”Nybliven tvillingmamma som ser sin chans till konditionsträning på studsmattan, hur länge måste jag hoppa för att jag ska bygga kondis? Räcker 15 min/gång?”
Svar: Som nybliven mamma tycker jag absolut INTE att du ska hoppa på studsmattan. Även om du känner dig kry efter förlossningen vet du inte hur det ser ut på insidan. Att studsa/hoppa/springa ger väldiga påfrestningar och risk för bland annat framfall finns. Jag rekommenderar dig att köra rejält med knipövningar varje dag för bäckenbottemuskulaturen samt att börja med snällare former av konditionsträning som cykling, träning utan hopp, promenader och simning.
”När började du instruera morgonklasser igen efter Charles ankomst? (Själv har jag i många år instruerat morgoncykling och det är den klassen jag mest längtar tillbaka till nu efter att vår son föddes. Dock är jag osäker på om det är smart att ta sig an en morgonklass då man inte riktigt vet hur nätterna ser ut. Väntade du tills han inte längre åt på natten, eller var du modig och körde på trots att du varit upp under natten?)”
Svar: Jag började instruera morgonpass efter par månader efter förlossningen. Vi hade tur att Charles kunde äta både från mig och från flaska väldigt tidigt, så hann jag inte amma innan jag gick och tränade hann jag pumpa ut och så fick Glenn ge honom mat. Det blev väldigt lite nattsömn, men träningen gav mig energi och jag såg alltid till att sova någon gång under dagen samtidigt som Charles för att orka. Dessutom var det mentalt väldigt skönt att få smita hemifrån en timme innan jag hade ansvar för Charles hela dagen.
”Jag har just börjat springa och springer tre km några gånger i veckan. Vad är ditt bästa knep för att utvecklas? Jag skulle vilja springa fortare och framförallt längre än tre km utan att dö av trötthet.”
Svar: Kul att du kommit igång med löpningen! Det är bra att du gör det regelbundet. För att utvecklas mer kan du testa att springa intervaller. Då blir du snabbare. Hur intervallerna ser ut bestämmer du, kanske springer du fortare mellan ett visst antal lyktstolpar, kanske räknar du tid? Det behöver inte vara så avancerat, bara du känner att du tar i mer än vad du normalt gör när du springer. Dessutom kan du gärna varva lite löpning och gång till en början för att orka vara ute längre sträckor och springa. Efter ett tag kommer du känna att du orkar springa mer och kan gå mindre. Lycka till!
”Har du några tips på vad man ska tänka på när man börjar träna efter man har varit sjuk så man inte blir sjuk igen? Att ha mycket kläder på sig och ta en kort och lugn löprunda funkade inte för mig (tränade på min 3e friska dag efter förkylning) nämligen…”
Svar: Du har helt rätt i att man ska börja lugnt med träningen efter en sjukdom. Låta kroppen känna av – är du verkligen helt frisk och känns detta okej? Tydligen var du inte helt bra när du drog igång din träning. Det är så olika. Har du ont i halsen, har feber, känner dig matt i kroppen och/eller har rejäl hosta skulle jag avråda starkt från träning. Rinner näsan endast lite lätt och du känner dig frisk, testa att träna lite lätt om det känns bra, avbryt om det inte gör det. Lyssna mycket på kroppen från gång till gång.
”Har precis kommit igång med löpning, springer ca 5 km, och tänker fortsätta med det. Vill nu kombinera detta med styrketräning. Dels för att jag vill gå ner lite i vikt, men framför allt för att jag ska få en stark och fungerande kropp. Tips på upplägg i början! Någorlunda van att träna, men inte styrka.”
Svar: Det låter toppen att kombinera styrka med löpning, då får du ut bäst effekt av dina träningstimmar. Nu vet jag inte hur mycket du vill/kan träna i veckan, men jag skulle rekommendera 1-2 löppass och 1-2 styrkepass per vecka. Tränar du styrka två gånger i veckan kan du dela upp så att du fokuserar på överkroppen ena gången och underkroppen den andra. Många gym erbjuder gratis träningsvägledning i gymmet – ta gärna hjälp av det så du lär dig vilken utrustning som finns där du tränar. Vill du hellre träna hemma går det alldeles utmärkt, även att träna styrka i kombination med dina löppass. Gör utfallssteg, benböj, armhävningar, plankan, crunches och dips (använd stol eller parkbänk) så har du några enkla styrkeövningar som du kan göra överallt. Se även en massa tips på övningar HÄR.
Om man INTE är nyförlöst (eller förlöst/gravid överhuvudtaget), några tips ang studsmatteträning?
Jag skulle varva mellan att hoppa snabbt med höga knän samt att göra höga hopp och landa i ett benböj – tryck ifrån rejält med benen när du hoppar upp igen. Låt fantasin hjälpa till.