Spark i baken

Matsäck eller mellanmål – baka piroger!

piroger

Ska du ut i skidbacken och vill ha med dig matsäck kan jag tipsa om dessa smakrika piroger. De är lätta att laga och funkar att frysa in för att hålla längre. I helgen gjorde jag och Tilde en sats.

Piroger med fetaost, tomat och spenat

Degen:
75 g smör
1½ dl mjölk
25 g jäst
2 ägg
5-7 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:
1 påse babyspenat
150 g fetaost
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 tomater
salt och peppar

Gör degen först: Smält smöret och häll över mjölken. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Skilj vitorna från gulorna på ägget, spara gulorna till penslingen och blanda ner vitorna i degen. Rör ner salt och mjöl och knåda några minuter tills degen blir smidig. Låt jäsa i 30 minuter.

piroger2

Fortsätt med fyllningen: Finhacka löken, pressa vitlöken och hacka tomaterna (ta gärna bort det vattniga i mitten). Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Häll i tomaterna och spenaten, salta och peppra. Mosa eller dela fetaosten och blanda ner.

piroger1

Dela degen i 16 delar och kavla ut små rundlar. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett par matskedar av fyllningen på varje pirog och tryck ihop dem till halvmånar med en gaffel. Pensla med gulorna och grädda tills de är gyllene, runt 15-20 minuter.

piroger3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.