Spark i baken

Virgin Mojito och ny SodaStream-tävling!

Kul att förra veckans SodaStream-tävling var så populär! Nu kommer en ny chans (den 2 av 4) att vinna. Denna vecka är vinsten en SodaStream Pure. Under den kommande veckan har vi två extra festliga dagar att se fram emot, 2 advent och Lucia! Detta bör såklart firas, därför kommer här ännu ett trevligt drinkrecept från SodaStream. Den här gången vill jag passa på att tipsa om en klassiker som kan ändras om i det oändliga efter humör och årstid- med eller utan alkohol.

Virgin Mojito med Night Spirit drinkmix
2 myntablad
2 Limeklyftor
Is
Valfria bär
Fyll upp med SodaStream Night Spirit Mojito

Gör så här:
Kolsyra vanligt kranvatten och häll i Sodastream Night Spirit Mojito. Lägg is i ett glas och pressa i en klyfta lime. Tillsätt Night Spirit Mojito drinkmix. Garnera med myntablad och en limeklyfta. För att sätta din egen prägel på drinken, tillsätt bär som hallon eller havtorn. Servera.

För att tävla:
Den här veckan tävlar jag ut SodaStream Pure! Var med i tävlingen genom att i mitt kommentarsfält till detta inlägg skriva vad du helst äter på julbordet. Vinnaren får sin maskin från SodaStream innan jul.

Tävlingen avslutas torsdag den 13/12 kl 12.00 och en vinnare utses av SodaStream.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Fredrika

    Jag har aldrig varit speciellt förtjust i julmat. Jag är som barnen, väntar på köttbullarna. Det är höjdpunkten för mig! Helst ska det vara farmors brors köttbullar.

    Kram

  2. Emma

    Jag ser fram emot risgrynsgröten med mjölk och mycket kanel på julaftonsmorgon. Har man tur får man den hela kanelstången och får då önska sig något 🙂

    På själva julbordet är det helt klart de klassiska köttbullarna som bara mamma kan göra annars klarar jag mig gärna utan all julmat.

  3. Hanna

    Hummus! Vet inte om det är vanligt att ha det på ett julbord men min far har i alla år bidragit med det och det är för mig riktigt juligt. Sen brukar vi ha ägghalvor där vi tar ut gulan och rör ner gräddfil och har lite hackad rödlök över, det är nice. Mm, det ska jag nog faktsikt ta och fixa till lunch imorgon fast med kvarg.

  4. Anna P

    Riven vitkål blandad med lingonsylt. Eller sallad med rödkål, apelsin, hasselnötter och russin. Lite olja och vinäger, salt och peppar på. Bägge är sjukt goda, både på julbordet och alla andra dagar också!

  5. Ilona Sandén

    Fisk i mängder, all slags fisk. Siller i alla former, lax i alla former, strömming i alla former, röding, och till det gärna ägg.
    Finns det tillräckligt med olika slags fisk på julbordet så klarar man sej utan att bli så där över mätt som man lätt kan bli av julbord.

  6. Kim

    Jag äter helst lax av alla dess slag som finns på julbordet, dels för att det är de godaste men också för man inte bli så där äckligt mätt av fisk, man blir skönt mätt 🙂 Men självklart tycker jag om de mesta, men laxen är min favorit!

  7. Helen

    Vi har lite danska traditioner på min mans sida, så vi äter kalkon på julafton. Med katrinplommon och äppelbitar som stuffing. Till det äter vi dansk kulpotatis som steks hela i smör och socker. Och så brysselkål, gelé och dansk rödkål förstås. Och en underbar sås. En ljuvlig doft sprids i huset 😉 Till efterrätt blir det ris à la Malta med körsbärssyltsås. Det är viktiga procedurer med ris à la Maltan: man tar i åldersordning så yngst får börja, en mandel göms i riset och den som får mandeln får en mandelgåva (en liten julklapp) och så ska allt vara uppätet innan man visar vem som har mandeln. Lite knäppt kanske men en kul tradition som barnen inte vill missa! God Jul!

  8. Mikaela

    Hej,

    Till vår familjs julbord hör rosolli, kalkon, gravad lax och -sik, sill, morotslåda, potatislåda, kålrotslåda, och mycket mer!
    På morgonen njuter vi ugnsgröt av ris (med kanel och socker, förståss)! In i gröten göms en mandel, och den familjemedlemmen som hittar mandeln i sin portion får en stor kram av resten av familjen.
    Alkohol spelar ingen roll i vårt julfirande, det är så gott och mysigt utan också!

    Jag är från Finland, det blir intressant att se hur den svenska julmaten skiljer sig från den finska.

  9. Malin

    Tror att det kan ha något att göra med att jag härstammar från polen, men höjer allt vad kål heter till skyarna! Äter det dock året runt men skönt att man kan frossa utan att någon tittar snett under jul! Surkålen är den bästa och är dessutom supernyttig! Bästa tillbehöret till typ….ALLT!

