Spark i baken

15 hälsoböcker att läsa i sommar

Sommaren är en tid på året som inbjuder till många lässtunder – i solstolen, i hängmattan eller skönt glidande över vågorna i en båt. För ett par veckor sedan tipsade ni läsare om era bästa hälsoböcker i en tävling jag hade (vinnaren är utsedd och har fått mejl om det) och självklart vill jag sprida de grymma tipsen till er alla. Här är böckerna ni rekommenderade samt era (något kortade ibland) motiveringar. Obs, böckerna presenteras utan inbördes ordning, och det är en läsare som står bakom varje bokval, det är dess åsikter som presenteras.

Träningsböcker
Skärmdump från CDON. Det finns många hälso- och träningsböcker på marknaden.

1. Bodylicious av Sofi Fahrman och Julia Fors, sunda tankegångar om träning och mat.

2. Stressyoga, en bok som alla behöver läsa och ta del av i dagens tyvärr alldeles för stressade samhället.

3. Jag tycker att man ska läsa ”Normalt?” av David Eberhard. Hälsoinriktad tycker du kanske? Och jag ska förklara – vi mår inte så bra idag. Psykiskt. Många är rädda för att de är på väg att bli mentalt sjuka när det kanske egentligen handlar om andra saker. Sömnbrist som nybliven förälder. Alldeles för curlad tonårsson. Stress över att vara ”perfekt och alla till lags”. Vad är friskt och var är egentligen sjukt? Boken har tre olika delar och är mycket läsvärd. Hälsa är ju inte bara träning. Hälsa är så mycket mer.

4. Heja heja av Martina Haag eftersom igenkänningsfaktorn är hög för många samtidigt som den bjuder på många skratt! Skönt med en bok om hälsa som har fokus på att lyckas!

5. Boken som jag vill tipsa om är skriven av Michael Mosley (hann som lyfte fram 5:2 dieten) och den heter Träna 3 min i veckan och där skriver han om vetenskapen balom högintensiv träning. En intressant och relativt lättläst bok om träning. Passar ju bra i dagens fullbokade liv då det är svårt att hinna med sin träning.

6. Jag skulle rekommendera ”Världens roligaste träningsbok” på grund av att det är en härlig bok som bjuder på en hel del skratt. Mycket med träning och hälsa har blivit lite väl seriöst på senaste tiden och jag tyckte att den här boken bröt av trenden på ett skönt sätt. Kul med en bok som handlar om träning från olika sidor och som jag säkert tror att många partners kan känna igen sig i!

7. Mitt boktips till er i sommar är att läsa Anna Kåvers bok ”Att leva ett liv, inte vinna ett krig” Hon tar upp den kamp som vi ständigt brottas med i våra liv. Tex. kände jag igen mig i när hon skrev att hon ständigt har fört ett kamp mot sitt orediga hårburr. Hon menar att vi människor istället för att kriga ska hitta ett mer accepterande synsätt.

8. Absolut ”Born to run”! Något mer inspirerande får man leta länge efter. Boken är sjukt svår att slita sig från, men helst av allt vill man bara ut och spring. Hitta det perfekta löpsteget och den rätta glädjen i att springa.

9. Jag skulle vilja tipsa om Petra Månströms bok ”Det är bara att springa”, riktigt underbar läsning, med massa bra och sunda tips och idéer. Om man inte gillade att springa innan så kommer man att vara det efter att ha läst denna.

10. Mia Törnbloms böcker om självkänsla. Vilken kvinna! Skriver roligt och vettigt, man får flera aha-upplevelser.

11. ”Det perfekta löpsteget” av Thomas Reckann. En jättebra bok oavsett om man är nybörjare på löpning eller vill finjustera lite på sin teknik.

12. Nu är kanske inte denna boken riktad till alla, men alla som är gravida tycker jag bör bläddra i ”Stark, glad, gravid; träning för dig som väntar barn” av Maria Wigbrant och Jonas Lissjanis. Att förbereda sig för en förlossning är som att förbereda sig för ett maratonlopp och den här boken guidar dig fram till startområdet!

13. SUPERMAT av John Opsahl. Får i alla fall mig inspirerad och lockad att lära mig ner om nyttig mat och enkla recept som smakar mums och gör gott.

14. Jag skulle vilja tipsa om Ryggvärksexperterna ljuger en himla bra bok om ryggproblem.

——————————-

15. Och så vill jag (Terese) såklart tipsa om VIKTIG – från matmissbrukare till träningsförebild.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jessica

  Måste bara säga att din bok är den solklara favoriten, en fantastisk bra bok som jag inte kunde sluta läsa!

 2. Lisa

  Beställde ”Att leva ett liv, inte vinna ett krig” direkt. Älskar boktips!

  Din bok står redan i hyllan här bredvid mig. Fick den signerad på bokmässan (pappas jobbarkompis var där och skaffade boken eftersom jag var fast i skolan) och jag läste ut den på två dagar. Den var så fantastisk att jag kommer läsa den igen i sommar, i lugn och ro. Jag är så glad och tacksam för att du skrev den och för allt jag lärt mig av att läsa. Vill som sagt läsa den igen då jag känner mig mer mottaglig nu och således kan lära mig mer.

  Önskar att jag blir som du när jag blir vuxen och får barn. En vacker dag vill jag dela din syn på- och relation till mat och träning. Det ska jag se till.

  Det här blev en ganska rörig kommentar men jag skickar den ändå. Det jag egentligen ville säga var; TACK. Tack för riktigt bra boktips och tack för att du skrev din bok. Den betyder mycket för mig och har satt igång många funderingar kring hur jag vill leva mitt liv. Du är så bra, Terese.
  Kram Lisa

  1. teresealven

   Hej Lisa, tack för din underbara kommentar. Låter som att du vet vad du vill och att du jobbar för att må bättre. Heja dig! STOR KRAM

 3. Emilia

  Anna Kåvers bok läste jag för länge sen och sen har jag läst om den. Framför allt pedagogiskt skriven, enkel att tillämpa och dessutom tycker jag hennes råd funkar. Systerboken ”Vem är det som bestämmer i ditt liv” av Åsa Nilsonne är också en favorit 🙂

 4. Sanna

  Jag skulle vilja slå ett slag för boken Ett sötare blod av Ann Fernholm. Oerhört bra och oerhört viktig. Läs den!