Spark i baken

Trendspaning– vad hamnar på våra tallrikar?

Jacob Wismar, visionär, kock och författare höll i en presentation med titeln ”Framtidens familjeskafferi – en trendspaning om en familjs matvanor 2015” som jag fick äran att lyssna till under dagens pressdag där olika företag presenterade sina nyheter.

Mat är en viktig del i en hälsosam och fungerande vardag och jag har själv ett stort matintresse. Därför var det intressant att lyssna på Jacobs tankar och jag gillade mycket av det han sa, även om vissa trender är mer extrema än andra och säkert inte kommer slå ut i lika stor grad. Här har jag sammanfattat de trender som Jacob ser framöver:

Äkta vara
Smaken på maten blir allt mer viktig. Från att det numera finns många produkter som vill få in en hälso-usp; som knäckebröd innehållandes quinoa och surdeg, hamnar fokus på äkta vara. En produkt kan innehålla ÄKTA vaniljstång, inte vaniljsocker. Det ska smaka gott och äkta.

Mellanmål blir middag
Vi kommer fortsätta äta vanlig mat till lunch, men för att slippa en del av prestigen som råder om att fixa ordentliga middagar i en redan stressig vardag blir det vanligare med mellanmålsmat till middag. Smörgåsar, olika pålägg, yoghurt, ägg.

Petite-style
Stora tallrikar försvinner och mormorsservicen kommer tillbaka. Mindre tallrikar, mindre portioner. Stora lass sallader ersätts med kompaktare mat i mindre format.

Bröd
Som en motpol till LCHF/LCHQ skapas en brödtrend. Och då inte främst surdegsbröd och trendiga bageri-bröd utan mer en ”fulbrödstrend”. Toast med ost och skinka, falukorvsmackor, äggsmörgåsar. En anti-trend till allt det hypertrendiga.

Smart-tv
Fler och fler smart-tv-apparater, iPads och så vidare banar väg för nya sätt att se kockar laga mat och nya typer av matlagningsprogram och kortare tips skapas. Det finns utrymme för fler att synas och mer nischer bildas.

Ekotrend i trädgården
Det handlar inte bara om att handla ekologisk mat. Fler tar det ett steg längre och skaffar höns i sin trädgård för att få ägg, har en biodling – eller kanske till och med går ihop med några grannar och delar på en ko att ta hand om och få mjölk från. Ett sätt att visa för omvärlden hur medveten man är och slippa betala extra för att köpa ekologisk mat som ofta är dyrare. Jacob själv har höns vid sin villa i Tyresö.

Bort med grillen
Grilltrenden har exploderat senaste åren, men efter 2012 kommer det bli mindre grillning. Folk ”skryter” inte längre om att de har dragit fram grillen och fixat middag. Istället blir det trendigare med picknick på sommaren och andra tillagningssätt som att röka fisk.

Vilken trend tror du att du kommer haka på?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cecilia

    Äkta vara! Och så ”mellanmål blir middag”. Men för mig brukar det ofta bli mellanmål (kokta ägg eller omelett, knäckebröd och kaffe) till lunch istället eftersom jag ofta jobbar hemifrån och vill att det ska gå relativt snabbt att fixa till. Och så satsar jag på riktig mat till middagen då jag är färdig med arbetsdagen och känner att jag har mer tid.