Min syn på LCHF

Innan jag presenterar mina tankar om LCHF-kost vill jag börja med att säga att var och en är ansvarig för hur hon/han äter. Vill någon äta enligt LCHF är det deras val och ingenting jag lägger mig i, men det är ingenting som jag kommer att rekommendera någon som rådfrågar mig om kost.

LCHF – low carb high fat – innebär förenklat en kost med mindre kolhydrater och mycket fett, gärna av animaliskt ursprung. Exakt hur strikta reglerna är skiljer sig åt och flera jag känner till säger sig äta enligt LCHF men ändå äta mer kolhydrater än vad de förespråkar, andra äter kosten endast på veckodagar. En del som börjar med LCHF blir nästan som ”frälsta”. De ska få alla i sin omgivning att äta på samma sätt och de berättar om hur fantastiskt de mår, hur godissuget är borta och hur de har rasat i vikt. Dessutom är de ofta emot Svenska Livsmedelsverkets (SLV) rekommendationer och säger att de gör oss feta.

Om vi börjar med SLVs rekommendationer. Där rekommenderas ett intag på 50-60E% kolhydrater, 10-20E% och 25-35E% (varav högst 10E% mättat fett) per dag. Tillsatt socker ska endast uppgå till högst 10E% socker eller max 50g. Dessa rekommendationer är satta för en grupp människor, det går inte att översätta exakt till var och en av oss individer. Då tycker jag tallriksmodellen kan vara en bra guide, ät en större mängd kolhydrater om du tränar mycket och kräver mycket energi, öka istället på grönsaksdelen om du vill gå ner i vikt. En del LCHF-are säger att SLV har fel och att deras kost gör människor feta. Då ska man veta att det endast är 5% av Sveriges befolkning som faktiskt följer deras råd – så att människor går upp i vikt beror inte på att de följer rekommendationerna. Det handlar många gånger om att de stoppar i sig alldeles för mycket godis, läsk, chips, efterrätter än vad de förbrukar. I Sverige konsumerades 2007 i genomsnitt 1,6 kg potatischips, 15,2 kg choklad och konfektyr samt 87,7 l läsk per person! Och jag tror knappast dessa siffror har sjunkit senaste åren … Att de som börjar med LCHF tappar i vikt kan helt enkelt bero på att de tar bort dessa söta varor och blir mer medvetna om vad de stoppar i sig. Min åsikt är att det är bättre att dra ner på sötsakerna om man konsumerar dem ofta men att inte sätta upp några förbud – det skapar bara ett ökat sug efter de produkterna.

LCHF-kost mättar bättre och tar bort sötsuget säger många som lever med den kosten. Protein och fett mättar bra, så det är inte konstigt att de inte känner hunger på samma sätt. Och drar man ner på sitt sötintag minskar det faktiskt efter ett tag. Men detta sker även vid en ”vanlig” kost om man bara ser till att plocka bort de söta inslagen och försöka äta så naturligt som möjligt; naturell yoghurt, ej sötade drycker och äta bär och frukt istället för sylt i gröten.

Jag har bläddrat och läst i en del LCHF-kokböcker. Visst finns det många recept som ser riktigt goda ut, men det gör det i vanliga kokböcker också. Genom att inte hålla mig till en diet har jag möjlighet att faktiskt tillaga mat ur alla typer av kokböcker om jag vill. När jag går på restaurang eller blir bortbjuden på middag behöver jag inte hoppa över att äta det som bjuds eller krångla till det och plocka bort livsmedel på tallriken. I en LCHF-kost väljs många gånger bra livsmedel bort som bönor, linser, ärter till förmån för grädde och bacon som innehåller mycket mättat fett. Det är lätt att få näringsbrist och sakna vissa vitaminer och mineraler som en varierad kost ger. Vi behöver faktiskt inte jaga mättat fett, det får vi i oss i alla fall. Jag tycker det är bättre att fokusera på bra fetter och äta fet fisk, valnötter, linfrön, avokado och goda oljor.

Vad som händer med någon som äter LCHF-kost på längre sikt är fortfarande oklart. Det finns inte tillräckligt med forskning om detta idag.

