Spark i baken

Viktig tävling

En kompis till mig som är på semester i Maldiverna la upp bilden ovan på Facebook. Jag önskar att jag var där på riktig istället för i bokform, det ser helt fantastiskt ut.

Förresten så blir jag otroligt glad över all respons jag får på boken, tackar så hjärtligt. Jag har tidigare visat fina Instagram-bilder ni har lagt upp på min bok, och jag älskar att se bilder på att ni läser min bok, nedan ser ni de senaste jag har hittat, fortsätt med det och tagga gärna med #viktig och @sparkibaken så hittar jag bilden.

TÄVLING
Och för er som fortfarande inte har läst boken – eller som vill att någon ni känner ska läsa den – kör vi en boktävling. För att tävla: kommentera till detta inlägg varför just du ska vinna så utser jag (minst) en vinnare söndag 7 juli.

Lycka till!


De senaste bokbilderna jag har hittat på Instagram. Kärlek till er.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Spark i baken

   Härligt att du blivit frisk! Så mycket roligare att vara frisk än vara besatt av alla jobbiga tankar och beteenden.

 1. Tina

  Hej!
  Jag skulle bli överlycklig över att få din bok. Jag arbetar som lärare i hemkunskap och hälsokunskap i Finland. Jag har upplevt att det är svårt att greppa ämnet ätstörning och undervisa i ämnet eftersom det är väldigt känsligt. Jag försöker läsa in mig på ämnet för att försöka förstå och för att få stöd i mitt undervisningsarbete.

  Tack för en intressant blogg!

 2. Malin

  Läste om boken viktig på en av många ätstörnings- /träningsbloggar jag dagligen läser, och efter det var jag fast. Jag sträckläste, kände att jag blev lite för triggad, men fortsatte ändå, för sen kom den, vändpunkten. Både i din bok, och i mitt liv. Efter det började jag läsa sparkibaken dagligen. Boken finns i min bokhylla och kommer aldrig att lämna den, däremot skulle jag gärna se att mina föräldrar också hade en i sin, för att försöka förstå vad det egentligen är man som ätstörd går igenom. Både i ätstörningen, tillfriskningen, och i det friska livet, med träningsglädje, och inte tvång. En viktig skillnad som jag tror att många har svårt att förstå, efter att någon varit sjuk i en ätstörning. Att jag tränar för att JAG vill, inte för att ÄTSTÖRNINGEN vill. Vill så gärna få föräldrar och vänner att inse det, och tror att din bok kan hjälpa.

 3. Lina

  Jag skulle vilja ge boken åt min 15åriga lillasyster. Hon har rasat i vikt men tycker ändå att hon är tjock. Hon är alltid ledsen eller arg. Jag känner igen mig i hennes problem, och lyckades ta ig ur ett destruktivt beteende genom vegetarisk kost, tennis och modiga vänner som berättade om sina matmissbruk. Jag vill inte att min syster ska behöva uppleva det självhat och den skam som genomlevt, men jag vet inte riktigt hur jag ska nå fram till henne. Kanske kan din bok hjälpa henne.

  Tack för en toppenblogg!

 4. Martina

  Jag funderar på att køpa din bok, men det blir ju bara ænnu bættre om jag vinner den 🙂 Først har jag tænkt att læsa den sjælv, och sen har jag tænkt att ge den till min kollega. Hennes dotter har nyligen fått anorexia och med det så har hon børjat att bli retad i skolan, hennes teaterlærare sprakade henne från huvudrollen i teatern før hon blev før tunn och hon ær bara 13 år.

  Hennes mamma (min kollega och væn) ær orolig och jag ser att det sliter på henne. Hon gør så gott hon kan, men det ær inte nog. Dottern har børjat att få behandlig vid sidan av skolan men tænker fortfarande i banorna att hon ær tjock och ful.

  Jag berættade om dig bok och mamman blev sugen på att læsa den så den får følja med till Norge efter næsta besøk i Sverige om jag inte har turen att vinna den 🙂

  Ett litet plus i kanten ær att då får hon læra sig mer svenska 🙂

  Kram!