    Tack för en grym och peppande blogg!

  10. Ann-Sofie

    Äter inte så mycket på julbordet förutom 2 saker:
    1. Vörtmacka m julskinka & skånsk senap.
    2. Mammas brunkål & köttbullar.
    Och så klart iskall julmust till detta och sen är jag nöjd

  11. Åse

    När min Farmor levde var det hennes sillsallad. Och nu försöker jag återskapa den själv. Det går sakta åt rätt håll. Har försökt i två år så nu måste det blir tredje gången gillt!

  12. Ida

    Jag äter helst mammas vegetariska janssons frestelse och rödkål.

    Hoppas på tur, både jag och min son dricker mycket bubbelvatten och min sambo som får släpa hem alla flaskor skulle nog bli allra gladast.

    /Ida

  13. Sofia

    Min mammas egenbakta ”beigli”. Det är en ungersk efterrätt som kan fyllas med vallmofrön eller valnötter. Jag bara älskar den med valnötter! Beundrar min mamma som varje år orkar lägga timmar på att baka den! Och hon gör massvis eftersom hon är den enda i släkten som orkar baka den….
    en soda stream skulle verkligen inte sitta fel för min del, nu blir det ofta till att jag köper bubbel-vatten och det blir en himla massa pant….

    GOD JUL 🙂

  14. Karin

    Nu när vi måste fira jul utan min kära pappa, som gick bort förra året, så fortsätter jag gärna i hans anda om att hitta bra grönsaksalternativ i julmaten. En matigare råkostsalkad med morot, vitkål, russin, nötter, granatäpple och kanske lite blandade vita bönor. Gärna också brysselkål som efter förvällning steks i smör, så försvinner bittersmaken! Som komplement är det super! Jag saknar dock pappas köttbullar:-(

  15. Emelie

    Min Sodastream gick nyligen sönder, så denna tävligen var definitivt passande! Jag är halvdansk och äter därav faktiskt danskt julbord på julafton. Jag gillar allt på bordet, men det jag kanske ibland äter lite för mycket av är fläskesteken och sötpotatisarna! Mums!

  16. Rebecca

    Åhh, min favotit måste vara långkolen (långkokt grönkål i grädde) det är så gott bland alla köttbullar, skinka och ägg.

  17. Frida

    Julmust, julmust, julmust!!! Jag äääälskar det 🙂 vore toppen med en askin dör man kanske (?) kan göra egen…

  18. Sanna

    Då jag satsar på en hälsomedveten jul med så lite miljöåverkan som möjligt i år så kommer jag bjuda min köttälskande familj på ett helvegetariskt julbord utan halv eller helfabrikat och med nya spännande rätter istället för de traditionella. Då jag helst inte vill slösa på miljön med buteljerat bubbelvatten skulle jag gärna bjuda på vatten från SodaStream eller kanske julmust t o m!

  19. Tanja

    Absolut favorit är kanske inte så traditionell men något vi alltid gör både till jul och midsommar. En siksallad (huvudingredienser rökt sik, lök, majonnäs och gräddfil). Denna sallad på hårt tunnbröd. Mmmums.
    God Jul till alla träningsglada!

  20. Josefin

    På världens godaste jultallrik hittar man min farmors inlagda sill, ugnsomelett med svampstuvning, rödbetssallad blandad med vispad grädde, knaprig prinskorv, stuvad spenat och en slev Jansson. Till det äter jag julbröd med skinka och Johnny’s senap, och i glaset skummar och bubblar det av ljuvlig julmust. Fantastiskt!!!

  21. Charlott

    Som vegetarian finns det inte alltid så mycket att äta på julbordet, men en klar favorit är morotslådan som svärmor gör!

  22. Lina

    Halläning som jag är älskar jag grönkål. jättegott till julskinkan. Grönkål är dessutom väldigt nyttigt, rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein så det är bara att frossa. En liten varning dock! Kål är dessutom gasbildande så intag måttligt med omtanke för omgivningen! GOD JUL!

  23. Anna L

    (Gravad) laxcheesecake!!! Så sjukt gott! Min lillebror gjorde den för första gången förra året och jag har gått och dregglat sedan dess! Snart så 😀

  24. Sandra

    Jag har aldrig direkt gillat julmat alls, men på senare tid har jag hittat mina grejer på julbordet.
    Lax, ägg, mammas rotsaksgratäng med soltorkade tomater och för att lyxa till det lite extra så vill jag ha en bit Rocky Road också!