För några år sedan stod det på löpsedlarna om att ”frukt gör oss feta” eftersom det innehåller fruktsocker. Men den mängd fruktsocker vi får i oss genom att äta frukt är ingen fara. Vill du inte äta frukt är det ingen som tvingar dig – men att känna att du inte ”får” det på grund av din kost är fel. Frukt är fylld av en massa nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter och vi mår bra av att äta runt ett halvt kilo blandade frukt och grönsaker om dagen.

Så – det här blev nog rätt spretigt, och ni har säkert massor av åsikter. Särskilt ni av mina läsare som äter LCHF. Det är bara att skriva av er i kommentarsfältet. Blir intressant att läsa. Som jag inledde – det här är mina åsikter, och väljer du att äta på något annat sätt än jag förespråkar, varsågod. Jag kommer inte att stoppa dig. Det är ditt val.

49 Svar på “Min syn på LCHF”

 1. Sophie

  Intressant inlägg, du är alltid lika klok och resonerar vettigt. Jag är själv inbiten ”lchf-are” men håller ändå med om det du säger. Själv äter jag inte speciellt mycket bacon eller grädde även om det är en vanlig fördom om lchf. Vidare tror jag att explosionen av Gi – och lchf-bilagor i tidningar etc bidrar till en ”fett-hets” som leder till att många äter fel sorts fett. Lchf-kosten kräver mycket mer kunskap än många tror för annars blir det lätt ensidigt och kan kanske till och med leda till vitaminbrist som du benämner. Min kost består nästan enbart av naturliga fetter som finns i lax, avokado, nötter etc. Jag tror inte att lchf passar alla men personligen mår jag mycket bättre och har mindre ont i magen. Min omgivning blir dock väldigt provocerad av att jag äter på detta viset, de anser inte att jag ”behöver vara så strikt” eftersom jag redan är så smal. Jag skulle inte vilja påstå att lchf är någon ”mirakelkur” utan det handlar mer om sundare vanor och en strävan efter så naturliga och icke-processade råvaror som möjligt. Men lchf har visat sig fungera bra för socker-sjuka människor som har svårt att begränsa sig till tallriksmodellen. De människorna är oftast inte naturligt smala som dig utan har stora problem med mat och är ofta överviktiga. I flera lchf-böcker så brukar författarna skilja på kostråden till de ”sockersjuka” och till ”friska och hälsosamma”-personer. Till exempel Skaldeman skriver att vi friska människor kan äta så mycket frukt vi vill. Det är inte svart eller vitt. Kul att du tog upp ämnet!

  Svara
 2. Josefina

  Tack för detta inlägg!

  Jag har varit väldigt väldigt skeptisk mot lchf i flera år. Jag skriver under på allt i ditt inlägg.

  Framför allt vill jag skona barn och ungdomar från lchf-tjat från frälsta (som du skriver) lchf:are. Jag hoppas verkligen att dom som äter enligt detta har sunt förnuft nog att låta sina barn och tonåringar äta kolhydrater och -bra- fett och att inte göra ätandet till något laddat – och vanlig mat till något fult. Detta främjar bara ätstörningar.

  Svara
 3. Ida

  Jag kan inte säga annat än att jag håller med dig till 100 % :)

  Svara
 4. Heja mamma!

  Jag håller fullständigt med! Sen är jag generellt emot dieter och kosthållning man heller inte kan ge sina barn. Vilken signal sänder man då? Bra inlägg, som sagt.

  Svara
 5. mette

  Well said!

  Svara
 6. Moa

  Jag håller med dig, trots att jag själv gick ner några kilo med hjälp av LCHF för cirka ett år sedan. Successivt gick jag sedan över till en tallriksmodell eftersom jag började ifrågasätta en del. ”Hallelujah”-faktorn är hög och som du nämner i din text klarade jag inte av de här FÖRBUDEN. Kalla mig trotsig tonåring, men säger du att jag inte får äta röd paprika? Ja men jäklar vad jag ska äta röd paprika idag då!

  Eftersom jag tränar 3-4 ggr i veckan så märkte jag sån skillnad när min kropp började få i sig långsamma kolhydrater igen. Jag orkade cykla snabbare, springa längre och lyfta tyngre. Men som du säger, alla väljer själva hur de vill göra.

