Spark i baken

Kvarg – 3 tips till frukost och mellanmål

Frukostfavorit med kvarg

Om du tränar aktivt, läser hälsotidningar och bloggar har du kanske ätit kvarg till och från i flera år redan. Men nu börjar allt fler svenskar hitta produkten – och använda den på fler sätt än bara till matlagning och lussekatter. Fler äter kvarg precis som det är – till frukost eller mellanmål. År 2013 såldes nästan 10 miljoner kilo kvarg i svensk handel, nästan 70 procent mer än året innan.

Jag älskar kvarg. Det är proteinrikt och har en fast konsistens vilket ger en mättande känsla. Kvarg kan vara något strävt i munnen men det är en smak jag har lärt mig tycka om. Runt tio år sedan åt jag kvarg dagligen. Jag åt det till mellanmål blandat med Fun light vilket var väldigt populärt i träningsvärlden just då. Numera äter jag kvarg på ett betydligt godare sätt (här har jag mixat med mango – mums!). Här är mina tre tips till hur du kan få in kvarg i ditt mellanmål eller frukost på ett gott, nyttigt och mättande sätt:

1. Blanda kvarg med yoghurt/fil
Till min frukost blandar jag ihop kvarg och mild yoghurt för en skön konsistens. Sedan toppar jag med någon form av bär/frukt samt müsli. Detta är min standardfrukost innan jag går och instruerar mina morgonklasser. Funkar fint i min mage när jag ska träna hårt en dryg timme senare. (Även bananpannkakor med kesella till är gott till frukost).

2. Mellis med jordnöt och banan
Blanda kvarg med jordnötssmör (den utan socker och typ 99% jordnötter) och toppa med skivad banan. Supergott till mellanmål och ger dig bra med protein, fett och kolhydrater för att orka träna, jobba och vara pigg ända till middagen. Bonustips: frysta bär och kvarg håller sig några timmar i väskan, kanske även några naturella nötter. Bären tinas successivt och ger ett bra mellis några timmar senare.

3. Kvarg på smörgås
Ingen philadelphia-ost hemma? Testa att ta på ett rikt lager kvarg på mackan. Toppa gärna med lite örtsalt, tomat och kalkon. Grymt gott och proteinrikt på frukostmackan.

Vad har du för kvarg-tips? Hur äter du kvarg? Kommentera gärna och dela med dig!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Susanne

    Jag blandar kvarg med en liten klick grekisk yoghurt för att göra den rundare och mjukare men ändå behålla konsistensen. Sen toppar jag med rostade solroskärnor och ringlar lite honung efter. En annan favoritr är samma sim ovan fast blandar i kakao istället för solroskärnora och stevia eller honung.

    Jag gör dessutom alla kalla såser/dressingar med kesella och fil som bas. Sen kan man blanda i lite vad som. Lite chilisås, chilipulver salt och peppar blir en god dressing till tonfisksalladen. Örter plus lite, lite majonäs är gott till lax.

    Som snabbmatsvariant till pasta är att blanda kesella med lite mosad ädelost (jag brukar ta 17%) liten skvätt mjölk, vitlök, salt peppar och persilja. Rörs ihop till en slät goja. Broccoli till är supergott.

    Min lilla tvååring får ofta kesella blandat med fil och havregryn och blåbär till mellis. Hon började väldigt tidigt att vilja äta själv och kesella i röran blir ju så mycket fastare och därmed lättare att äta än bara filen.

    Ja detta var några av mina favoriter 🙂

  2. Linda Assarsson

    Jag älskar kvarg & min sambo bara skakar på huvudet när vi handlar & jag lassar in x antal kvargburkar i kylen..
    Kvarg, vaniljyoghurt, stevia & vaniljproteinpulver vispar jag med ballongvisp, tillsätter frysta bär & vispar ihop! Sååå gott!! Svalkande i värmen..
    Toppar med linfrön, kokoschips & ibland granola för extra crunch & energi!!
    Blandar ofta kvarg med chokladsirap & har på nybakt bröd..
    Bakar äppelscones med kvarg i.. Såå gott! Serverar dem med chokladkvarg & vaniljkvarg.
    Kika min blogg för recept 🙂