 5. Mikaela Andersson

  Jag tror att din bok gör skillnad. Både för ungdomar, vuxna och föräldrar som känner sig vilsna i denna hälsovärld vi omges av, som vi försöker uppnå och anamma den men vet ibland inte hur. I dagens samhälle växer tyvärr många ungdomar upp med vuxna runt om kring sig som inte är nöjda med sig själva. Hur ska de då veta hur man gör sig nöjd över sig själv? Jag skulle vilja läsa din bok och få se infallsvinklar hur det kan vara, hur ätstörning kan börja och hela resan det innebär att ta sig ur det. På senare tid har jag känt en starkare känsla av att det är just ungdomar jag vill göra skillnad för i mitt arbete som hälsovetare, förebygga en osund livsstil med förstärkt självförtroende, vara vägledare när alla frågetecken dyker upp och vara en stöttande hand. Jag tror din resa skulle ge mig kunskap som gör skillnad i mitt arbete i framtiden.

 6. Anna Johansson

  Jag skulle vilja vinna för att… då skulle jag inte behöva leta efter den perfekta boken inför resan till Grekland, om jag vinner så skulle det vara perfekt. Inget mer leta, och en grym bok att läsa! Kram!

 7. Kristina K

  Jag gillar att läsa. Lite för mycket
  Jag gillar att äta. Lite för mycket
  Jag gillar att läsa din blogg – och av dig kan man väl omöjligt få just ”för mycket”? 🙂

 8. Anna

  Utbildar mig till Cert. Kost- och träningskonsult och det hade vart skönt med någon annan läsning i sommar än skolböckerna. Boken handlar om ett sådant viktigt och tyvärr vanligt ämne. Jag har själv varit och snuddat vid kanten men hade turen att få hjälp innan det bröt ut på riktigt.

 9. Lisa

  Min lillasyster är en vacker tjej med en låg självkänsla… Just nu kämpar hon med bulimi och jag vet inte hur jag ska hjälpa henne. Ena stunden är hon hälsosam och andra stunden äter hon upp sin ångest med pizzor och liknande. Det är svårt för mig att veta hur jag ska bete mig. Jag vill att hon ska leva ett hälsosamt liv, därför brhövrr nog hon din bok!! Jag vill vinna för att ge den till henne!

 10. Sanna

  Jag är gärna med och tävlar, och skulle super gärna vilja vinna din bok som handlar om ett sådant viktigt och starkt ämne.

  Kram Sanna

 11. Tess

  Här kommer en tråkig anledning: jag hade ätstörningar i vuxenålder. Tog många år innan jag kom ur. Men till slut. Trots detta känner jag nu, efter två barn, att jag är nära att falla dit. Jag måste skräpa till mig ordentligt. Ofta. Jag behöver hjälp o inspiration att inte trilla dit igen,

 12. Lindah

  Då du är en väldigt stor inspirationskälla som hjälper mig enormt mycket i min träning skulle jag väldigt gärna vilja läsa din bok. Har lidit av ätstörningar i min ungdom och har ett väldigt ansträngt förhållande till mat. Är långt ifrån underviktig men i mitt huvud kretsar de flesta tankar om mat mest hela tiden. Håller tummarna att jag någon gång kan lära mig att leva ett normalt hälsosamt liv där träning och kost går ”problemfritt”. En bra början kan vara att få läsa din bok.

 13. Emma

  Jag fick mitt drömbröllop i central park av min älskade man i lördags, din bok hade varit en underbar bröllopspresent! Som diabetiker typ 1 sedan jag var 14 (är 26 nu) har större delen av mitt liv kretsat kring mat och träning och jag vet hur svårt det är att ha ett sunt matförhållande, din bok hade varit intressant läsning för mig.

 14. Karolina

  Jag själv haft problem med mat och träning så länge jag kan minnas… Skulle så gärna vilja läsa en bok av någon som kommit ur det och lever ett ”normalt” liv. För jag börjar snart mista tron på att det någonsin kommer ske för mig…

 15. Hanna

  Jag arbetar som lärare i hem- och konsumentkunskap. Ätrelaterade sjukdomar är en av alla viktiga områden som ryms i ämnet och det är som lärare otroligt viktigt att lägga upp den undervisningen på ett bra sätt. Jag vill läsa din bok för att förhoppningsvis få nya infallsvinklar och eventuellt kunna använda mig av boken i undervisningen.

 16. Anna

  Jag vill vinna då jag fyller år 4 juli. (har i och för sig gett mig själv en USA resa i present) Vore toppen att ha en bra och Viktig bok att läsa då jag kommer hem igen!

 17. Lisa

  Från första gången jag såg din bok var jag säker på att jag skulle läsa den någon gång, men det har inte blivit av än. Förmodligen för att jag vet att den kommer trycka på många ömma punkter och ta mig utanför den sjuka bubbla jag har satt mig i. Ja, jag befinner mig i samma träsk som du en gång gjorde. Därför tror jag att din bok skulle göra mig gott och ta mig ett steg i rätt riktning.

