Spara på rösten – Spark i baken
teresealven

Spark i baken

Spara på rösten

Många instruktörer med mig anstränger rösten väldigt mycket även om man använder headset eller mick. Värst är det nog dock när tekniken krånglar och man försöker göra sig hörd genom att överösta musiken. Kroppsspråket är självklart också viktigt att använda för att guida, men det är svårt att inte använda rösten för att peppa och instruera gruppen.

Jag fick en så bra kommentar av blivande logoped Emma när jag skrev om min röst häromdagen. Läs och lär:

“Hej! Jag läser till logoped och blir förstås oroad när du pratar om att du “tappar” rösten. Det gäller som sagt att vara rädd om den. Använd headset och undvik att tala högt, överrösta inte buller, harkla dig inte vanemässigt, drick istället eller svälj för att fukta slemhinnorna. undvik ihopsjunken och sned kroppsställning. Vila rösten om du känner dig rösttrött och viska inte, det sliter på dina stämband. Och såklart, om du känner att det är ett problem, uppsök läkare som kan vidareremittera dig till en logoped!”

Tack för grymma tips! Jag vet ju att flera av er som läser min blogg själva jobbar som instruktörer, och vi är nog i regel rätt dåliga på att ta hand om vår röst. Jag ska försöka följa dina råd Emma 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
teresealven

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Annelie

    Tycker det är vansinnigt när det finns ett headset och instruktörer vägrar använda det, utan skriker istället. Varken bra för instruktörens röst eller kunderna som har svårt att höra rösten som dränks i musiken… Man får väl själv bara föregå med gott exempel och hoppas att övriga följer efter!
    Ha det gott!

    1. sparkibaken

      Jag använder alltid headset om det funkar, men när man rycks med och peppar till tusen så höjs även röstvolymen, och det är där det blir lite för mycket ibland 🙂