Det är också en mycket mer gråskala tex då transport med båt inte alls släpper ut lika mycket som andra transportmedel.
    Det är också väldigt vanligt att skylla på transporter när företag som tex mejerier (Arla) har mycket mer utsläpp från korna på gårdarna än transporterna.

    Bara lite tankar, tycker också det är bra att folk börjar tänka efter och uppmärksamma miljöpåverkan etc, men lite onyanserat att påstå att allt är bättre från Sverige.
    Kram å tack för bra blogg

  3. Sanna

    Hej,
    Jag kommenterar här i hopp om att du kan hjälpa mig med en liten fråga 🙂 jag är i stort sett nöjd med min kropp men skulle vilja ha smalare midja/plattare mage (det hänger väll ihop haha?) men framför allt smalare innerlår!
    Hur ska jag göra då? Vad har du för tips? Och ska man träna styrka och kondition? Är ganska ny med det här med träning så skulle behöva hjälp med dessa frågor och om det är något mer du kommer på!

    Puss och kram
    Svara gärna till min blogg http://Www.socosy.blogg.se

  4. Jane

    Åh, vi diskuterade så sent som på lunchen idag att det är så svårt att veta varifrån produkter kommer. Jag var inne på en ”stämpel” att använda där allt – från förpackning till innehåll – är svenskt och aldrig har varit utanför landets gränser för tex paketering etc. Kanon!

    1. Jojjo

      Bra idé Jane! Man blir alldeles knäck av att försöka hålla reda och lusläsa allt när man handlar. Mycket bra inlägg Tessan!

    2. Spark i baken

      Bra idé! Men nu kan du i alla fall få tummen upp eller tummen ner med denna app på innehållet i produkten,

  5. Lotta

    Bra att det kommer fler möjligheter för konsumenterna att få information om närproducerat och ekologiskt. En not om Ockelbo-osten: Den är faktiskt tillverkad på Åland av ÅCA som är det lokala mejeribolaget. Även om osten då är transporterad från Åland (vilket inte är så långt) så tillverkas den väldigt lokalt och småskaligt. 🙂

    1. Spark i baken

      nej, det var inte så långt borta. Men namnet gör att jag tror den är tillverkad i Ockelbo, vilket alltså inte stämmer. Det var bara ett av exemplen som nämndes på träffen. Men Åland känns ok som tillverkningsplats 🙂

      1. Magdalena

        Åland känns ok när man bor i mellansverige men mycket av Ockelboosten är från Tyskland. Att köpa danskt i Helsingborg kanske är en sak men de använder mycket antibiotika i djuruppfödning. Jag köper svenskt i den utsträckning det går då jag tycker det är viktigt med en levande landsbygd!