  Svara
  • Annika

   Samma här. Förbud tiltar min hjärna och då tänker jag BARA på det jag inte ska äta :)

   Svara
 7. frida dahlin - att träna som reumatiker

  Jag håller nog till stor del med dig. Själv äter jag inte LCHF, men vet flera som gör det. Många gör det inte i syfte att gå ner i vikt, utan för att de helt enkelt mår bättre av lite mindre kolhydrater. Då är det såklart jättebra att göra så! Men känner man att man inte klara sig utan kolhydrater så är det såklart viktigt att äta det, bara man ser till att äta det rätt. Jag själv behöver mycket kolhydrater i form av pasta, ris, potatis, rotfrukter, mm, därför äter jag det.

  Det jag dock gillar med LCHF är att det är en diet som inte innebär att man endast konsumerar såna där diet-drycker, små ”bars” osv, utan att det faktiskt förespråkar riktig mat, bara det att man äter mindre av kolhydrater. Det ser jag som en mycket bättre metod än att dricka några diet-soppor om dagen, i alla fall på lång sikt.

  Svara
 8. felicia

  jag håller med dig till 100% och tycker de var ett riktigt bra inlägg :)

  Svara
 9. mia

  Bra inlägg! Vill man gå ner i vikt tycker jag att man kan dra ner på kolhydraterna en del, men inte trycka i sig massa fett istället. Någon sorts LC-kost brukar många må bra av. Och tror att alla som är så frälsta av LCHF hade blivit lika frälsta av att äta typ talriksmodellen, lagom av allt och skippa chips, godis osv i för stora mängder. Det är ju inte allt fett man trycker i sig som gör att man mår bra av lchf lixom

  Svara
  • Åsa

   Det är på grund av att tallriksmodellen inte fungerade som många människor lever i det helvete dom gör idag och nu söker sig till andra kostmodeller för hjälp. Jag behöver inte trycka i mig pasta, ris och potatis och bröd för att må bra, det är bara bukfylla och något att placera såsen på, och de få vitaminer man får i potatis får man i överflöd från ovanjordgrönsaker. Frukt innehåller inte heller lika många vitaminer och mineraler som grönsaker utan ska behandlas som sötsaker eftersom de är sprängfyllda med socker.
   Inte trycker man i sig fett i LCHF heller som du säger, åtminstone inte jag, såvida det inte är förbjudet att helt plötsligt att sätta smör på smörgåsen och steka i smör. Är det inte det som tallriksmodellare gör?!. Det större intaget av fett i LCHF gör att man håller sig mätt längre och slipper äta 5-6 mål om dagen för att hålla blodsockret uppe och hungern borta. Jag slipper äntligen tänka på nästa måltid 30 min efter att jag ätit den föregående.
   Man får äta som man vill och jag äter LCHF för att jag mår så jäkla bra av det. Jag får massor av energi, orkar längre och hårdare pass i gymet, noll IBS-attacker och gasig mage sedan jag började, jag äter ocskå mer grönsaker än jag gjort tidigare och då har jag alltid ätit mycket grönt, har tappat kilon runt midjan, perfekta kolesterolvärden efter ett år på LCHF (har testat mig), perfekt blodtryck mm, mm. Har inget intresse av att återvända till det tidigare livet. Jag har, till skillnad från de flesta motståndare, personliga erfarenhet av båda lägren. Jag säger bara, tacka gud för att det finns människor som vågar gå emot strömmen och ifrågasätta och inte sälla sig till kören av jasägare. Livsmedlesverket verkar dessutom ha noll koll (att nyckelhålsmärka till och med lösgodis!, vad är tanken där?).
   Att säga att folk som hoppar på den här kosten borde ”äta enligt tallriksmodellen istället och träna mera” är SÅ ignorant och okunnigt. Tror du faktiskt inte att de flesta som börjat med LCHF inte redan provat den (har ju förespråkats i över 30 år!)? Min mage tycker inte om det stora intaget av kolhydrater som den dieten förespråkar (vi är ju trots allt inte kossor utan köttätare), och jag har varit en sådan som bara ätit fullkorn och osötat. Jag och många, många andra mår inte bra av det så respektera vårt val. Varför äta sånt som gör oss sjuka när vi kan äta sånt som vi mår bra av, skulle det vara så dåligt skulle kroppen väldigt snabbt säga ifrån, precis som i fallet med kolhydrater. Jag tror inte någon skulle tvinga i en nötallergiker nötter, eller diabetiker socker så varför tvinga på oss kolhydrater som vi vet vi inte mår bra av, ingen känner din kropp bättre än du själv?!

