Spark i baken

Recept: crêpes med svamp och kalkon

Igår lagade jag en ny rätt här hemma. Pannkakor är en favorit hos både mig och sonen, och svamp älskar jag. Därför är det lite överraskande att jag inte lagat svampcrêpes tidigare, men bättre sent än aldrig. Jag utgick från ett recept från ICA, men ändrade en del. Så här blev min variant:

Först gjorde jag vanlig pannkakssmet och stekte ett gäng pannkakor. Därefter skivade jag skogschampinjoner och trattkantareller och stekte. Först i torr panna, och när de hade vattnats ut hade jag i en klick smör, två hackade schalottenlökar och två hackade vitlöksklyftor. Lite salt och peppar på det. Jag pudrade på två matskedar vetemjöl, blandade runt och hällde på två deciliter vatten. Det fick sjuda till en stuvliknande konsistens. På med två deciliter lätt creme fraiche, 150 g tärnade kalkonbitar, en knippe bladpersilja och två matskedar kantarellfond. Det fick gosa ihop och sedan la jag upp stuvningen på pannkakorna, rullade ihop dem på en plåt, toppade med riven ost och in i ugnen på 175 grader 10 minuter.

Serverade till sallad på tomater, rödkål, babyspenat. schalottenlök, groddar, äppelcidervinäger och olja.

Egentligen tycker jag receptet är lite omständigt som vardagsmiddag då det är många olika moment även om allt är enkelt. Men igår hade jag mina föräldrar på besök och då blev det en bra middag. Kommer definitivt göra det igen. Och idag åt jag rester till lunch – bara att värma i micron så var det lika gott som igår. Mums!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda

    Tack för tips här får du ett av mig:
    Ett gott bröd:
    ◾400 g tomatkross
    ◾1 dl Olivolja
    ◾50 g Jäst
    ◾1 msk torkad basilika
    ◾1 tsk Salt
    ◾2 msk honung
    ◾1 dl Solrosfrön
    ◾4 dl fint rågmjöl
    ◾5 dl Vetemjöl och 1 dl till utbakning
    ◾100 g fetaost, tärnad
    ◾ Några tomatskivor på topp

    1.Värm tomatkross till 37 grader. Rör ner jäst så den löses upp. Häll i olja, honung och kryddor. Tillsätt mjöl och solrosfrön,låt degen knådas ordentligt, cirka 10 minuter i maskin. Strö mjöl på degen och sätt under bakduk för jäsning i cirka 1 timme eller till dubbel storlek.
    2.Efter jäsning knåda den på bord, använd en hel del mjöl. Knåda den till valfri form. Tryck ner fetaostbitar och lägg på tomater. Jag brukar alltid pudra lite mjöl på! Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa cirka 30 minuter. Grädda lågt, nästan mitten cirka 25-30 minuter! Servera till soppa, en god köttgryta,,, Njut!