Kejti Ståhl

Cynisk?

Det hände en grej idag när jag var i Malmö, som var både märklig och för mig något obehaglig.
Jag hade precis kommit fram och promenerade mot Hansa när en man stoppar mig och frågar om jag pratar engelska. Jag svarar ja och min första tanke är att han ska fråga mig och vägen.

Men istället berätta han att han bor i ett tält och är väldigt hungrig och undrar om jag har några pengar att ge honom. Eftersom jag inte har några kontanter på mig så svarar jag att det har jag tyvärr inte. Då frågar han istället om jag kanske kan köpa något åt honom att äta och det säger jag att jag givetvis kan. Jag pekar mot Pressbyrån som ligger ca 20 meter bort och säger att vi kan gå dit så kan jag köpa mat åt honom.

Vi börjar gå i riktning mot Pressbyrån och han berättar att han bor nära Bergsgatan och att det är nära dit. Okej svarar jag och understryker att vi ska mot Pressbyrån. Men det vill han inte längre. Han vill att vi ska gå bort mot Caroli för där har de varm mat, och att på Pressbyrån har de bara mackor och det vill han inte ha.
Någonstans här börjar en varningsflagga vifta inom mig.

Jag stannar upp och säger att om vi går till Pressbyrån så kan jag köpa mat till honom, men jag tänker inte följa med bort till Caroli (hade dessutom en tid att passa men det är mindre viktigt här..). Då börjar han tjata, säger att det är nära och att han vill ha varm mat och inte bara smörgåsar.
För mig själv tänker jag att om han är så hungrig så måste en smörgås, frukt, dricka, godis eller vad han nu velat att jag skulle köpa till honom, hade gått bra ändå. Självklart är det beklagligt att han hamnat i en situation där han bor i ett tält och går hungrig. Men ändå, jag försöker ju hjälpa till. Naivt?

Till slut, när han inser att jag inte tänker följa med honom, så fnyser han, himlar med ögonen och drar snabbt iväg åt ett annat håll.
Där står jag, snopen, förvirrad. Vad hade hänt om jag hade gått med? Var han verkligen så trött på att äta mackor?

Vet inte om det är oerhört cyniskt av mig men vibben jag fick var inte alls bra och den riktigt hariga Kattis spelade upp scener från Taken inom mig.
Hursomhelst, ville bara skriva av mig. Har ni varit med om något liknande?

13707454_12

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.