Coq au vin med krämig potatispuré – Underbar långkokgryta – Matstugan
Matstugan

Matstugan

Annons

Coq au vin med krämig potatispuré – Underbar långkokgryta

Coq au vin

Ser kanske inte så fantastiskt, men är det: Coq au vin på kycklingfilé istället för klassiska tuppen. Långkok i rött vin, konjak och massa gott som champinjoner, morot, purjo osv.  Mumsig gryta som även var kanoners dagen efter. Perfekt med potatispuré till. Smaskens rent ut sagt.

 

Du behöver (4-6 pers)

1 kg kycklingfiléer

120 g rökt sidfläsk (skurna i ca 2 cm stora bitar)

2 msk olivolja

3 morötter (skurna i någon cm tjocka slantar )

4 pärllökar (i större bitar)

1 purjolök (i större bitar)

3 vitlöksklyftor (krossade)

300 champinjoner (Sköljda och delade på mitten)

 

1 flaska rött vin

2 msk konjak

 

6 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 tsk timjan

2 msk smör

salt,peppar

 

Gör så här

1. Skär varje kycklingfilé i 2, 3 bitar. Salta och peppra dem. Stek på dem i olivolja så de får en fin yta Lägg över i tjockbottnad stor gryta.

2. Stek på det rökta fläsket. Lägg över i grytan

3.  Stek på champinjonbitar, morötter, purjo, pärllök, vitlök i pannan med fettet efter sidfläskek. Stek på lite lätt. Lägg över i grytan

4. Tillsätt konjak till grytan och häll över vinet.

5. Blanda ner lagerblad, vitpepparkorn och timjan

6. Koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i ca 40 minuter. Rör om emellanåt.

smaka av med salt och peppar

 

Potatispuré

700-800g  potatis

2 msk smör

1½ dl grädde

1½ dl mjölk

salt

 

1 Skala potatis. Dela på mitten.

2. Koka potatisen, men bara så den är nästan klar, är den överkokt så blir inte purén lika god.

3. Häll av vattnet och låt ånga av. Pressa i potatispress tillbaka i kastrullen som fortfarande är varm.

4. Blanda ner smöret.

5. Värm grädde och mjölk i kastrull. Tillsätt, lite i taget, gräddmjölken till den pressade potatisen och vispa intensivt (gärna i matberedare) tills det ä fluffigt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Matstugan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Carolina

    Tror du det blir ok med kalkonbacon istället för sidfläsk? Jag äter bara fisk och kyckling. Har inte kommit på något bra att ersätta sidfläsk/bacon med i rätter.

Annons