Spark i baken

Koll på kolhydrater

Seminarium med Liza Rosén från Fazer.

Fazer bjöd imorse in journalister, bloggare och dietister till ett seminarium med titeln ”Koll på kolhydrater” med anledning av den rädsla för kolhydrater som många verkar känna, påverkade av bland annat LCHF (läs min syn på det här) och olika påståenden i media. Fazer har i samarbete med undersökningsföretaget YouGov frågat 1009 personer över 18 år om deras matvanor och kolhydratvanor. Resultatet var till vissa delar lite oväntat. Bland annat går färre än väntat på diet, själv upplever jag att många i min omgivning följer en diet av något slag. Men enligt undersökningen svarade 73% nej på den frågan. De följer ingen uttalad diet. Trots detta var 4 av 10 negativt inställda till kolhydrater och många minskade kolhydratsmängden även om de inte gick på någon diet. 7 % av de tillfrågade följde LCHF.

Seminariet som jag lyssnade på handlade mycket om kolhydratskvalitet. Det finns absolut bättre och sämre former av kolhydrater att äta – och att äta kolhydrater tycker jag absolut att man ska göra. Extra bra är rågbröd, fullkornsprodukter, syrade grönsaker, bönor och linser samt pasta (men det är inte bra att lasta på en hel tallrik full om du inte har en väldigt hög ämnesomsättning, balans är viktigt). Dessa hjälper till att skydda mot metabola syndromet, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer genom att ge en ökad insulinkänslighet, balansering av blodfetter, skydd mot fetma och minskad tumörväxt. Kolhydrater med bra kvalitet stabiliserar blodsockret, håller oss mätta och innehåller mycket fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Jag gillar att blanda mina kolhydratkällor och särskilt när jag handlar hem bröd brukar jag variera mellan olika sorter, vissa grövre och andra ljusare. Jag tycker det är okej att äta vitt bröd ibland – och levainbröd fullt av surdeg från bageriet älskar jag, men ska jag hålla mig mättare tar jag hellre en grövre variant.

Du som handlar bröd, vilket sort väljer du oftast?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anneli

    Nu bor jag i rågbrødets hemlad, Danmark, så æter antingen rågbrød eller rågknække. Inte før att jag æar kolhydrat rædd, men jag tycker generelt inte så mycket om brød.

    Som kommande triatlet och med massor av timmars træning ær det viktigt før mig att æta kolhydrater før att kunna klara det hela.

  2. Cecilia

    Jag har dragit ner en hel del på bröd tycker att allt smakar likadant. Men om jag köper bröd blir det ofta något surdegsbröd eller så bakar jag själv och då med mjöl som är så lite processade som möjligt undviker vitt bröd någon knäckebrödsmacka till lunch

  3. Janina

    Så ofta jag hinner väljer jag att baka eget bröd, men det tar 3 dagar – ett rejält rågsurdegsbröd utan jäst o med obehandlat mjöl. Det är minst sagt värt att vänta o längta efter!
    Annars köper jag surdegsbröd utan tillsatser o jäst på ”Alvar & Ivar” i Göteborg, alla deras olika sorter är obeskrivligt goda!
    Slutligen är jag inte skräckslagen av kolhydrater, men undviker pasta o helvitt bröd utan näring som lägger sig som en klump i magen. Potatis äter jag ogärna då jag inte tycker om det. Snabbmat, godis, snacks o konstgjorda tillsatser i mat är inte heller min melodi. Ris, bra bröd, grönsaker o frukt är mina primära kolhydratkällor.

  4. Emma

    Mitt favoritbröd från affär är fazers rustika rågbröd. Det ger ett bra tuggmotstånd och håller mig mätt länge. Annars brukar jag baka eget på dinkel råd och korn och andra trevliga ingredienser.

  5. Lisa

    Pågens osötade bröd Kärnsund är fantastiskt tycker jag! Billigt, supermättande, nyttigt och gott. Annars har jag turen att ha en mamma som bakar gudomligt surdegsbröd så det blir mycket sånt…och när sambon moffar chips brukar jag knapra på wasas delikatessknäcke med sesamfrö med extrasaltat bregott på. Lätt godaste snackset!

  6. Josefin

    Kul med en föreläsning vinklad åt det här hållet. Tittade just på Eenfeldt’s föreläsning på youtube och ja.. vi kan sammanfatta det som att jag inte håller med i vad han säger.

