Ser kanske inte så fantastiskt, men är det: Coq au vin på kycklingfilé istället för klassiska tuppen. Långkok i rött vin, konjak och massa gott som champinjoner, morot, purjo osv. Mumsig gryta som även var kanoners dagen efter. Perfekt med potatispuré till. Smaskens rent ut sagt.
Du behöver (4-6 pers)
1 kg kycklingfiléer
120 g rökt sidfläsk (skurna i ca 2 cm stora bitar)
2 msk olivolja
3 morötter (skurna i någon cm tjocka slantar )
4 pärllökar (i större bitar)
1 purjolök (i större bitar)
3 vitlöksklyftor (krossade)
300 champinjoner (Sköljda och delade på mitten)
1 flaska rött vin
2 msk konjak
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 tsk timjan
2 msk smör
salt,peppar
Gör så här
1. Skär varje kycklingfilé i 2, 3 bitar. Salta och peppra dem. Stek på dem i olivolja så de får en fin yta Lägg över i tjockbottnad stor gryta.
2. Stek på det rökta fläsket. Lägg över i grytan
3. Stek på champinjonbitar, morötter, purjo, pärllök, vitlök i pannan med fettet efter sidfläskek. Stek på lite lätt. Lägg över i grytan
4. Tillsätt konjak till grytan och häll över vinet.
5. Blanda ner lagerblad, vitpepparkorn och timjan
6. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 40 minuter. Rör om emellanåt.
smaka av med salt och peppar
Potatispuré
700-800g potatis
2 msk smör
1½ dl grädde
1½ dl mjölk
salt
1 Skala potatis. Dela på mitten.
2. Koka potatisen, men bara så den är nästan klar, är den överkokt så blir inte purén lika god.
3. Häll av vattnet och låt ånga av. Pressa i potatispress tillbaka i kastrullen som fortfarande är varm.
4. Blanda ner smöret.
5. Värm grädde och mjölk i kastrull. Tillsätt, lite i taget, gräddmjölken till den pressade potatisen och vispa intensivt (gärna i matberedare) tills det ä fluffigt.
Tror du det blir ok med kalkonbacon istället för sidfläsk? Jag äter bara fisk och kyckling. Har inte kommit på något bra att ersätta sidfläsk/bacon med i rätter.
Absolut! Tycker det låter som en superbra idé.