När jag var på Lifes julbord för ett tag sedan fick vi med oss några julmatsrecept komponerade av Ulrika Davidsson. Är du vegetarian eller bara vill testa något nytt är vegetarisk julskinka en spännande rätt. Det smakar inte julskinka, men ögonen luras då det påminner om skinka till formen. Jag tyckte det var ett väldigt gott skinksubstitut.
Vegetarisk julskinka
1 stor kålrot
3 lagerblad
2 liter vatten
2 msk grönsaksfond
10 kryddpepparkorn
Griljering:
2 msk senap
2 msk honung
1 ägg
½ dl sesamfrön
20 st torkade nejlikor
Gör så här: Koka kålroten lagom mjuk tillsammans med lagerblad, buljong och vitpeppar i cirka två timmar. Smörj en form, placera kålroten och låt den svalna. Blanda senap, honung och ägg. Pensla blandningen på kålroten och strö över sesamfrön. Stick ner nejlikor och griljera den i 225 grader tills den har fått en fin yta, cirka 10 minuter.
Verkar riktigt smarrigt – kålrot är ju så gott, och hör julen till.
Iofs. har jag aldrig riktigt förstått varför man vill efterlikna ngt som skinka om man valt att bli vegetarian, men det är ju en annan femma.
Jag käkar inte kött så i år på vårat julbord kommer det serveras vegetarisk julskinka. Vi testade med kålrot en gång men den blev inte så god, så i år kör på seitanskinka 🙂
En klassiker med kålrotsskinka! Själv tänker jag testa seitan i år, en form av veteglutenlimpa. Funkar alla tider på året iochförsig, men med lite julkryddning blir det nog bra.
Mer om seitan och recept och grejer finns här:
http://www.oxon.se/seitan/recipe.html