    Kvalitet och variation är vad jag anser att det handlar om i slutändan, oavsett vad man väljer att lägga vikten vid.

    Nåja, det var inte det jag skulle skriva om.

    Bröd!

    Jag köper sällan bröd men när jag gör detblir det rågform eller liknande. Riktigt grovt rågbröd med surdegskänslan i. Annars blir det en hel del knäckebröd och om vi lyxar till det – en nybakt surdegslimpa!

  7. Anna Axen

    Jag går inte på någon diet utan försöker bara äta nyttigt för att må bra. Dock förstår jag svaren dom fått fram i undersökningen. Ibland kan jag drabbas av en liten osäkerhet när det gäller just kolhydrater. Allt malande om hur hemska kollisarna är fastnar liksom nånstans långt bak. Jag tycker det är tråkigt att man focuserar på att utesluta vissa livsmedel istället för att aktivt välja att äta mat av högre kvalité. Blir så mycket roligare och mindre kravfyllt då.
    Jag äter olika bröd. Hembakt, köpt ljust och mörkt. De bröd jag känner för att äta just då. Men jag äter inte bröd så ofta istället.

    Tack för en så glad och inspirerande blogg! Du har fått mig att börja blogga; traningforalla.blogg.se

    Stor kram

  8. Sara

    Självklart promotar Fazer kolhydrater eftersom de själva säljer bröd! Att fler och fler börjar förstå att kolhydrater i många fall är boven i dramat vid viktökning och fetma är inget som gynnar Fazer då de säljer bröd.

    Skulle aldrig lita på undersökningar eller forskning som ett sådant företag har gjort. Efterfrågar mer kritiskt tänkande!

  9. Deniz

    Jag äter Saltå Kvarns Fullkornsbröd och deras andra sorter också. Jag köper bröd från bageriet på helgerna. Äter inte vitt bröd då jag får ont i magen.

  10. Lina

    Jag äter oftast knäckebröd till frukost, husman eller rågi. Annars har det blivit mest hembakat bröd på bikarbonat sista tiden.
    När jag köper bröd försöker jag köpa fårn ett lokalt bageri, Östras bröd eller något annat utan onödiga tillsatser eller skumma ingredienser. Så tänker jag med övrig mat med, så naturligt jag kan hitta och som jag har råd med.
    Tycker att det är roligt att göra egen mat själv, typ som korv och sånt lite krångligare. 🙂

  11. Cecilia

    Jag bakar mitt eget bröd, dels för att jag gillar att baka men framförallt för att det blir godare och jag vet exakt vad det innehåller – inga konstigheter, bara nyttigheter! Det blir mycket grovt bröd och en del surdegsbröd.

  12. M

    Äter nästan uteslutande mörkt bröd, mörkt rågbröd/surbröd. Knäcke och finncrisp äter jag också, ljust mycket sällan.

  13. Sofie

    Jag äter alltid två Low Carb till frukost, och sen ofta Fazers rågcrisp till mellanmål. Anledningen till att jag väljer just det mjuka brödet är inte för att det innehåller lite kolhydrater, utan för att det innehåller mycket protein = bra för jag tränar mycket + att det mättar bra. Rågcrisp för att det är så sjukt gott.

    Rent allmänt är jag inte ett dugg rädd för kolhydrater, men jag väljer dom med omsorg. Rotfrukter, dinkelkorn, mathavre, matvete, frukt och grönt. Helt enkelt för att jag mår bäst så. Blir väldigt trött och seg av att äta för mycket snabba kolhydrater, då vill jag sova mest hela tiden.

  14. Ann

    Intressant! Även om jag är rätt trött på stela kostråd så hade jag gärna velat höra den föreläsningen, när kolisar promotas lyssnar jag ;-).
    Själv tycker jag mycket om knäckemackor och då blir det ofta wasa sport, eller falu rågrut när jag ska lyxa till det lite. Här i Eskilstuna med omnejd finns ett oerhört smarrigt, segt, syrligt, mättande surdegsbröd från Finska Hembageriet på de flesta matvaruaffärer, men det är ju ett lokalt bageri. De borde kränga grejer någonstans i Sthlm också! Rekommenderas iallafall varmt, supergott, finnarna vet vad de sysslar med.
    Ibland gör vi någon lyxig lunchmacka hemma på helgen och då tar jag mig gärna en ciabatta och de gånger jag får brödbaksinspiration tar jag verkligen vara på den!
    Jag skulle nog aldrig vilja leva utan bröd…