Är bloggare förebilder? – Spark i baken
teresealven

Spark i baken

Är bloggare förebilder?

Skärmdump Dagens Nyheter.

Är bloggare förebilder? Dagens Nyheter har idag publicerat en intressant text om kända kvinnor som pressas till att bli förebilder. Behöver offentlig personer automatiskt ta på sig ett ansvar som förebild? Som exempel ges olika bloggar där debatten om deras förebildsroll gått varm senaste veckorna. Stora bloggare som Carolina Gynning, Katrin Zytomierska och Kissie har tidigare hetsat till vad jag anser vara osunda bantningsmetoder. De har många unga läsare som ser upp till dem av olika anledningar, men om de inte vill vara bra förebilder tycker inte jag att de ska känna pressen att vara det. De måste själva få avgöra hur de vill framstå. Och som tur är finns det andra bloggare som ger en mer hälsosam syn på livet och är bättre förebilder enligt mig på deras egna sätt och vinklingar. Men jag tycker det är synd att inte använda sin bloggmakt på ett positivt sätt. Jag själv är långt ifrån perfekt. Men jag vill vara en bra inspirationskälla för er som läser min blogg. Jag vill dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter , jag vill inspirera till träningsglädje och jag vill ge er ärliga inblickar i mitt liv. Det är såklart mycket i mitt liv som jag inte visar upp, inte för att jag skäms över det eller för att det inte passar in i min bild av vad en bra förebild är, men för att det inte hör till ämnet som jag bloggar om. Jag är en vanlig människa som alla andra med bra och dåliga dagar.

Men att vara en bra eller dålig förebild är inte något man kan styra över själv. I DNs artikel säger Edna Eriksson, utbildare och idéutvecklare med inriktning på jämställdhets- och identitetsfrågor på Sombrero kommunikation följande kloka ord:
– Det man har som uppsåt när man skriver och hur det sedan uppfattas går inte alltid hand i hand. En bloggare som vill framstå som driftig kan uppfattas just så av en läsare, medan en annan ser henne eller honom som naiv och trasig. Förebilden finns alltid i betraktarens öga, man kan inte bestämma vad någon annan ska tycka om en, säger hon.

Vet inte riktigt vart jag vill komma med detta inlägg, ville mest tipsa om att läsa artikeln på Dagens Nyheter och att lufta mina åsikter i ämnet. Vad anser du om kända människor och bloggares “ansvar” att vara förebilder?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
teresealven

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofia Johansson

  Jag vill bara säga tack, för den inspiration och motivation som jag får av att klicka in här varje dag! Det är tur att det finns sunda bloggare som du.

 2. Jonna

  Alltså, UnderbaraClara, Ebba etc… de andra som nämndes i inlägget ger jag inte ett skvatt för. Jag väljer såklart bort att läsa de bloggarna men tyvärr har de ju mååånga läsare ändå.

 3. Jonna

  Du är klok som en bok! De bloggare du nämnde, och även DU, är bra förebilder tycker jag… vare sig man vill eller inte så blir man ju en form av förebild som “välläst” bloggare. Då tycker jag det är bra att ta ett visst ansvar över vilka signaler man sänder ut… som andra kommenterat så ger du en bra balans av ett hälsosamt liv, att hälsa kan vara så mycket saker, även fredagsmys, kaffe o kaka, en löptur, osv osv.

 4. Emma S

  vill inte vara den som är den. Men du är min förebild. Du har tagit mig till löparspåret. Till spinningcykeln och till tankarna att det är okej att äta fredagsmys.

  Tack!

 5. www.kaffeutansocker.se

  Läste den imorse och tycker det är ett intressant ämne. Om man skriver på internet så måste man vara medveten om att folk kan ta efter och följa ens råd. Man bör använda sin “makt” att sprida hälsosam kunskap som faktiskt kan leda till en friskare befolkning eller bara se det som att man skänker glädje i folks vardag!

 6. Alexia

  Visst var artikeln tankeväckande!

  I första hand tycker jag vi var och en har ansvar för vilka personer vi tolkar som förebilder. Dvs de som av allmänheten anses vara förebilder har ju själva inte fått välja att vara det.