   Svara
   • Spark i baken

    Jag har också smör på smörgåsen och steker i smör eller olja beroende på vad jag tillagar. Jag respekterar ditt val – om du läser inlägget igen så står det två gånger; jag lägger mig inte i hur andra äter, det är var och ens val. Men folk har varit nyfikna på mina åsikter och därför skrev jag ner dem.

    Svara
   • clara

    Nu är ju inte vi människor enbart köttätare som tex ett lejon utan vi är blandkostare, dvs vi äter både protein, kolhydrater, fett m
    m. Det var nog ingen som åt grädde och bacon på stenåldern utan det mesta av maten kom nog från kolhydrater tex rötter, växter och råa ägg och fisk. Att jaga och få kött var både energikrävande, farligt och ofta ´hade de inte jaktlycka. Så blodiga biffar med beasås och grädde är nog ett modernt påfund

    Svara
 10. Sara

  Bra att du tar upp det här! Det som jag blir allmänt irriterad på är personer som äter lchf och påstår sig inte ha nått sötsug men ändå ska det hela tiden kommas på recept på kakor m.m som innehåller sötningsmedel för att det ska bli lchf vänligt.. Dessutom ska det bakas ”bröd” som endast innehåller smör, ägg, ost Och linffrön! Det är ju för fan inte ens bröd..Det är ju bara dubbelmoral! Hur nyttigt är det att trycka i sig sötningsmedel och varför ska sötningsmedel kännas nödvändigt om man nu inte har nått sötsug?? Nä, tacka vet jag oss som inte går på någon diet, äter nyttigt och kan unna oss saker med riktigt socker i ibland, för det känns faktiskt mycket mer naturligt och nyttigare än sötningsmedel…

  Tack för ett bra inlägg!

  Svara
  • Moa

   Så sant! Det första du lär dig som LCHF’are är att undvika alla slags tillsatser, smakämnen, E-ämnen etc. Allt ska vara så rent och naturligt som möjligt – men hoppsan! Baka kakor med sötningsmedel går bra. Snurigt..

   Svara
  • Åsa

   Rent socker skapar ett sug likt alkoholistens hos de som är sockerkänsliga och de kan inte sluta äta efter ett par godisbitar, sötningsmedel gör det inte, eller i mycket mindre omfattning. Får inte blodsockret att skjuta i höjden heller. Dessutom finns det ett nytt sötningsmedel, Stevia, som produceras av en planta från Sydamerika som är helt naturligt. Kolla i din ICA-affär och läs på paketet.
   Är det inte det alla här förespråkar, att man ska kunna äta allt?! Så varför är det då helt plötsligt fel att de som äter LCHF-kost tar något sött till kaffet då och då om de vill, men undviker de sockerstinna varianterna? Provocerar det månne de som är beroende av sin dagliga sockerfix? Var finns det dessutom skrivet att bakverk måste tillverkas av mjöl och socker för att kallas bakverk? Många som äter enligt LCHF behöver inte banta men mår inte bra av alla kolhydrater och det är bra att de får alternativ, det gör att man lätt kan fortsätta med den här kosten resten av livet.

   Svara
   • Spark i baken

    Det är inte fel att LCHF-are tar något sött till kaffet, det menade jag inte i inlägget. Det är såklart ett fritt val. Och visst är man olika, har man problem med socker måste man såklart ta tag i det och anpassa sin kost så det passar en själv. Det jag skriver riktar sig till de utan problem – och sedan får man anpassa själv. Som jag skrev SLVs rekommendationer är för GRUPPER av människor, inte individer. På individbasis måste allt anpassas.

    Svara
 11. Karin Larsson

  Bra skrivet! Jag är nyfiken på varifrån du fått siffran gällande hur många som följer SLV:s rek från? MVH/Karin

  Svara
  • Spark i baken

   Den nämndes under min kostutbildning, osäker var den kommer ifrån.