  25. Emelie

    Jag är inget stort fan av julmat, men de hemgjorda köttbullarna och ägghalvorna på julbordet är favoriten. Nötterna är nog den absoluta favoriten på julen, brukar bli en massa nötknäckande =)

  26. Annamaria Lyko Biedermann

    Hej! hemmagjord sill med saffran är min absoluta favorit. Vi ska ha julfirande med klassen på söndag där alla ska bidra till julbordet, som ett litet knytkalas, då är jag ansvarig för sillen. Mums!

  27. Karin E

    På julbordet äter jag helst fisken (sill, strömming och lax) och gärna skaldjur om det finns, samt sallad och ost. Jag ogillar starkt svullandet av kött till jul, det är varken trevligt för klimatet eller för djuren.

  28. Ida

    Min pappas gravade lax! Den är så GALET god!!! 🙂 Och så Janssons förstås. Och såklart -allt julgodis!

    Tack för en otroligt bra blogg, blir alltid så inspirerad när jag är här inne.

    Mvh/ Ida (en riktig jul-junkie) 🙂

  29. Ellen

    På julbordet väljer jag helst mormors köttbullar, fantastiskt välsmakande och generöst kryddade. Längtar redan!

  30. Malin Wiktor

    Det jag helst tar för mig av är något jag inte är van vid att äta, vad det än kan vara! Jag har lärt mig tycka om sill nu och vill testa så många nya sorter jag bara kan! Det jag tycker är GODAST är dock en macka med julskinka, senap och brunkål- så enkelt och SÅ gott!

  31. Mia

    Egentligen är julbord inget för mig, jag tycker maten är lite för tung. Men det är jul en gång om året och utan julbord är det ingen riktig jul. Dock håller jag mig framförallt till sill (som jag älskar) och pappas hemmagjorda grynkorv (så mycket godare än den färdigköpta).

  32. Em

    Jag blir gråtfärdig om jag inte får brysselkål med äppelmos till, helst farmors hemlagade… Gör sig fantastiskt bra mot julbordets många salta rätter. God jul!

  33. paulina

    Jag äter HELT klart helst brysselkålen! Du kanske inte tycker det mest juliga, men eftersom jag är grek så gör vi någon egen variant av svenskt och grekiskt- brysselkål med olivolja, citron, salt och fetaost bitar. Otroligt gott!! Det är definivt favoriten! 😀

  34. Tessan

    Sillsallad gjord på senapssill, cream fraîche, röd lök dill och ägg och chokladbiskvi till efterrätt 😀 längtar redan!

  35. Linn Gunnarsson

    På julbordet äter jag helst grönkål, det är enda gången på året vi äter det och det är så gott ihop med lax och en krämig röra!

  36. ANNA

    På julbordet tycker jag bäst om att testa nyheten för året! Varje år får jag, vegetarianen i släkten, i uppdrag att fixa fram en vegetarisk rätt till vårt gemensamma bord. Förra året blev det griljerad kålrot (såg exakt ut som julskinka!) och i år får vi se vad det blir : kanske grönkålscheesecake eller saffransquinoa?

  37. Sally

    Å en soda stream hade ju varit underbart att vinna!! Det jag gillar mest med julbord är att det finns så mycket goda kombinationer och att man sitter länge och äter tillsammans med de man älskar mest. Jag äter helst av våra hemlagade kamben (tunna revbensspjäll). Marinaden som vi gör är från ett gammalt gammalt recept som knappt går att läsa av längre. Men det blir alltid lika ljuvligt gott och min lilla kusin som haft problem med maten under flera år, älskar numera dessa och äter hur många som helst varje ju. Det gör mig så lycklig att se!

  38. Sanna

    Jag äter nog faktiskt allra helst pappas hemmagjorda köttbullar, för att dom är otroligt goda. Man känner nämligen verkligen skillnaden i mellan hans hemmagjorda som han stått med i timmar och de köpta köttbullar jag annars köper på ICA och jag tror det är en del utav det stora hela.

    Kram Sanna

  39. marie

    mycket av det som finns på julbordet, i alla fall i min familj, är sådant som man kan äta vanligvis under året också, som köttbullar,prinskorv,potatisgratäng,omelett m.m. och allting är ju så vansinnigt gott tillsammans! men det godaste måste nog ändå vara julskinkan! och den äter man ju bara runt jul, så det blir ju lite extra festligt:)

  40. anna-karin

    Från julbordets utbud äter jag alltid gravad lax (alla varianter). Rökt lax o renstek vill jag inte heller missa :-).

  41. Marika

    Min favorit på julbordet har alltid varit mormors kokta potatis, jag vet inte hur hon lyckats men den har blivit godare än allt annat. Hade jag vetat att julen 2008 hade blivit den sista julen med den potatisen hade jag inte ätit något annat än den hela julveckan!

  42. Linda Persson

    Lax i alla former. Kallrökt, gravad och varmrökt. Lax är gott och nyttigt och man blir inte så jobbigt mätt av det som av kött.

