Ida Zäta

Skulle jag kunna få en diagnos?

Jag har så länge jag kan minnas haft fruktansvärda smärtor, vridit mig i vånda, mått illa och till och med svimmat vid början av varje menstruation. Jag var 12år vid första mensen. Det är inte normalt och det är definitivt inte okej. Jag har varit till otaliga läkare, provat många olika smärtlindringar, men inte ens tens-maskinen eller citodon kunde hjälpa mig de värsta gångerna. Jag har varit totalt sängliggandes och helt oförmögen till att ha ett normalt liv. De första åren hade jag dessutom extremt kraftiga blödningar. Jag blödde ofta igenom, sjukt pinsamt för en ung tjej som går igenom puberteten och har en rad andra förändring i kroppen att också tampas med och ett vacklande självförtroende. En gång blödde jag så mycket att mina föräldrar trodde jag hade fått missfall, jag var oskuld.

Det har dock med tiden blivit henterbart, och jag trodde att detta var normalt och att jag bara var överkänslig för smärtan. Men smärtan försvann inte, inte förrän nu när jag satte in en hormonspiral. Nu får jag lite lättare molande värk i magen, ingenting som hindrar mig från att leva ett normalt liv, utan irriterande smärta som kommer och går, ganska normalt skulle jag säga. Blödningarna har också kraftigt minskat. Då kunde jag blöda igenom en binda på en timme, idag skulle jag kunna ha en och samma binda hela dagen utan att blöda igenom, alltså sjukt stor skillnad!

Här om dagen så läste jag ett inlägg av Tessan på Hormoner & Hemorrojder, ett intressant inlägg om något som kallas Endometrios. Det är en vanlig kvinnosjukdom som drabbar 1 av 10 men som jag aldrig (konstigt nog) har hört talas om. Gå gärna in och läs om sjukdomen på 1177 Vårdguiden. Många av de saker man tar upp där stämmer på mig. Förutom hemska smärtor vid menstruation är det också vanligt att man blir dålig i magen i samband men mensen, att man får ont när man kissar samt att man har ont vid samlag. Det där sista är något som jag alltid har undrat över, ska det verkligen göra ont med sex? Innerst inne vet jag svaret, men när jag har frågat gynekologen om allt ser bra ut där nere och förklarat att jag får ont så får jag alltid samma svar, använd glidmedel. Glidmedel är bra men hjälper inte mot smärtan.

Så nu undrar jag och hoppas jag att detta kanske kan vara svaret på alla funderingar och även om min hormonspiral har gjort under (vilket också står som en av behandlingarna) så vill jag ändå veta. Jag vill gärna ha en diagnos, om det finns någon att få. Skönare att veta vad problemet är än att leva i ovisshet.

cursed-impure

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josephine

    Hej!
    Jag jobbar på en gynavdelning med vissa pass inne på en gynmottagning, dock är jag undersköterska så jag kan ju inte gå in på detaljer osv men jag stöter på endometrios patienter ganska ofta! Och innan jag läst igenom hela ditt inlägg så tänkte jag endometrios på engång! Jag vet att en del patienter som man misstänker endometrios på får göra en såkallad diagnostisk laparoscopi i narkos för att säkerställa den diagnosen, jag tror inte heller de finns något ”botemedel” för den utan att de kan lindra med hormonspiral och att de kan bli bättre efter man fött barn!! Det enda som jag har för mig är en hysterektomi dvs att man tar bort livmodern att det gör att man blir fri från det! Men jag är som sagt ingen doktor.. Så jag föreslår att du står på dig och ringer å bokar tid på gynmottagningen igen… Tack för en bra blogg föresten! Och hoppas att de löser sig för dig! Kram josephine