   Svara
 12. Jennie

  Jag tycker att du har helt rätt i att man inte ska sätta några förbud och du verkar ha en väldigt sund syn om mat. Strikt LCHF är alldeles ”för mycket” enligt min åsikt – jag tror inte det är bra överkonsumera grädde och bacon etc. Jag provade dock LCHF ett tag i ren desperation då ingen medicin eller annan kost har hjälpt mig med mina magproblem. Jag åt nog mer LC än LCHF och jag kan säga att jag inte har mått så bra på flera år! De dagliga magsmärtorna är äntligen borta! Idag försöker jag äta mer protein än kolhydrater men tror inte på att utesluta kolhydraterna helt. Jag äter hellre tex ägg och keso till frukost över havregrynsgröt och en macka för att kanske äta lite ris till en av måltiderna senare under dagen. Jag tror att vi alla är individer och vad som funkar för mig kanske inte funkar för dig. Jag anpassar maten efter min mage samtidigt som jag inte låter det styra min vardag (såsom att be vänner laga kolhydratfattig kost) och äter sötsaker när jag känner att jag vill göra det.
  Bra jobbat med kostrådgivarutbildningen! :)

  Svara
 13. Niclas Christoffer

  Där har du 100% tycker jag!
  Lagom av allt är det bästa!

  Ps livet är för kort för att förbjuda sig saker!

  Svara
 14. mammaspring

  Riktigt bra skrivet! Håller med dig! Du har en sund synd!

  Svara
 15. Elin

  Bra formulerat runt viktiga kostfrågor tycker jag, och håller så klart med :)

  Svara
 16. Charlotte

  Så klokt! Varför krångla till det så när det egentligen är så lätt att äta rätt:-)

  Svara
 17. Anna - Trend o träning

  Kul att läsa vad du tycker och det är lika sunda tankar som vanligt.

  Jag tror många blir för fanatiska på att de ska äta si eller så. Bäst är enligt mig att lära känna sin kropp, prova sig fram & inte vara rädd att mixa olika sätt att äta. En måltid LCHF, en med kolhydrater, en annan med låg fetthalt och mycket frukt – inget är farligt. Det är ju bara energi i olika former :)

  Sen reagerar våra kroppar säkert olika p.g.a. anlag etc, så som sagt – man får testa sig fram, men precis som du tror inte jag heller på förbud.

  Kram

  Svara
 18. Hanna

  Du är ju bara för bra! Äntligen någon på min sida

  Svara
 19. Ida

  Bra skrivet!

  Svara
 20. Ami

  Härligt att höra att någon mer träningsintresserad än jag själv förespråkar att behålla de älskade kolhydraterna! :)

  Svara
 21. Mia

  Bra, Terese!

  Svara
 22. Millan

  Bra inlägg som jag hoppas att många LCHFare läser (och nu menar jag de som löper linan ut och utesluter även ”bra” kolhyderater och frukt) och får sig en tankeställare över sina osunda och omiljövänliga matvanor!
  (OBS! Detta är inte riktat mot er som av hälsoskäl inte kan äta tex linser och bönor.)
  Du är ett jättebra exempel på att man ha en perfekt kropp med en ”vanlig”, varierad kost – tack!

  Svara
 23. Frida

  Stoppa pressarna! Se till att få detta insänt och tryckt, på papper. Du har författat mångas tankar. Heja dig! För mig verkar du vara en sund och ‘vanlig/normal’ människa med inställningen att det blir vad man gör det till. Tror på det du gör och jobbar stenhårt. Inga extremer eller byter åsikter efter väder. DET är inspiration! Trevlig helg

  Svara
 24. Nina

  Jag har provat LCHF och kände faktiskt att jag mådde bättre med mindre kolhydrater i kosten. Magen mådde bättre, orken ökadeFaktiskt försvann mitt sötsug och de som känner mig trodde inte sina ögon eftersom de vet vilken godisråtta jag alltid varit. Jag tror stenhårt på att vi får i oss för mycket kolhydrater/socker i förhållande till hur lite dagens människa rör på sig. Jag påtvingar inte min kosthållning på någon annan, jag vet att JAG mår bättre utan pasta, vitt mjöl och för mycket socker. Det finns säkert fanatiker inom alla dieter. Men så får det vara. Var och en blir salig på sin tro :-)
  Det häftiga är att en nära anhörig med diabetes typ två provad LCHF, till en början var diabetessköterskan väldigt skeptisk, men när han kom tillbaka för nästa provtagning var värdena bättre än någonsin och han blev rekommenderad av sköterskan att fortsätta med den kosten.
  Jag kan hålla med den i tidigare inlägg som skrev att det är konstigt att det ska bakas kakor och bröd enligt LCHF-recept. Det rimmar lite illa i mina öron också. Men som sagt, var och en ska äta det han/hon känner funkar för sin kropp och det man tycker smakar gott!

