Hälsokoll på Apoteket – Spark i baken

Spark i baken

Hälsokoll på Apoteket

Frukost och pressinformation på Apoteket.
Frukost och pressinformation på Apoteket.

Idag under en pressfrukost så presenterade Apoteket sin hälsokoll, ett verktyg som består av bland annat en hälsoenkät, blodtrycksmätning och ett blodprov som mäter kolesterolvärdet.

I hälsokollen guidas du av en specialutbildad farmaceut i ett cirka 20 minuter långt samtal om dina värden, vanor, motivation och hur du kan komma vidare. För privatpersoner kostar undersökningen 250 kronor, men även företag kommer få möjlighet att erbjuda kollen till sina anställda. Får du väldigt dåliga värden har Apoteken kontakt med vården och kan guida dig vidare för att få mer hjälp. Men det finns mycket man kan göra själv genom att titta över sin livsstil.

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige bland både kvinnor och män. Genom att kolla upp sina egna värden och se vad man har för hälsorisker kan det inspirera till att göra livsstilsförändringar som att sluta röka, minska stressen, äta bättre och röra på sig mer i vardagen. En mycket viktig orsak som lätt glöms bort är vardagsmotionen. Att träna tre gånger i veckan är toppen. Men om du sitter på rumpan vid din dator eller framför tv:n resten av tiden gör inte träningen så stor nytta. Vardagsmotionen kan vara så enkel som att promenera dit du ska, gå över till kollegan istället för att mejla, gå i trappor och inte stå stilla i rulltrappan. Många bäckar små vet ni.

Ta hand om ditt hjärta och din hälsa – och se till att de du älskar gör samma sak.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Maria P

  Jag tycker inte det känns rätt att låta parmaseuter, istället för en läkare genomföra dessa test. Följden kommer bli att alla kommer behöva en eller annan tablett eller piller för sina ”besvär” (som då Becel genomförde kolesteroltest i mataffärerna, och kom fram till att alla hade för högt= behövde äta Becel), alltså nått som hjälper mot symtomen istället för att tackla de riktiga problemen hos dessa privatpersoner (för man kan inte kalla dem patienter!).

 2. Emma Stavmark

  Hej!
  Jag undrar en sak;
  Jag har en fruktansvärd pollenallergi. alltså verkligen fruktansvärd! Jag tar 8 olika mediciner två gånger om dagen för att ajg ska kuna andas över huvudtaget. När pollensäsongen kommer igång så blir jag väldigt snorig, täpt, hostig osv, typ som en vanlig förkylning. Min fråga är nu, kan jag forsätta träna som vanligt? Eller måste jag sluta träna, för att det inte är bra för kroppen. Tänker på att när man är förkyld så får man ju inte träna.
  Oj ,det blev väldigt snurrigt nu, men hoppas du förstod.
  Puss!

  1. Terese

   Hej Emma. Jag tycker att du ska fråga din läkare detta. Min bror har mycket allergi och han har svårt att träna på våren då han är trött och seg, men jag vågar inte riktigt ge dig ett svar då jag inte är helt insatt i din situation. Du bör nog inte träna utomhus i alla fall.