  43. anna andersson

    Hej och tack för din blogg, den inspirerar. Jag äter ALLT på julbordet, janson, sillsallad, köttbullar. prinskorv, mammas julskinka:)

  44. Isabel Andersson

    LAX, i alla former! Gravad, varmrökt, kallrökt, stekt, rå JA, jag älskar den fina stora firren! Sillen kommer inte långt där efter.. Till det, farmors underbara janssons frestelse som hon kommer göra på sitt speciella vis sålänge hon lever!

    Och en sodastreamer till jul skulle inte vara helt fel, är inte så förtjust i julmust!

  45. Louise

    Jag har bott utomlands ett år och kommer hem till Sverige först i januari igen så till min stora besvikelse missar jag allt julfirande. Visst kan man slänga ihop en julbordsliknande måltid men det blir inte riktigt samma känsla. Men men, jag får chansen att prova på andra spännande saker istället 🙂 Favoriten på julbordet är dock utan tvekan mammas hemgjorda köttbullar med gräddfil och gräslök, mums!

  46. Lisa

    Hejsan! Min absoluta favorit på julbordet är julskinkan! Finns inget godare och det är bara i juletider den äts. Mumma! Kram lisa

  47. Frida

    Familjens egengjorda kokekorv, gjord från grunden. Kanske inte för att den smakar bäst, men jag vet precis va den innehåller och att den är gjord med en stor dos kärlek och tradition, precis det jag tycker är viktigast under julen.

  48. Aniika

    Ska jag vara helt ärlig äter jag allra helst det som finns på avdelningen med ”julgott”, favoriterna är Ris á la Malta, skumtomtar och valnötter!

  49. Filippa Risbecker

    Ett måste på mitt julbord är hemmainlagd äppelsill och grönkålschips som tillbehör till resten av läckerheterna, gott att bryta av med fräscha smaker som också är nyttiga!

  50. Maria

    Det jag gillar på julbordet är köttbullarna, prinskorvarna och så älskar jag mammas goda Janssons frestelse.. Mums!

  51. Jennifer

    Jag är den mest bortglömda vid julbordet eftersom jag är vegetarian så jag är väldigt begränsad. Mitt val blir ris á la malta med saftsås, mumsigt.
    God Jul 🙂

  52. Kristina

    Min favorit på julbordet är nog egentligen rödbetssalladen – den funkar till det mesta, men framför allt till köttbullarna och prinskorven. Och vid jul kan man frossa i rödbetssallad utan att bry sig om att välja det magraste alternativet 🙂

  53. Ida

    Jag älskar gravad lax och köttbullar och båda ska ätas med potatis. Mina yngre bröder öser på ketchup på allt de äter, dvs köttbullarna och skinkan!

  54. Linda

    Hej Terese!

    Tack för din fina blogg.

    Jag äter helst varmrökt lax på julbordet. Det smakar så ljuvligt!

    Hej från Linda

  55. Erika

    Ett traditionellt julbord är uppdukat och hela släkten går nöjt och plockar från allt. Jag som i vanliga fall älskar all mat blir istället inte alls hungrig. Jag skulle älska om det bara var ett julbord fullt med olika fiskrätter. Var på ett sådant julbord där ett buffébord bestod av kött, ett av de vegetariska tillbehören och ett med bara fisk. Det var gudomligt. Jag älskar fisk av alla de slag så jag väljer att fira jul med fisk. Bli fullproppad med nyttiga fetter och proteiner. Bara tanken på det får det att vattnas i munnen.

  56. mandy

    Definitivt mammas morotslåda. Både morotslådan och kålrotslådan är en tradition från mammas finska sida. När vi var små var skulle vi alltid smaka den varje år trots att vi inte gillade den men nu är den favoriten hos alla oss syskon 🙂

  57. Frida

    I min familj är vi inte så mycket för julmat, så får man välja lussebullarna, haha? 😉 Annars skulle jag säga att lite hemmagjorda köttbullar eller revbenspjäll alltid är gott!

  58. Jessica Sundberg

    Jag kan inte välja utan går all in! Så här ser min ”unika” julsmörgås ut :
    Vörtbröd, Bregott, Tunt lager majonäs, Rödbetssallad, Skivade köttbullar (helst av älgfärs), Tunna skivor julskinka, Hovmästarsås, Ketchup, Äppelmos, Senap

    Av de tre sista ingredienserna ska det bara vara lite av varje!

  59. Lisa

    På julbordet äter jag helst köttbullarna som farmor lagat, potatis, prinskorv, grönsaker & janssonsfrästelse. Mamma har alltid med tre olika finska jullådor som jag brukar testa av också! Egentligen är ju maten ganska vanlig egentligen men jag tror att stämningen och när hela familjen är samlad som gör maten så OTROLIGT GOD så att man äter sig proppmätt 😉