  Svara
  • Spark i baken

   Bra att du lyssnar på hur du själv mår. Det är ju egentligen det enda man kan gå efter.

   Svara
 25. Line

  Intressant läsning, både inlägget och kommentarera efteråt. Jag tror i slut ändan på att lära känna sin kropp och vad den tål och inte tål är nummer 1. Det finns inte 2, 3 eller äns 10 modeller av människor. Vissa är laktos, vissa är gluten, någon har hög ämnesomsättning, någon annan har låg, vissa är mer känsliga för socker, andra inte. Jag har tex lärt mig att min mage inte klarar av kött, den mår bättre utan, vilket tog mig år att komma fram till. Men när man känner att kroppen mår bra, får de vitaminer, mineraler den behöver för att må bra så ska man köra på det. Problemet är att man inte tar sig tid att känna efter ordentligt i den tid vi lever, utan kör på en snabbfix där flertal ändringar ingår, men du kanske bara behövde en. Vi lever och vi lär livet ut och kroppen är olika med olika hormoner osv i livets olika stadier, allergier som vi har när vi var små kan vi växa ifrån, medan du kan utveckla allergier även senare i livet. Så lär dig lyssna på just din kropp och vad den behöver så kommer vi må bättre, innefrån och ut oavsett ”diet” (avskyr det ordet och vad den representerar).

  Svara
 26. Maria

  Jag håller med dig! Min nutritionsföreläsare och kemist från Chalmers berättade att visst kan man bli fet av frukt, men då får man äta en hel låda bananer per dag och vem gör det!? Mer frukt, grönsaker och potatis (som fått dåligt rykte av sig) till folket och lite träning varje dag så mår man bra det gör jag jag i alla fall :)

  Svara
 27. Mattias

  Har förut varit ganska kritiskt inställd till LCHF och lågkolhydratsdieter, men har mer och mer börjat luta åt att det nog är en bättre att minska ner på spannmål, socker och raffinerade livsmedel. Dock så tycker jag att man bör ha ganska mycket grönsaker i sin kost, vilket jag tyvärr tror fattas i många LCHFares kost.

  Men som många här skriver så är folk väldigt olika i vad de tål.
  Jag tror dock att väldigt många äter saker som de inte tål utan att veta om det. Att vara trött, lite dålig i magen, ha allergier är det som är normalt och att man faktiskt inte vet hur bra man skulle kunna må. Jag tror att många av våra sjukdomar skulle kunna undvikas megenom att man äter annorlunda.

  Det finns faktiskt livsmedel som de flesta av oss faktiskt skulle må bättre av att vara utan och där tror jag t.ex. gluten och vete ligger bra till. Även om du testat dig för gluten och fått veta att du inte är allergisk så finns det andra proteiner (som liknar gluten) som finns i samma livsmedel som man inte tål.
  Du kanske har läckande tarm p.g.a lektiner som bl.a. finns i spannmål och bönor (läs mer om det på Chris Kressers blog eller på Nyvana.nu). Du kanske äter alldeles för mycket omega-6 jämfört med omega-3 och därför ökar de inflamatioriska processerna i kroppen (kolla in här för mer info).

  Eftersom jag faktiskt tycker att man kan påtala för männinskor (precis som jag ofta gör när det gäller att man bör träna och röra på sig) att det kanske finns en kost som kanske passar dem bättre än den de äter (för jag vill att mina nära och köra skall må så bra som möjligt), så tycker jag att man kan testa en strikt paleodiet (mestadels grönsaker och protein som t.ex, kött, kyckling och ägg) för att se hur ni mår efter 30-60 dagar. Har ni tur (dvs ni tål massor av olika livsmedel) så märker ni ingen skillnad, men det kan också vara så att ni känner att ni mår bättre (även om ni faktiskt kan må sämre under dessa första 30 dagar). Sedan kan ni testa att lägga till olika livsmedel och se hur ni mår och presterar av dessa.