  Men eftersom jag inte vågat gå och köpa den själv så skulle jag bli upp över öronen lycklig och tacksam om boken kom till mig istället. Det skulle betyda otroligt mycket för mig.

 18. Therese

  Jag skulle vilja ge boken till min idrottslärarkollega. Vi är båda lärare för klasser i åk. 1-5 och det är så otroligt viktigt att vi som arbetar med idrott och unga har så många perspektiv som möjligt på hälsa, träning och dess samband med friskhet och sjukdom. En toppenbok som alla som jobbar med barn och unga borde läsa!

 19. Sofie

  Jag har haft ätstörningar sedan jag var tonåring ( är 37 idag) och har precis vågat erkänna mitt problem och ska börja min behandling. Skrämmande, skamfyllt, skönt och modigt sammanfattar mina känslor rätt bra. Att få läsa om någon annans erfarenheter skulle vara en stor hjälp på vägen!

 20. Ellen

  Hej
  Jag har i vår verkligen tagit tag inträningen och kosten . Jag har till och med sprungit blodomloppet, jag som inte alls gillar att springa. Jag gillade det så mycket att jag nu har börjat träna inför nästa års blodomlopp, då jag tänkte få en ännu bättre tid. Skulle gärna läsa din bok , har letat den men inte hittat den . Så nu håller jag tummarna att jag vinner :).

 21. Emma

  Det är ett rent helvete, det är som att leva i en mardröm utan att vakna, och jag vill inget hellre än kunna komma tillbaka till den träningsglada, roliga och sunda tjej jag var för två år sedan. Jag vet inte vad som har hänt, men vad jag vet är att jag behöver hjälp. Jag gick aldrig in för att gå ner i vikt, det bara kom. Ett kontrollbehov som är enormt och jag förbannar den dagen jag började räkna kalorier. Det blev som en tävling med mig själv, som jag desperat försöker komma ur. Jag tror jag är på väg, men jag skulle vilja/behöva en push och inspiration. Ska snart flytta hemifrån igen för att börja studera och det är en dröm som går i uppfyllelse, men jag är rädd att allt ska falla igen. Ja, jag behöver verkligen inspiration för att igen kunna njuta av livet till fullo, så som det ska njutas och framför allt leva.

  Många kramar
  Emma, 21 år

 22. Lisa

  Hej!
  Jag har alltid haft ett daligt forhallande med mat och matvanor. Nagot som jag jobbat hart for att bryta. Det skulle vara underbart att lasa om dina erfarenheter och tips.
  Jag bor i Skottland sedan 10 ar sa jag har tyvarr inte haft mojlighet att fa tag pa din bok 🙁

 23. Emelie

  jag har länge gått och tänkt att jag vill läsa din bok då jag tror att den skulle kunna hjälpa mig och mina tankar kring mat och träning. Det har inte blivit av att jag gått och köpt den, då jag studerar i danmark och inte är hemma i sverige så mycket… kanske är det också därför jag behöver den lite extra mycket då jag inte har de stödet hemifrån både psykiskt men nu är de också fysiskt lite längre bort. Hoppas på att den skulle kunna hjälpa mig en gång för alla få slut på mina ofta dåliga och tvångsmässiga tankar om mat, och lära mig av något av någon annans erfarenheter. Skulle jätte jätte gärna vilja ha och läsa din bok!

 24. Tina

  Den skulle jag vilja vinna…..Har lånat den på biblioteket och läst den, så VIKTIG!!
  Hade varit underbart att få ha ett ex av den hemma i bokhyllan och kunna ta fram lite då och då! Så skulle jag självklart låna ut den till nära och kära, men jag vill själv ha den 🙂

 25. anneli

  Mina små tjejer är små men de talar ibland redan om att någon är stor eller liten och jag önskar av hela mitt hjärta att de kommer älska sina kroppar men inser att det kommer vara många fallgropar på vägen. Kanske kan din bok hjälpa mig att hjälpa dem….

 26. carola

  med 1 son och 5 döttrar känns det som att jag behöver din bok!!! och så behöver jag den för att jag älskar att läsa!!!!

 27. Sandra

  Med ätstörningar till grund för att inte kunna få barn på naturlig väg och eter att ha gjort IVF försök har vi nu fått vårt efterlängtade barn. Innan graviditeten hade jag ”kommit tillbaka” från ätproblematiken och kände mig sund och frisk.
  Nu är det 6 månader sedan förlossningen och jag gillar inte de tankar och ”fix idéer” som kommer tillbaka vad gäller mat och vikt.
  Jag VILL ge vår dotter en fantastisk uppväxt och vara en bra mamma. Inte ha några skeva ideal och idiotiska tankar om vad jag får o inte får äta.

