Spark i baken

Utvärdering UP Jawbone

Nu har jag använt UP från Jawbone i nästan två veckor och det är dags för en utvärdering. UP är ett armband som mäter all aktivitet samt hur du sover på natten. Till telefonen laddar man ner en app och sedan kopplar du endast ihop armbandet med telefonen och ser dagens statistik i appen.  I telefonen sköter man inställningar samt lägger till vad man har ätit under dagen om man är intresserad av det.

För min del var det mest intressanta att se hur jag sover på natten, och mina nätter har skiljt sig åt rätt rejält. Det är inte alltid jag tycker UP ger exakta värden. Ibland vet jag att jag har varit vaken flera gånger, men den visar endast ett par vakenperioder. Troligen för att jag inte har rört på mig tillräckligt och då tror sensorn fortfarande att jag är i lätt sömn. Men det går ändå att få hyfsad koll på hur sömnen ser ut.


Exempel på två av mina nätter. De skiljer sig en hel del åt. De orangea blocken är när jag är vaken, de ljusblå lätt sömn och mörkblå djupsömn. Jag har själv satt målet på åtta timmar.

Extra bra funktioner är att det går att ställa in UP så att den väcker dig genom en lätt vibration när du befinner dig i ytlig sömn inom en halvtimme innan det är dags att vakna upp. Då väcks du när det är som mest optimalt. Dessutom kan man programmera in att man ska röra på sig x antal minuter om man har suttit stilla för länge, då påminner armbandet dig. Och tar du en powernap på dagen kan du ställa in armbandet på powernap-läge, så att den väcker dig när det är som bäst efter några minuter.

Jag tycker armbandet är snyggt och jag gillar att ha det på mig. Priset ligger runt 1200 kr vilket är rätt mycket. Samtidigt har UP många funktioner och det finns mycket att göra i appen. För min del är sömninfon den mest intressanta, att börja mäta allt från vad man äter till exakt hur mycket man rör sig kan vara bra för en del, men för andra kan det vara stressande och bidra till dåligt samvete eller osunda vanor. Vet du om att du rör dig dåligt i vardagen kan UP hjälpa till att aktivera dig mer, för vet du om att stegen räknas vill du gärna komma upp till ditt dagliga mål (som du sätter själv). Så armbandet kan vara en spark i baken, det gäller bara att använda det på rätt sätt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Hej! Lycka till på lördag:-)
    Tänkte höra om du skulle vilja visa lite av dina gympaskor. Vilja du springer, går å tränar annat i. På de bilder man ser dem är de grymt snygga å jag blir sugen på höra märke å lite om dem. Tack för bra blogg. Mvh maria