  Själv har jag testat ca 45 dagar strikt paleo och jag slapp mina trötthetsdippar under dagarna och när jag drog ner på frukt så blev mig mage också mindre gasig. Nu har jag däremot lagt till mejeriprodukter för det verkar jag klara av. Det största problemet för mig har varit att få i mig tillräckligt med energi, men nu när jag äter mejeriprodukter är det lättare. Däremot så är det inga problem med att få i sig ordentligt av de flesta näringsämnenena när man äter drygt 1 kg grönsaker per dag. Skall också testa att se hur jag klarar av ris då det inte är lika problematiskt som pasta för de flesta. Kommer att undvika spannmål, gluten och bönor även om jag tror att jag klarar av dem hyfsat bra, men jag vill inte dra på mig en läckande tarm och öka risken för att utveckla autoimmuna sjukdommar.

  Liksom det finns de som är extrema inom LCHF så finns de även inom Paleo, men jag gillar tankarna som Robb Wolf, Mat Lalonde och Chris Kresser har.
  Har fattat det som att de tycker att man skall äta det som passar bra för just dig och för en del är det väldigt lite kolhydrater och för andra är det mer.

  Vill du testa paleo så är bra källor till info
  Whole 9 Life
  Robb Wolf
  <A HREF="http://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-1-dont-eat-toxins&quot; Chris Kresser

  Svara
 28. Marie

  Vad roligt att läsa dina synpunkter om LCHF, och framför allt om din sunda inställning till kost. Det jag alltid saknar när man kommer till diskussionen om LCHF (framför allt från starka förespråkare av kosten) är tankar kring miljö och hur det fungerar att tillämpa kosten på ett helt samhälle.

  Ja, jag har skrivit rätt mycket om LCHF på min blogg och det är definitivt de inläggen som alltid kommenteras mest :)

  Svara
 29. elin

  Jättebra inlägg! Jag äter det jag vill och försöker i perioder att tänka till lite extra, märker dock stor skillnad i min träning när jag inte ätit kolhydrater – eller snarare NÄR jag gjort det – då orkar jag mycket bättre! Nåväl, bra, kul & intressant inlägg :)

  Svara
 30. Mia i Malmö

  Underbart skrivet Terese!!! Huvudet på spiken, jag håller verkligen med dig!

  Svara
 31. Anna - 100 kg bara muskler

  Vilket otroligt bra blogginlägg! Jag har skrivit ett liknande inlägg (som finns här: http://annasgladablogg.blogspot.se/2012/02/varfor-jag-anser-att-lchf-ar-ohallbart.html) och pekar på ungefär samma saker som du, men du uttrycker det mycket bättre än mig :)
  Tack för en trevlig blogg förresten! :)

  Svara
 32. Biggan

  Mycket du skriver håller jag med om. Jag själv äter LCHF till frukost. Jag behpver inte gå ner i vikt, men detta gör att jag inte blir hungrig redan 10.30 utan kan hålla på till 13-tiden innan jag äter om det är mycket att göra. Inte lika sötsugen heller. En annan stor vinst för mig är att ballongmagen inte alls finns när jag äter så här. Äter jag mycket pasta eller potatis är den där direkt. Obehagligt och gör ont.
  Vad jag reagerade på i din text var att du skrev att man inte vet vad som händer med alla dessa som äter enligt LCHF på sikt. Eftersom man redan på tidigt 1900-tal hade dessa kostrekommendationer till personer med diabetes så lär det väl inte vara svårt att se hur det fungerade?
  Sen tycker jag det är jobbigt när människor blir maniska och ännu värre när de vill pracka på sitt sätt att äta på alla andra. För vissa funkar tallriksmodellen bäst, för andra kan det räcka med att minska ner på kolhydraterna och de som behöver gå ner mycket i vikt kanske tjänar på att ta bort så mycket som möjligt av dem i början. Alla måste hitta vad som passar dem. Vi har ju olika anlag till att börja med och sen lever vi våra liv väldigt olika. Att gå ut och säga att ett sätt att äta är rätt för alla är helt vansinnigt. Det är inte möjligt att det kan vara så.

