Jag instruerar på The Nike Blast 2012. Foto: Jane Haglund.
”Hej. Du som är spinninginstruktör kanske kan svara på denna frågan: var på ett spinningpass igår och det var sjukt jobbigt och pulsen var hög. Kände dock att hjärtat slog fort vid pulshöjning och det kändes lite obehagligt på något sätt. Tänkte testa spinning imorgon med och undrar om jag på något sett kan vara med på ett spinningpass utan att pulsen måste vara max under passets gång? och hur ska jag trampa och ha motståndet i sådana fall? Gillar ju spinning och vill gärna fortsätta med det. Tack för en bra blogg / Linda”
Svar: Hej Linda – och andra som kanske har samma funderingar. Kul att du gillar spinning! Det är en fantastisk träningsform eftersom du kan träna tillsammans med andra men ändå helt själv styra ditt egna motstånd och ta i efter dagsform utan att du stör någon annan i deras träning. På ett aerobicspass kan du inte hoppa över vartannat steg, men i cykelsalen kan du hoppa över en intervall om du behöver. Dessutom är spinning skonsam träning.
Men för att svara på dina frågor. Nej, pulsen ska inte vara på max genom hela träningen. Det orkar ingen. Däremot får pulsen gärna vara hög, men det bästa tycker jag är om pulsen går i vågor upp och ner så att kroppen får en chans att återhämta sig lite innan det är dags att trycka upp pulsen på nytt. Hur det ser ut beror såklart på passupplägget. Det finns även upplägg där pulsen håller sig på en jämn nivå under längre tid, då gäller det att hitta en nivå som man själv klarar av att hålla. Ju mer du tränar desto högre kommer du kunna ha pulsen utan att bli supertrött och dra på dig för mycket mjölksyra.
På tal om mjölksyra kommer jag in på din andra fråga där du undrar hur du ska trampa och ha motståndet. Trampandet ser likadant ut hela tiden där du försöker jobba i hela rundtrampet och använda olika muskler i olika faser. Detta sker till stor del utan att du behöver tänka på det. Har du för mycket motstånd mot vad du klarar av kan du uppleva att benen stumnar av mjölksyra innan dess att du blivit slutkörd konditionsmässigt sätt. Då kan ett tips vara att sänka belastningen något och öka tempot en aning för att pulsen ska höjas och benen ska orka. Spinning handlar mycket om att laborera med motstånd och tempo för att få bra träning.
Jag hoppas att du fortsätter med spinning – själv tycker jag det är väldigt roligt. Och extra roligt tycker jag det är att instruera i det!
Har du någon spinningrelaterad fråga? Ställ den gärna i kommentarsfältet så ska jag försöka svara på den.
Hej,
jag fick barn för 9 veckor sedan och körde mitt första spinningpass efter förlossnigen igår ( har endast kört raska promenader samt bäckenbottenövningar hittills). Det kändes riktigt bra konditionsmässigt och fantastiskt att cykla utan den stora magen. Dok kändes det lite konstigt när jag stod upp och cyklade. Det blev bättre när jag tänkte på att hålla in magen och liksom spänna till bäckenbotten. Är det då ok att köra på eller ska jag undvika stående cykling ett tag till? Jag kör mestadels löpning i vanliga fall, men där hade jag tänkt vänta tills det gått minst 3 månader. Något annat man bör tänka på vad gäller träningen efter förlossningen? Jag har varit på efterkontroll och fått grönt att börja träna igen. Kan tilläggas att jag helammar.
Mvh
Sofia
Grattis till bebisen! Och skönt att du kan vara igång och träna igen och att du mår bra. Det är bra att spänna till lite – särskilt när du står, så om det känns bra då kan du göra det. Om det blir obekvämt i stående, det är trots allt en tuffare position så sitt ner istället och testa dig fram med kortare stående intervaller. Lyssna på kroppen. Man är ofta mjuk i lederna av relaxinet som är högt i kroppen även efter graviditeten när man ammar.
Kan du beskriva skillnaden mellan att spinna i spinningskor och i ”vanlig” skor?
I vanliga skor får du tyngden på framfoten (den delen som sitter inne i korgen). Men spinningskor kommer tyngden mer under främre trampdynan där du sitter fast, dessutom är det en hårdare sula vilket gör att du sprider ut tyngden mer över hela foten. När du sitter fast med spinningskor kan du även få ett bättre rundtramp då du inte har några korgar som du riskerar att falla ut från. Har man väl börjat med spinningskor upplever man många gånger att det gör ont att cykla med vanliga skor. Jag rekommenderar alla som tränar spinning regelbundet att köpa cykelskor.