Spark i baken

För lite frukt och grönt

Fruktsallad är ett gott sätt att få i sig frukt.
Fruktsallad är ett gott sätt att få i sig frukt.

En färsk opinionsundersökning från Sifo visar att 70 procent av svenskarna tycker att de äter en varierad kost. Men bara tio procent av oss följer Livsmedelsverkets rekommendation om att äta 500 gram frukt och grönt om dagen. Och endast sju procent äter fisk tre gånger i veckan.

Undersökningen är gjord på uppdrag av Svensk Egenvård och är baserad på intervjuer med 1000 personer i åldrarna 15 år och uppåt. Den presenterades under tisdagen vid ett vetenskapligt seminarium som hölls i Läkaresällskapets lokaler.

Förut åt jag mycket frukt precis som den är, och fortfarande blir det exempelvis något päron och en clementin under dagen. I övrigt äter jag tinade bär i gröt eller yoghurt, jag gör fruktsallad, äter grönsaker till maten och pressar juice. Har du svårt att få i dig en bra mängd frukt och grönt – försök att smyga in livsmedlen i maten (morot i köttfärssåsen exempelvis) och eventuellt ta någon form av tillskott.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofie

    Visst är fisk nyttigt (förutom alla tungmetaller man får i sig förstås), men för inte så länge sedan publicerade bland annat New York Times en artikel om en rapport som visar att om vi fortsätter fiska så som vi gör idag kommer det inte att finnas någon fisk i haven om 40 år. Ingen fisk alls, alltså. Jag tycker det är väldigt oansvarigt av Livsmedelsverket att uppmana folk att äta fisk flera gånger i veckan.

  2. Matilda

    Jag tror också på det där med att blanda in grönsaker och frukt som en naturlig del av maten 🙂 Själv äter jag varierande bär i yoghurten varje morgon, färskpressad blodapelsinjuice, smoothies mm. Och vegetarisk lasagne med spenat i är ju en riktig höjdare!