  Har länge tänkt köpa din bok, men det har inte blivit av, det skjuts liksom på framtiden. Jag kanske är rädd? Skulle jag vinna boken är det ett steg i rätt riktning för att försöka bli den person jag egentligen är.

  Tack för den härliga person du är!

 28. Jessica B

  Jag har en kär barndomsvän som lider av ätstörning sedan många år tillbaka och tränar långt hårdare än vad som är hälsosamt för henne. Vinner jag boken ska hon få den, för hon behöver verkligen läsa den!

 29. emelie

  Jag har själv tagit mig igenom en ätstörning men har fortfarande endel tankar och hjärnspöken kvar så skulle värkligen vilja läsa den här boken. Skulle passa perferkt att läsa nu under sommarsemestern =)

 30. Madeleine

  Vill så gärna läsa en medsysters bok om liknande upplevelser som mina. Följer din blogg som peppar mig så! Kram!

 31. Anneli

  Skulle vilja vinna en bok som jag kan ge min syster som också varit där. Problem med maten och för mycket träning, lyckligtvis mår hon bra idag. Kanske jag kan låna den sen för jag gillar din blogg och läser gärna din bok.

 32. Sandra

  Hej! Under våren har jag varit sjukskriven på grund av utmattning och ångest. Mycket har berott på mina höga krav på mig själv och en perfektionistisk sida som jag så gärna vill få lite mindre av. Har nog alltid varit fixerad vid mat och träning. Att hitta en balans är svårt. Nu är jag tillbaka på jobbet och försöker vara snällare mot mig själv och vara nöjd som jag är. Åker till Montenegro på semester och skulle då gärna ha med mig din bok att läsa i solstolen.

 33. Clara Edvinsson

  Under några månader nu har jag följt sparkibaken.se konstant och inte missat ett ord som skrivs, just för att det är en sådan bra blogg och ger så mycket träningsinspiration. Men jag skulle vilja läsa boken Viktig för att lära känna dig bättre och för att se hur bakgrunden ser ut.

 34. Tina

  Jag har aldrig haft en ätstörning. Men jag har heller inte så många sunda tankar om mig själv och min vikt. Jag skulle vilja läsa din bok ocj få veta mera om din resa för att förhoppningsvis få upp mina egna ögon om att jag är vra och fin som jag är. Och slippa vågskräcken och sifferångesten.

 35. Johanna Retrolover

  Jag har precis som du gått igenom en ätstörning. Den kommer nog alltid finnas med mig, men idag så jobbar jag aktivt på att inte trilla dit. Träning är helt nytt för mig dock och jag har nyligen hittat träningsglädjen. Därför hittade jag hit nyligen!
  Jag skulle vilja läsa mer om hur jag fortsätter på den här träningsglada vägen – på ett sunt sätt. För jag håller på att låta kroppen komma igen efter min första graviditet, men behöver hitta sätt att träna på utan att det blir hets. Och sätt att äta sunt på utan att det blir förbud. Så jag hoppas stenhårt på att du skrivit om detta och att jag vinner så jag får fortsätta framåt! 🙂

 36. janica

  Fick anorexi när jag var 16 år, sedan 2 år senare bulimi, har aldrig blivit frisk och jag börjar tro att jag aldrig blir..det går inte en dag som jag inte skulle tänka på vikt eller mina magkorvar. Har 2 friska fina flickor på 6 & 2 år, gick upp 30 kilo med ena och 32 kilo under andra graviditeten. Stor del av min graviditetskilon är borta me känner att 5 eller varför inte 10 skulle vara kul att få bort. Jag fuskar ofta med maten, tränar tidvis men blir jätte irriterad på man och barn om jag inte hinner ut och jogga, när jag börjar träna kretsar hela min värld runt mat. Vi äger inte en spegel ej heller en våg..! Nu behöver jag inspiration och hjälp och hoppas på att finna det i din bok.

 37. Gabriella

  Jag fick för ett litet tag sedan reda på att en mycket bra arbetskollega till mig har problem hemma. Hans dotter har en ätstörning. Jag skulle så gärna vilja ge honom denna boken. För att ge honom en förståelse och hur han och familjen skall klara sig igenom detta. Det syns så tydligt på honom att detta tar enormt mycket energi och en annars så glad person är helt tvärtom. Jag vill kunna ge honom något litet bara. För att visa att han är viktig för mig.