  Svara
  • Spark i baken

   Håller med dig, vi är olika och mår bra av olika typer av kost. Därför måste man lyssna mycket till sig själv och upptäcka vad man mår bra av. Enligt vad jag har sett finns det inte tillräckligt med forskning på lång sikt, därför skrev jag det.

   Svara
 33. Jonna

  Hej,
  Jag är en LCHF-are som inte riktigt håller med dig. Jag försöker inte frälsa andra (okej att jag kan tipsa om någon klagar över vikt, magont, trötthet osv) men får snarare ständigt försvara mig. Självklart får alla ha sin egen åsikt men det känns som att extra många har negativa åsikter om just LCHF och de är inte heller rädda för att uttrycka dessa tankar. Jag får ofta höra av människor i min omgivning ”men frukt måste du äta och potatis innehåller en massa vitaminer”. Varför måste jag försvara mitt sätt att äta? Jag är gladare, orkar mer och mår bättre, räcker inte det?
  Det är klart jag håller med om att det vore bättre om man kunde äta lite av allt, unna sig sötsaker ibland och så var allt bra! Jag avundas dom som kan det men är tyvärr en person som verkligen inte klarar kolhydrater. Jag vill nästan jämföra mitt sockerberoende med alkoholmissbruk. Man skulle aldrig få för sig att råda en nykter alkoholist att dricka en lättöl, ”det blir man ju inte full av”. För mig är det allt eller inget som gäller och om jag inte tar bort allt så äter jag allt istället. Jag känner att det kommit bort lite i debatten att alla inte klarar av tallriksmodellen utan att överäta och det är ju alla dagar i veckan bättre att leva enligt LCHF än att trycka i sig flera tusen kalorier per dag. Och det är ju inte så att jag inte saknar godis och sådant, jag skulle snarare gladeligen trycka i mig det varje dag, men ett liv utan kolhydrater gör att jag lyckas stå emot!

  Svara
  • Spark i baken

   Jag tycker ingen ska behöva försvara sitt sätt att äta, det är upp till var och en. Och vi är olika och klarar av olika saker. Tycker det är bra att du har hittat ett sätt som funkar för dig.

   Svara

Skriv ett svar

KÖP MIN NYA BOK

Terese Alvén

Mamma till Charles 4 år och Tilde 1,5 år. Gift med Glenn och bor i Vasastan, Stockholm.

Har bloggat sedan 2007 om träning, hälsa, ätstörningar och välbefinnande. Blandar information med inspiration i alla dess former.

Är utbildad personlig tränare, kostrådgivare och instruktör och har jobbat med träning i över 15 år.

Frilansar som skribent, träningsexpert och webbredaktör. Är författare till självbiografin "Viktig - från matmissbrukare till träningsförebild" (2013) och "Träna tillsammans med familjen".

Kontakta mig på: terese@sparkibaken.se

Träna tillsammans med familjen

Följ mig på instagram: @sparkibaken

KÖP MIN BOK

Arkiv

Läs liknande bloggar

  Mest kommenterade just nu

  1. Tolvbarnsmamman
   “Idag firar vi vår fina fina…”
  2. Mammaliv i Nashville
   “Ni MÅSTE titta! Så jäkla glad…”
  3. Livat på torpet
   “Igår sa jag dom där förbjudna…”
  4. Allergimorsan
   “Tänk att det är nio år sen…”

  Mest gillade just nu

  1. Tolvbarnsmamman
   “Idag firar vi vår fina fina…”
  2. hejhejvardag
   “För ett år sedan lade jag…”
  3. Mammaliv i Nashville
   “Ni MÅSTE titta! Så jäkla glad…”
  4. Rebecca Dufwall
   “Jag är helt totalt FÄRDIG efter…”

  Senast uppdaterade

  1. Mammaliv i Nashville
   “Jag misstänker tänder på lilla knubbsälen…”
  2. Jottan - Bland Solsken och Småtroll
   “Vi kom på att Diza ska…”
  3. Mammalinda
   “Idag vid frukoststunden pratade Signe och…”
  4. Det ljuva 40+ livet
   “Ett litet tips som variation till…”