 38. Lotta

  Hej! Jag skulle gärna läsa din bok då jag arbetar som lärare i Hem och konsumentkunskap samt Idrott och hälsa. Att kunna se tecken, kunna vara ett stöd för ev. drabbade elever vore fint.

 39. 3mamma

  Har själv 3 barn, varav den äldsta som bara är 9 år, redan har börjat ha tankar och åsikter om sin vikt. Skulle vara givande att få läsa din bok, som antagligen skulle öppna ögonen på mig och kanske ge mig verktyg och trygghet i bemötandet av min dotters funderingar.

 40. Elin

  Jag skulle gärna vilja vinna din bok för att jag tror att den skulle kunna hjälpa mig just nu. Jag börjar bli nojjig över vad jag stoppar i mig. Jag börjar också utesluta fler och fler livsmedel. Så jag undrar lite vad det är för liv som väntar..

 41. Sara

  Hej,

  Lider själv av anorexia pch försöker verkligen att ta mig ifrån detta helvete, men det är inte alltid ”rätt röst” som vinner när det kommer till mat och träning. Har varit inne på din blogg och tycker att jag kan få inspiration att göra det som är rätt. Skulle tycka att det skulle vara roligt att vinna boken så att jag kan läsa om hela din resa och se hur du gjorde för att bli frisk.

 42. Sara

  Har själv boken, och läst den flera gånger redan, den inspirerar mig till att kämpa för att bli frisk/friskare. Vill kunna lämna detta ”helvete” bakom mig och gå vidare till ett liv där mat är något naturligt och inte något som upptar tid och tankar flera timmar om dagen!

  Jag jobbar själv som lärare på gymnasiet och har en elev som blivit sjuk, skulle vilja ge henne boken. Skulle vilja ge henne en tro att det går att bli frisk – samma tro som jag får när jag läser din bok

 43. Sofie Olsen

  Hej!

  Jag har letat efter din bok på flera håll utan att hitta den. Jag fick upp ögonen för den när jag lyssnade på en podcast du medverkade i och kände mig direkt träffad. Jag har under våren fått diagnosen IBS och har i detta rasat i vikt eftersom jag tränat som vanligt men inte ätit tillräckligt.. Jag skulle bli väldigt glad om din bok landade i min brevlåda för stöd o pepp i min kamp att öka vikten och få ordning på magen! Hälsningar Sofie

 44. Camilla

  Jag skulle vilja vinna denna till en bekant som behöver den mer än mig (jag har redan boken). Hon har inte så sund inställning till mat och träning och jag hoppas en väckarklocka för henne skulle tändas när hon läser denna…

 45. Jenny

  Lång restid till jobbet och böcker är guld värt när jag försöker göra det bästa av den tiden; låter det bli MIN stund jag har innan ett aktivt jobb eller aktivt hem väntar. Hoppas verkligen vinna din bok. Jag tror att den kommer att lysa upp min vardag med ett positivt budskap och ge mig inspiration till att jag måste ta hand om mig själv och vara bra förebild för mina (framför allt dotter) barn!

 46. Martina

  Ätstörningar är ett ämne jag alltid känner mig lite obekväm kring, när det kommer upp i samtal. Jag vill gärna slippa den känsla, kanske sitter den delvis i att jag själv funderat mycket kring mat. Förhoppningsvis kan mer kunskap minska min obekvämhet och din bok känns som en bra början!

 47. SpringSara

  Jag har själv aldrig haft några problem med ätstörningar eller funderat så mkt på min vikt och kan därför känna mig lite ”blåögd” vad det gäller just detta. Jag har två barn på 5 och 2.5 och vill gärna öka mitt medvetande för att kunna hjälpa dem i framtiden för att de inte heller ska hamna där!

 48. Malin

  Vi fick vårt andra barn i mars och har sedan innan en sjövild kille på 2,5 år. De två första veckorna med bebisen när min sambo var hemma satt jag och läste böcker när jag ammade. Jättehärligt!
  Med sambon på jobbet och båda barnen hemma har jag inte haft ro att ta fram en bok när jag ammar eftersom 2,5-åringen hittar på en massa bus när han vet att jag sitter och ger lillebror mat.
  Men nu är det snart dags. Sambon ska vara ledig 8 veckor i sommar och vi ska dessutom åka och hälsa på våra respektive föräldrar som mer än gärna busar med barnen. Jag skulle gärna vilja läsa din bok nu när jag kommer att ha lugna stunder i solstolen.
  Kram och ha en riktigt skön sommar!